Την πεποίθηση του εφοπλισμού ότι η ναυτιλία των Ελλήνων πρέπει να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική για να μπορέσει να μεγιστοποιήσει τα συνακόλουθα οφέλη οικονομικής, πολιτικής και στρατηγικής φύσης για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη, καταγράφει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θόδωρος Βενιάμης, στην ετήσια έκθεση της Ενωσης, διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι και η πεποίθηση της Πολιτείας.
Ταυτόχρονα επανέρχεται στην εκκρεμότητα που υπάρχει από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έρευνα που διεξάγει εδώ και καιρό για το ισχύον φορολογικό σύστημα της Ελλάδας στη ναυτιλία, χαρακτηρίζοντας παράδοξο το γεγονός ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας της, προβαίνει σε ενέργειες που κλονίζουν τη νομική βεβαιότητα και την ασφάλεια δικαίου της ναυτιλιακής δραστηριότητας στην Ευρώπη.
Μηνύματα
Στέλνει μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες -δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που το κάνει- λέγοντας ότι η διαιώνιση της εκκρεμούς διερεύνησης από τις υπηρεσίες της Γενικής Διευθύνσεως Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για την ελληνική ναυτιλία, που εκπροσωπεί το 50% του κοινοτικού στόλου, δημιουργεί αβεβαιότητα και θέτει σε κίνδυνο τη μισή ναυτιλία της Ευρώπης.
«Το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης σε φιλόξενες ναυτιλιακές χώρες εκτός Ευρώπης, ή ίσως και εντός Ευρώπης αλλά εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, φαίνεται να μην αποτελεί πια υποθετικό σενάριο» επισημαίνει.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ναυτιλία το 2016, καθώς οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων είχαν καταστροφικές συνέπειες για το ισοζύγιο πληρωμών και ιδιαίτερα για τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα από τη ναυτιλία απ’ όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2015.
Εισροές
Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι εισροές στο ισοζύγιο πληρωμών από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών ήταν 3,6 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 42,42% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 που ήταν 6,42 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ωστόσο ότι παρά τις αρνητικές εξελίξεις η ναυτιλία παραμένει ένας από τους δυο πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Τη δεκαετία 2007-2016 οι εισροές από τη ναυτιλία στο ισοζύγιο πληρωμών ανέρχονται περίπου στα 136 δισ. ευρώ, δηλαδή 16% περισσότερο από τον άλλο σημαντικό οικονομικό τομέα, τον τουρισμό, ο οποίος συνεισέφερε περίπου 117 δισ. ευρώ κατά την ίδια δεκαετία.
Ηγετική θέση
Σύμφωνα με την έκθεση των εφοπλιστών, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα η ελληνική ναυτιλία διατήρησε για ακόμη μία φορά την ηγετική θέση.
Ο στόλος ανέρχεται σε 4.585 πλοία, ενώ το 2016 η ελληνική σημαία αριθμούσε 759 πλοία, κατέχοντας την έβδομη θέση διεθνώς και τη δεύτερη στην Ε.Ε.
Ο ελληνόκτητος στόλος ελέγχει το 27,76% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων, το 21,53% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων ξηρών χύδην φορτίων και το 15,94% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παράγωγων προϊόντων πετρελαίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας