• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 29.6°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.1°C / 29.8°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 28.8°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 24.1°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 24.0°C / 29.8°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.2°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  1 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 28.2°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 30.5°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  47%

Με τους συνδικαλιστικούς φορείς ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ συναντήθηκε χθες η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ξεμπλοκάρει η λειτουργία του ΟΜΕΔ

 • A-
 • A+

Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τη χθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστικών φορέων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ) με την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, που αφορούσε την παραμονή ή όχι των μελών του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου στις θέσεις τους.

Το θέμα είχε δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς έχουν μείνει κρατημένες από τις 28 Απριλίου 17 υποθέσεις μεσολάβησης και διαιτησίας αφού είχε λήξει η θητεία του Δ.Σ.

Στη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε να δοθεί μικρή παράταση κάποιων μηνών στη θητεία του υφιστάμενου Δ.Σ., ώστε να τρέξουν οι υποθέσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) βάσει του θεσμικού πλαισίου του είναι αυτοδιοίκητος οργανισμός, ενώ η διοίκησή του προτείνεται από τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ).

Ωστόσο στον νόμο που διέπει τη λειτουργία του ορίζεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. που προτείνονται μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους για 2 θητείες (η κάθε θητεία είναι τριετής).

Η δεύτερη θητεία των μελών του έληξε στις 28 Απριλίου 2017 και έκτοτε η διοίκηση της ΓΣΕΕ κυρίως (σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΕΒ) στύλωσε τα πόδια, απαιτώντας ουσιαστικά τα ίδια μέλη να παραμείνουν και για τρίτη τριετία.

Το αιτιολογικό αυτής της ομολογουμένως παράτυπης απόφασης (με βάση τον νόμο 1876/1990) είναι ότι δυσκολεύονται εντός ΓΣΕΕ να βρουν στελέχη που θα ψηφιστούν ομόφωνα, όπως ορίζεται σχετικά, και είναι επίσης δύσκολο κάθε 6 έτη να μαθαίνουν νέοι συνδικαλιστές τη λειτουργία του ΟΜΕΔ.

Μάλιστα οι κοινωνικοί εταίροι για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους κάνουν λόγο για παραβίαση διεθνών συμβάσεων αφού θεωρούν ότι οι δημόσιες αρχές οφείλουν να απέχουν από κάθε παρέμβαση που περιορίζει ή δημιουργεί κωλύματα στην άσκηση του δικαιώματος των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών να οργανώσουν ελεύθερα τα της διαχείρισης και δράσης τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ο περιορισμός των δύο συνεχόμενων θητειών που επιβάλλει ο νόμος για τα τακτικά μέλη συρρικνώνει τον κύκλο των προσώπων που μπορεί να υποδειχθούν από αυτούς.

Ωστόσο η συνάντηση έδωσε την αφορμή ώστε να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων. Αναλυτικότερα:

ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η υπουργός δέχτηκε κριτική για το πιλοτικό πρόγραμμα του ΣΕΠΕ κατά της ανασφάλιστης εργασίας που, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «δεν έχει καμία πρωτοτυπία» αφού το μόνο που κάνει είναι να εστιάζει τους ελέγχους πάλι στο λιανεμπόριο και στην εστίαση.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι), Β. Κορκίδης, έκανε λόγο για διατήρηση παράλογων και εξαντλητικών προστίμων όπως αυτό των 10.500 €, χωρίς ελαφρυντικά. Μάλιστα ετέθη ως θέμα και η επέκταση του θεσμού του εργόσημου.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΟΣΕΩΝ: Συζητήθηκε εκτενώς, με πρωτοβουλία κυρίως της ΕΣΕΕ, η σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ: Οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό και τη σύνδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία τους και να μετατραπούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Η υπουργός ζήτησε διάλογο επί του θέματος (ώστε να ψηφίζουν 50%+1 από όλους τους εγγεγραμμένους και όχι τους παρόντες) και έλαβε την απάντηση ότι αποτελεί ήδη μνημονιακή υποχρέωση και ως εκ τούτου είναι χωρίς σημασία ο διάλογος.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
«Nαι μεν, αλλά» είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει σήμερα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες. Ποια...
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργασιακά: σκάλωσαν οι δανειστές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων
Με τη συνήθη τακτική τού «ακούμε χωρίς να λέμε τίποτε και χωρίς να εκφράζουμε οτιδήποτε από τις δικές θέσεις μας» προσήλθαν χθες στη διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι εκπρόσωποι των...
Εργασιακά: σκάλωσαν οι δανειστές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
Εναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του απορρυθμισμένου πεδίου της αγοράς εργασίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος...
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
Με τη μέση μείωση της οφειλής να φτάνει στο 70% η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τροπολογία η αύξηση μισθών
Το πρώτο «ταρακούνημα» της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή εμπεριέχει την αύξηση του κατώτατου μισθού… Ο στόχος είναι η όποια αύξηση να περάσει στις τσέπες των μισθωτών στις αρχές του 2019 (συνεπώς να έχει...
Με τροπολογία η αύξηση μισθών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραγδαία πτώση του δείκτη ανεργίας
Οι προοπτικές ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι του 2017 πυροδότησαν το μπουμ στις προσλήψεις (έστω και εποχικές) που βέβαια είχε αντανάκλαση τη ραγδαία πτώση του δείκτη ανεργίας! Ούτε λίγο...
Ραγδαία πτώση του δείκτη ανεργίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας