Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επενδύστε και κερδίστε!
Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Επενδύστε και κερδίστε!

  • A-
  • A+

Προσκλητήριο για επενδύσεις στην Ελλάδα απευθύνει η κυβέρνηση σε Βρετανία και ΗΠΑ, ενημερώνοντας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που ανοίγονται μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Με δεδομένο ότι κεντρικός πυλώνας της νέας αξιολόγησης το φθινόπωρο είναι η ανάπτυξη και οι ιδιωτικοποιήσεις, το οικονομικό επιτελείο αναζητά επενδυτές, ενημερώνοντάς τους για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Τα road shows που θα διοργανώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λονδίνο αποτελούν σήμα προς τις αγορές στην προσπάθεια που θα κάνει η κυβέρνηση να βρει αγοραστές για τα ελληνικά ομόλογα με βασικό ζητούμενο τα χαμηλά επιτόκια.

Σε αυτό θα βοηθήσει και η προληπτική πιστωτική γραμμή με τα αδιάθετα κεφάλαια των 27,5 δισ. ευρώ που θα περισσέψουν από το τρίτο Μνημόνιο και θα χρησιμεύσουν σαν μαξιλάρι ασφαλείας για την έξοδο στις αγορές.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε σε όσο το δυνατόν πιο γρήγορες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολη η έξοδος στις αγορές, ωστόσο αυτές δεν φαίνεται να λαμβάνονται άμεσα.

Ετσι, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει το έδαφος ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

«Καλό θα ήταν να το έχουμε (σ.σ. το QE), αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν αφορά το πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, με βάση την έκφραση ενδιαφέροντος που έχω διαπιστώσει, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση» ανέφερε ο Ελληνας υπουργός και προσδιόρισε χρονικά την έκδοση ομολόγων στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Συμβολική η χαλάρωση

Επισήμανε εξάλλου ότι η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι περισσότερο συμβολικής σημασίας παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσίασε στην Ουάσινγκτον τις νεότερες εξελίξεις και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Από το βήμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την ελληνική πρεσβεία, τον εκπρόσωπο της Ελλάδας και τον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο Ελληνας υπουργός παρουσίασε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, την αντιμετώπιση του brain drain, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης.

Η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, σημείωσε ο Ελληνας υπουργός, επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, συγκεκριμενοποιεί μια πορεία για την ελάφρυνση του χρέους και δηλώνει την υποστήριξη των δανειστών για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Οι τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως είπε, είναι, μεταξύ άλλων, ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η παραγωγή τροφίμων και τόνισε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική (τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές) και η επένδυση της Philip Morris International.

Ο Δ. Παπαδημητρίου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια, όπως κάποια διαρθρωτικά προβλήματα, η γραφειοκρατία, η ανεπαρκής επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο κ.ά. και χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό και φορολογικό σύστημα αλλά και στη νομοθεσία για την έναρξη των επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα ωστόσο γίνεται μια σταθερή οικονομία στην περιοχή και έχει τη δυναμική να γίνει ενεργειακός κόμβος, είπε, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις εδώ θα είναι κερδοφόρες.

Σε ό,τι αφορά την εθνική αναπτυξιακή τράπεζα, είπε ότι ο νέος φορέας θα ενώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλους αντίστοιχους φορείς με διαθέσιμα κεφάλαια έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα, αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πολιτική δέσμευση για...
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυροβολεί την Ελλάδα η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με μια άνευ προηγουμένου κίνηση, έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση συμφωνία εδώ και τώρα με την τρόικα. Με μια απόφαση, τιμωρητικού χαρακτήρα, η...
Πυροβολεί την Ελλάδα η ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
44,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο 2018
Με πλεόνασμα «έκλεισε» το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της...
44,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο 2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Attica Bank αναζητεί ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές
Στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές αναζητά η Attica Bank ώστε να διατεθεί σημαντικό ποσοστό που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην τράπεζα. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, ο πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης...
Η Attica Bank αναζητεί ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη από ΗΠΑ στην ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε. και σ’ αυτή την ατζέντα η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος. Αυτό τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Ενωσης για την...
Στήριξη από ΗΠΑ στην ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
​Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε...
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας