Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η οικονομία ανάβει φωτιές στην προεκλογική διαμάχη

Με νέα… ντουφεκιά στον αέρα, μέσω των «Financial Times» αυτή τη φορά, o Γκίκας Χαρδούβελης συνεχίζει το τροπάρι του Grexit διανθίζοντάς το με σενάρια του τύπου ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η οικονομία ανάβει φωτιές στην προεκλογική διαμάχη

  • A-
  • A+

Τεράστια σύγχυση και υπερβολές σε μείζονα και ευαίσθητα θέματα της οικονομίας προκαλούν οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων.

Από τη μια μεριά η Ν.Δ. μέσω του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζει την ασύστολη κινδυνολογία περί «ατυχήματος» και άτακτης αποχώρησης από το ευρώ και, από την άλλη, η «Βαβέλ» των οικονομικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει σε αντιφατικές θέσεις, οι οποίες πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αδικούν ακόμη και την κοινή λογική.

Με νέα… ντουφεκιά στον αέρα, μέσω των «Financial Times» αυτή τη φορά, o Γκίκας Χαρδούβελης συνεχίζει το τροπάρι του Grexit διανθίζοντάς το με σενάρια του τύπου ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ραχήλ Μακρή, όμως, άρτι αφιχθείσα από τους ΑΝ.ΕΛΛ. στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανησυχεί γιατί θα τυπώσει άμεσα χρήματα στο Νομισματοκοπείο του Χολαργού.

«Γιατί δεν τυπώνετε 300 δισ. ευρώ, για να εξοφλήσετε και το χρέος» απάντησε σε ειρωνικό τόνο η Ν.Δ., δεύτερο κόμμα -κατά τον κ. Χαρδούβελη- στις επικείμενες εκλογές.

Το νέο επεισόδιο με την κ. Μακρή έρχεται να προστεθεί στο σίριαλ που παίζεται με αφορμή την αύξηση του ετήσιου «στοκ» των εντόκων γραμματίων. Το επιτελείο της Κουμουνδούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για βραχυχρόνιο δανεισμό περίπου 120 δισ., με τη Συγγρού να απαντάει ότι δεν ξέρουν καν τι σημαίνει καθαρός δανεισμός. Σταχυολογούμε μερικά από τα καυτά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, για τα οποία όμως υπάρχει άγνοια των παραμέτρων τους.

1 Εντοκα γραμμάτια: Σύγχυση έχουν προκαλέσει στις αγορές οι θέσεις για την έκδοση εντόκων γραμματίων, ενός εργαλείου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των 22 δισ. ευρώ το 2015. Στην προσπάθειά του να προσβάλει την επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών (ότι το «ύψος των ετήσιων εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει το Δημόσιο ανέρχεται σε 14,7 δισ. ευρώ -μέρος του χρέους αυτού αναχρηματοδοτείται ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο) ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί. Εκανε λόγο για βραχυχρόνιο δανεισμό 120 δισ. ευρώ το 2014, τη στιγμή που το μέγεθος αυτό αφορά το μεικτό και όχι το καθαρό χρέος. Λάθος.

Υψος καθαρού δανεισμού

Οπως απάντησε και η Ν.Δ. «αν κάθε μήνα το κράτος δανείζεται 10 δισ. για να ξεπληρώσει τα αντίστοιχα 10 που δανείστηκε τον προηγούμενο μήνα, το ύψος του (καθαρού) δανεισμού του παραμένει 10 δισ. αλλά λογιστικά (ως μεικτός δανεισμός) εμφανίζεται ως (12 φορές επί 10 =) 120»! Από την άλλη, οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν και μια δόση αλήθειας: Το «στοκ» των εντόκων μπορεί να αυξηθεί μόνο αν η Αθήνα πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την τρόικα. Για την ιστορία, το ύψος των εντόκων που κυκλοφόρησαν το 2009 ήταν πάνω από 18 δισ. ευρώ.

2 Ο νέος ΕΝΦΙΑ: Η κατάργηση του φόρου που προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2015 και η αβεβαιότητα που επικρατεί για τον «αντικαταστάτη» του (για να διασφαλιστεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ) έχουν μπερδέψει τους φορολογουμένους.

Η κυβέρνηση εμμένει στη διατήρησή του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκαλύπτει το όριο πάνω από το οποίο θα φορολογείται η ακίνητη περιουσία. Προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης, βάζουν τον «πήχη» του αφορολόγητου στις 450.000 ευρώ παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκο Παππά, ο οποίος νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει ότι ο «ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί. Η δήλωση δεν αφορά τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014 αλλά αυτόν που θα εισπραχθεί φέτος».

3 Η ρευστότητα… της Ραχήλ Μακρή: Φωτιές στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ άναψε και η πρωτοφανής δήλωση της κ. Μακρή ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι σε θέση να τυπώσει μόνη της μέχρι και 100 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδότησης (ELA)… «Γιατί δεν τυπώνετε 300 δισ. ευρώ, για να μηδενίσει και το χρέος» απάντησε με μεγάλη δόση ειρωνείας η Ν.Δ., εκμεταλλευόμενη την ασχετοσύνη της υποψήφιας βουλευτού και τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που πρότεινε…

4 Το αποθεματικό του ΤΧΣ: Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην τρόικα και οι δηλώσεις επιφανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα 11,1 δισ. ευρώ που είναι το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (σ.σ. τα οποία δεν είναι σε μορφή ρευστού αλλά ομολόγων) θα αξιοποιηθούν μονομερώς και για αλλότριους σκοπούς που δεν σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο, όπως για παράδειγμα η παροχή ρευστότητας στην αγορά. Σε κομματική συγκέντρωση ο Γ. Σταθάκης είχε δηλώσει ότι «τα χρήματα του ΤΧΣ θα είναι για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ εύκολα εκτός Ευρώπης»
Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι ένας από τους γνωστότερους οικονομολόγους στη Γερμανία. Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πότσδαμ και στέλεχος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. Με βάση...
«Η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ εύκολα εκτός Ευρώπης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργασιακές σχέσεις ξανά στο προσκήνιο
Υστερα από 5 χρόνια, που ο κοινωνικός διάλογος είχε υποβαθμιστεί σε επίπεδο κυβερνητικών ανακοινώσεων για το τι θέλουν οι δανειστές, φαίνεται ότι ξεκινά μια νέα εποχή που θα δώσει ουσία στις συναντήσεις των...
Οι εργασιακές σχέσεις ξανά στο προσκήνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα
Από την απαξιωτική αντιμετώπιση και την προεκλογική κινδυνολογία, ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει τώρα να θριαμβολογούν για το «φαινόμενο Τσίπρα» στην Ελλάδα και να καλλιεργούν...
«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» στην άμεση ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ
Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες ψηφίστηκαν επί ημερών Αλέξη Τσίπρα, έχει ξεκινήσει να «ξηλώνει» η κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι με αυτό τον τρόπο συρρικνώνει το δημοσιονομικό κενό του 2019.
«Φρένο» στην άμεση ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περάσαμε τις συμπληγάδες, αλλά παραμένουν δυσκολίες
Με μια εξαιρετικά πολιτική δήλωση στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει το δικό του μήνυμα για τη νέα χρονιά. Η επιλογή του υπουργού να μιλήσει με τέτοιο τρόπο σηματοδοτεί την...
Περάσαμε τις συμπληγάδες, αλλά παραμένουν δυσκολίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο Γάλλος...
Το χρώμα του χρέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας