• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 6.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 6.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.2°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 3.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 7.5°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εισφορές ΕΦΚΑ για το σύνολο των εισοδημάτων

 • A-
 • A+

Κάθε εισόδημα, ακόμη και αν προέρχεται από περιστασιακές αγροτικές εργασίες, οδηγεί στο ταμείο του ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα με την οποία αποσαφηνίζεται τι ισχύει για τις περιπτώσεις παράλληλης ή πολλαπλής δραστηριότητας.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι πώς θα αντιμετωπιστεί ασφαλιστικά το αγροτικό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα των συνταξιούχων, πλην αυτών του ΟΓΑ.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για κάθε εισόδημα που δηλώνουν, ακόμη και αν είναι αγροτικό και λάμβαναν εξαίρεση από τον ΟΓΑ έως το τέλος του 2016.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 παλαιοί (πρωτοασφαλισμένοι έως το 1992) και νέοι (ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά) ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν εισφορές για το σύνολο των εισοδημάτων που προέρχεται από εργασία.

Το ίδιο ισχύει ακόμη και για τους δημοσίους υπαλλήλους, που παράλληλα απασχολούνται σε εργασία υπακτέα στο τέως ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι ειδικά στην περίπτωση μισθωτής απασχόλησης και άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή αυτοαπασχόλησης, ως ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος επί του οποίου θα καταβάλλονται εισφορές ορίζεται το ποσόν των 5.860,80 ευρώ και ως κατώτατο όριο το ποσόν των 586,08 ευρώ και ισχύει ακόμη και αν πρόκειται για μισθωτό κάτω των 25 ετών ή για ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση κάτω της 5ετίας.

Στις περιπτώσεις μισθωτής απασχόλησης ή απασχόλησης στο Δημόσιο και άσκησης αγροτικής δραστηριότητας το κατώτατο όριο μηνιαίου ασφαλιστέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 410,26 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί των αποδοχών από τη μισθωτή απασχόληση και επί του εισοδήματος από κάθε ιδιότητα/δραστηριότητα, όπως καθορίζεται από τις διατάξεις των άρθρων του νόμου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα:

►1. Εάν οι αποδοχές από μισθωτές υπηρεσίες υπερβαίνουν το ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος 5.860,80 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του ανώτατου ορίου και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών για την επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα. Αν δεν το υπερβαίνουν, προστίθεται το εισόδημα της επιχειρηματικής ή αγροτικής δραστηριότητας έως ότου το άθροισμα φτάσει τα 5.860,08.

Προσοχή: Η εισφορά υπολογίζεται στο εισόδημα όπως κάθε φορά ορίζει ο νόμος για τη μισθωτή και τη μη μισθωτή απασχόληση.

►2. Εάν τα δύο εισοδήματα αθροιστικά είναι μεταξύ κατώτατου και ανώτατου ορίου, τότε το σύνολο του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες υπόκειται σε ασφαλιστική εισφορά, όπως και το σύνολο του εισοδήματος από επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα.

►3. Εάν το άθροισμα του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες και από την άσκηση επιχειρηματικής ή αγροτικής δραστηριότητας υπολείπεται του κατώτατου ορίου μηνιαίου εισοδήματος, τότε:

■ το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες υπόκειται σε ασφαλιστική εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις για τους μισθωτούς.

■ το εισόδημα από ελεύθερη ή αγροτική δραστηριότητα υπόκειται σε ασφαλιστική εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις για τους αυτοαπασχολούμενους και επιβάλλεται εισφορά στο ποσόν που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του κατώτατου ορίου (586,08 ή 410,26 ευρώ).

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μισθωτή δραστηριότητα, το μεγαλύτερο εισόδημα είναι αυτό που ελέγχεται πρώτο για το αν υπερβαίνει την ανώτατη ή αν καλύπτει την κατώτατη βάση υπολογισμού και ακολουθούν τα υπόλοιπα.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση μέχρι το 2025 για αγρότες
Μετά το 2025 θα ενταχθούν στις δυσμενείς διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου όσοι συνταξιούχοι έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τις 12/5/2016 (ημερομηνία θέσης σε ισχύ του νόμου 4387)! Ετσι, σύμφωνα με εγκύκλιο,...
Παράταση μέχρι το 2025 για αγρότες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων από ΕΦΚΑ
Είναι η διαφορά μεταξύ της νεοφιλελεύθερης λογικής που πρέσβευαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις λόγω των αρτηριοσκληρωτικών απόψεων των δανειστών και ενός άλλου μοντέλου που δίνει έμφαση στην κοινωνία και τις...
Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων από ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξωδικαστικός για τους αγρότες
Ανοιξε και για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ώστε να ρυθμίσουν οφειλές έναντι της ΑΑΔΕ, των ασφαλιστικών ταμείων, ΕΦΚΑ και κυρίως ΟΓΑ, καθώς και των...
Εξωδικαστικός για τους αγρότες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες έδωσε ο ΕΦΚΑ
Παράταση πληρωμής των εισφορών του Μαρτίου μέχρι τις 12 Μαΐου για 1.415.000 μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Η παράταση δόθηκε καθώς τα...
Παράταση για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες έδωσε ο ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
Με τη μέση μείωση της οφειλής να φτάνει στο 70% η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας