• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 27.2°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 27.0°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.4°C
  1 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.5°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 26.4°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 24.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 27.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 29.5°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 27.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  16%

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογούσε και τώρα επαφίεται στους υπουργούς του Eurogroup να βρουν μια λύση σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» επισήμανε ο Μπενουά Κερέ

Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το μήνυμα προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, και κυρίως προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέστειλε με συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Ασφαλώς δεν θα αποτελέσουμε μέρος του πολιτικού δούναι και λαβείν στο Εurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος τραπεζίτης, αναφερόμενος στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος, αλλά και στο τι θα πράξει η ΕΚΤ αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση. Είναι μια συζήτηση νομισματικής πολιτικής και το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει όποιο αποτέλεσμα προκύψει από την ευρωομάδα και θα αποτιμήσει το ζήτημα αυτό βάσει των κανόνων μας», υπογράμμισε ο Μπ. Κερέ

Μία εβδομάδα μετά το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι προς τους σκληροπυρηνικούς της Ευρώπης, που περιστοιχίζουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν είναι μόνοι τους στην Ευρώπη, ο Μπενουά Κερέ ανεβάζει τους τόνους και αφήνει σαφείς αιχμές για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Βερολίνου.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογούσε. Εκανε όσα της αναλογούσαν από την άποψη πολιτικών, από την άποψη του μνημονίου κατανόησης, και τώρα επαφίεται στους υπουργούς του Eurogroup να βρουν μια λύση σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» επισήμανε ο Κερέ εκφράζοντας την προσωπική ελπίδα, αλλά και της ΕΚΤ, ότι «αυτή θα είναι η καταληκτική συνάντηση», εννοώντας τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Τους κάλεσε δε να προβούν σε μια αποφασιστική ενέργεια που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτή, τουλάχιστον σε πρακτικό επίπεδο, η αποσύνδεση των συζητήσεων για το χρέος στο Εurogroup με τις αποφάσεις για το Q.E., άριστοι γνώστες του θέματος σημειώνουν ότι όλες οι αποφάσεις της ΕΚΤ αφήνουν συνήθως ένα παράθυρο… αναθεώρησής τους, με διατυπώσεις τύπου «εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει…».

Ετσι λοιπόν ο όρος περί βιωσιμότητας του χρέους που πρόσθεσε αιφνιδιαστικά τον Μάιο του 2016 η ΕΚΤ ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο Q.E., μπορεί το ίδιο… αιφνιδιαστικά να απαλειφθεί. Αλλωστε ο όρος αυτός εξυπηρετούσε το Βερολίνο, καθώς «έδενε» το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Θεωρητικά λοιπόν θα μπορούσε η ΕΚΤ με βάση δική της έκθεση βιωσιμότητας να προχωρήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τους στόχους της νομισματικής πολιτικής και να μην περιμένει πότε θα συμφωνήσουν ΔΝΤ και Βερολίνο.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο, γιατί πάντα όλοι φροντίζουν να τηρούνται οι ισορροπίες, ακόμη και εντός της ΕΚΤ», υπογραμμίζουν ειδικοί των όσων διαδραματίζονται στη Φρανκφούρτη.

Εκτιμάται πως ο Μπενούα Κερέ, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, δεν προανήγγειλε κάποια ήδη ειλημμένη απόφαση της ΕΚΤ αλλά έστειλε, όπως συνηθίζει, σαφές μήνυμα ότι αν συνεχιστεί η παρελκυστική πολιτική των Ευρωπαίων (του Βερολίνου) θα διατηρηθεί το κλίμα αβεβαιότητα στην οικονομία.

Και αυτό τελικά δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη που στερείται πολιτικής βούλησης για να αντιμετωπίσει το ελληνικό ζήτημα και ενώ έχει μπροστά της άλλα μεγαλύτερα, όπως το ιταλικό και ισπανικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και το Βrexit.

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη διελκυστίνδα το χρέος
Η ομάδα των κεντρικών τραπεζιτών που δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, να ασκήσει πιέσεις ώστε στο κρίσιμο Εurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου να υπάρξει ένας...
Στη διελκυστίνδα το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα, αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πολιτική δέσμευση για...
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο QE εστιάζει η Αθήνα
Συμφωνία α λα Σόιμπλε εμφανίζεται στον ορίζοντα της συνόδου της ευρωζώνης που θα συνέλθει στις 15 του μήνα στο Λουξεμβούργο, μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που δέχεται να δώσει...
Στο QE εστιάζει η Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος
Το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ δημιουργεί ανησυχία για την έκβαση του Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου, στο οποίο θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Γι’...
Γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
Από τη μία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι πρόθυμοι «δορυφόροι» του στο Eurogroup ξεκαθαρίζουν πως για να ληφθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος χρειάζεται απόφαση της γερμανικής Βουλής, σενάριο που το αρνείται...
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα «γρανάζια» των αντιπαραθέσεων Βερολίνου-ΔΝΤ
Τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι πλέον συγκεκριμένα και περιορισμένα. Οι δε τακτικές που ακολούθησαν στο τελευταίο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πολ Τόμσεν...
Στα «γρανάζια» των αντιπαραθέσεων Βερολίνου-ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας