• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.1°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 15.8°C
  1 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  4 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  0 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  1 BF
  94%

Η διατύπωση που προσδοκά η ελληνική πλευρά αναμένεται να ικανοποιήσει και τον Μάριο Ντράγκι, ώστε να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

AP Photo (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Οι τροπολογίες ανοίγουν τον δρόμο για mega-δόση και QE

 • A-
 • A+

Με το σενάριο μιας συμφωνίας όπου το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα να κερδίζει έδαφος, μπαίνει η κυβέρνηση στην ευθεία για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή φαίνεται να ανοίγουν τον δρόμο για την αυξημένη δόση των 9,5 δισ. ευρώ. Πλέον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στερούνται το άλλοθι για νέες καθυστερήσεις.

Τον φάκελο των προαπαιτούμενων που είναι συνδεδεμένα με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης «ξεσκόνισε» χθες η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, που ανέλαβε να προετοιμάσει το Eurogroup.

Αυτό που «καίει» αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο σαφής διατύπωση στο ανακοινωθέν του Eurogroup που θα αναφέρει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 και θα είναι αρκετά ώστε να το θέσουν σε βιώσιμη πορεία.

Η δήλωση αυτή μαζί με την ανακοίνωση από τους «19» για έγκαιρη εκταμίευση της δόσης αναμένεται να καθησυχάσουν τους επενδυτές, η ανησυχία των οποίων αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Η διατύπωση που προσδοκά η ελληνική πλευρά θα ικανοποιήσει και τον Μάριο Ντράγκι, ώστε να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Εξέλιξη η οποία, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, θα στρώσει το χαλί για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Χωρίς το QE, τα πράγματα θα είναι δύσκολα σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει σε δοκιμαστική έξοδο.

Ακόμα κι αν αυτό συμβεί, μεγάλα ξένα ασφαλιστικά ταμεία και επενδυτές πριν σπεύσουν να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα θα περάσουν προηγουμένως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε να ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα προσαρμογής και τις προοπτικές της ελληνική οικονομίας.

Η ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί και στο παρελθόν, με τη διαφορά ότι οι επενδυτές θα είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι. Κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα η Αθήνα θα αποφύγει τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Ολα αυτά βέβαια θα συμβούν μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου όπου θα κυριαρχήσει το ελληνικό ζήτημα.

Το ζήτημα πάντως της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του Μ. Ντράγκι και του Β. Σόιμπλε που θέλει διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εδώ και τώρα.

Το QE όμως αποτελεί το μοναδικό εργαλείο του επικεφαλής της ΕΚΤ για να τονώσει τη ζήτηση, από τη στιγμή που η λύση μέσω των επιτοκίων έχει εξαντληθεί (τα επιτόκια βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ακόμα και με αρνητικά επιτόκια δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα).

Χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος ή και τη διάρκεια του προγράμματος, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Οι εξωτερικοί παράγοντες -κυρίως η τιμή του πετρελαίου- προφανώς και ανησυχούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ. Και φυσικά πάντα υπάρχει η ανησυχία για το ιταλικό και ισπανικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπρόσθετα, ο Ντράγκι επισήμανε ότι η μείωση της ανεργίας ενδέχεται να είναι ευκαιριακή, καθώς οι θέσεις εργασίας δεν προκύπτουν από αναπτυξιακές επενδύσεις, μίλησε για χαμηλής ποιότητας θέσεις εργασίας και προέτρεψε για καλύτερους μισθούς ώστε να τονωθεί η κατανάλωση.

Το μήνυμα προς τους σκληροπυρηνικούς (Γερμανία, Φινλανδία κ.ά.) της Ευρώπης ήταν σαφές: υπάρχουν και άλλες χώρες εκτός από εσάς. Για να κρατηθούν βέβαια οι ισορροπίες υπήρξε αναφορά στην επιτάχυνση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κ.λπ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κρίσιμοι σταθμοί της οικονομίας το 2015
Αναμφίβολα το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς που μας πέρασε ήταν τα capital controls. Η επιβολή τους μπορεί στην αρχή να σόκαρε τους συναλλασσομένους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διέψευδε κατηγορηματικά ένα...
Οι κρίσιμοι σταθμοί της οικονομίας το 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην ΕΚΤ ετοιμάζονται για το καλό σενάριο
Η αποδοχή της γαλλικής πρότασης από τη Γερμανία ως δεσμευτικό πλαίσιο συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους και η εξειδίκευσή της αργότερα θα άναβαν το «πράσινο φως» για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο...
Στην ΕΚΤ ετοιμάζονται για το καλό σενάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο Γάλλος...
Το χρώμα του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την ενδιάμεση αξιολόγηση
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για τη «μίνι» αξιολόγηση που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Οπως επιβεβαιώθηκε χθες από την Ουάσινγκτον, η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ με τους συνεργάτες της...
Αντίστροφη μέτρηση για την ενδιάμεση αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα βρέξει... ευρώ στις 20 Ιουνίου
​Το «πράσινο φως» για τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης που πιθανότατα θα λάβει η χώρα μας τρεις ημέρες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου «άναψαν» χθες από το Ελσίνκι οι εκπρόσωποι των υπουργών...
Θα βρέξει... ευρώ στις 20 Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «συν» και «πλην» της εαρινής συνόδου
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα και τις τοποθετήσεις όλων των πλευρών (ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ) που έλαβαν χώρα τόσο στο περιθώριο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ξεκίνησαν
Τα «συν» και «πλην» της εαρινής συνόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας