Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μaster plan για το Ελληνικό

Κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε... χθες» τόνισε o διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου

Μaster plan για το Ελληνικό

  • A-
  • A+

Από το μητροπολιτικό πάρκο και τη διαμόρφωση του παράκτιου μετώπου προβλέπεται να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό, με βάση το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που κατατέθηκε χθες από τη Lamda Development.

Αποτελεί το κομβικό στοιχείο στον οδικό χάρτη ώς την ολοκλήρωση των... προαπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου στα μέσα του 2018.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση των δύο πρώτων παρεμβάσεων σε πέντε χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες επενδύσεις θα αναπτυχθούν σε βάθος 25ετίας.

Χωρίς να παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία για τη συνολική έκταση του μελλοντικού πάρκου, έγινε γνωστό ότι σε αυτό έχουν προστεθεί οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του κανόε-καγιάκ.

Θα διαμορφωθεί επίσης πολυδύναμο κέντρο πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, με χωρητικότητα 15.000 θεατών και συνολικής επιφάνειας 350.000 τετραγωνικών, ενώ σε έκταση 300 στρεμμάτων θα αναπτυχθούν ζώνες γλυπτικής, υποδομές αθλητισμού και εκθέσεων, η ολυμπιακή πλατεία, το μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων και το Εργοστάσιο Αεροσκαφών.

Στην ίδια ενότητα εντάσσονται το καλυμμένο σήμερα ρέμα των Τραχώνων, που θα αναδειχθεί σε υγροβιότοπο με πυκνή δενδροφύτευση, καθώς και η περιοχή αστικής καλλιέργειας.

Η διαθέσιμη έκταση στην περιοχή του Αγίου Κοσμά ανέρχεται σε 760 στρέμματα, αφού έχει αφαιρεθεί η ζώνη αιγιαλού και παραλίας όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση και ένα μεγάλο μέρος της θα αποδοθεί σε κοινή χρήση.

Προβλέπονται η αναβάθμιση της υπάρχουσας μαρίνας, η κατασκευή ξενοδοχείου 170 κλινών και ενυδρείου, τα οποία εντάσσονται στα κτίρια ειδικής σχεδίασης, όπως και το εμπορικό κέντρο που χωροθετείται σε άλλο σημείο του παλιού αεροδρομίου.

Οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις θα μεταφερθούν στη ζώνη αθλητισμού του μητροπολιτικού πάρκου. Στην πρώτη πενταετία προγραμματίζονται η αναβάθμιση του διατηρητέου Ανατολικού Αεροσταθμού (έργο του Ε. Σααρίνεν), καθώς και η φύτευση 16.685 δέντρων και 176.430 φυτών.

Στην υπόλοιπη έκταση του παλιού αεροδρομίου, μετά τον έκτο χρόνο, θα διαμορφωθούν έξι ζώνες πολεοδόμησης στην περίμετρο του ακινήτου και τρεις περιοχές ανάπτυξης, όπου θα κατασκευαστούν τέσσερα ψηλά κτίρια με προδιαγραφές ουρανοξύστη και θα διατεθούν σε διάφορες χρήσεις.

Ερωτήματα που χρειάζονται εξηγήσεις προκαλεί η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ο ειδικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της περιοχής αιτιολογούν την... υπέρβαση του συντελεστή δόμησης!

Το δάσος των 37 στρεμμάτων

Η κατάθεση του ΣΟΑ αναγγέλθηκε χθες σε ιδιαίτερα αισιόδοξους τόνους από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, που τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε... χθες».

Υπήρξε ωστόσο διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των 37 στρεμμάτων, κοντά στη λεωφόρο Ποσειδώνος, που έχουν χαρακτηριστεί δασικά.

«Είναι στρατηγικό κομμάτι του έργου», τόνισε ο εκπρόσωπος του επενδυτικού ομίλου και διευκρίνισε ότι με βάση το master plan προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα τοπόσημο με την κατασκευή γέφυρας με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ενώ σε αυτό θα κατασκευαστεί κτίριο για το καζίνο.

Υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τονίζοντας ότι δασική είναι μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί με φυσική διαδικασία και όχι με τεχνητή φύτευση και θύμισε ότι έχει υποβληθεί ένσταση κατά της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά.

Για τα αρχαιολογικά είπε ότι έχει συμφωνηθεί ένα μνημόνιο με το υπουργείο Πολιτισμού, που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, στη γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «τα 37 στρέμματα που χαρακτηρίστηκαν δασική έκταση θα ενταχθούν στα 2.300 στρέμματα δάσους υψηλής βλάστησης που θα δημιουργηθεί όπως προβλέπει η σύμβαση» και τόνισε ότι «τίθενται οι βάσεις για να ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση, με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών της Αττικής».

Εξέφρασε ωστόσο τη δυσφορία του για γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και παρεξηγήσεις, για τις οποίες είπε ότι «θα μπορούσαν να αποφευχθούν».

Οι επτά φάκελοι ΣΟΕ που κατατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ θα διαβιβαστούν στους συναρμόδιους φορείς («Ελληνικόν Α.Ε.», Γραφείο Ελληνικού του υπουργείου Οικονομικών και υπουργείο Περιβάλλοντος).

Απαιτείται επίσης η γνωμοδότηση της πενταμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που πρέπει να υποβληθεί μέσα σε ένα δίμηνο, ενώ θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Κυβέρνηση και επενδυτές προβλέπουν ότι ώς το τέλος του χρόνου θα υποβληθεί στο ΣτΕ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος και με την επικύρωσή του θα ξεκινήσουν τα έργα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα κατάθεση φακέλων για το «Ξενία» της Κύθνου
«Ξεπαγώνει» ο διαγωνισμός για την 99ετή παραχώρηση του «Ξενία» και της ιαματικής πηγής στην Κύθνο, που είχε κριθεί άγονος τον περασμένο Ιούλιο, γιατί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η μοναδική προσφορά είχε...
Νέα κατάθεση φακέλων για το «Ξενία» της Κύθνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαγωνισμός για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα
Την τακτική «μαστίγιο και καρότο» ακολουθεί η κυβέρνηση με ακίνητα του Δημοσίου. Λίγες ημέρες μετά την εξαίρεση του βιότοπου Ισσος στη νότια Κέρκυρα από τα προς πώληση ακίνητα, που αποτελούσε βασικό αίτημα των...
Διαγωνισμός για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και στις επισκευές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Με τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και την υπό ιταλικό έλεγχο ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η τελευταία επέκτεινε την παρουσία της και στον τομέα της συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου...
Και στις επισκευές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται μονοψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Μονοψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης. Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους... συνεπείς καταναλωτές....
Ερχονται μονοψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεδρικά διατάγματα για τις μαρίνες Χίου και Αλίμου
Τα πρώτα στην Ελλάδα Προεδρικά Διατάγματα έγκρισης γενικού σχεδιασμού τουριστικών λιμένων -στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου περί τουριστικών λιμένων- εκδόθηκαν από την υπουργό Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά,...
Προεδρικά διατάγματα για τις μαρίνες Χίου και Αλίμου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σαρωτικοί έλεγχοι σε ξενοδοχεία
Στο κυνήγι του «μαύρου θησαυρού» που κρύβουν ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες έχουν επιδοθεί οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιώντας σαρωτικούς ελέγχους. Οι προληπτικοί έλεγχοι...
Σαρωτικοί έλεγχοι σε ξενοδοχεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας