• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.7°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.7°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 15.5°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.2°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 17.2°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.7°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  72%

Ο δείκτης ΜΕΑ στο τέλος Μαρτίου 2017 άγγιζε το 42,2% για το στεγαστικό, το 54,2% για το καταναλωτικό και το 45% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο

Μικρή η μείωση στα «κόκκινα»

 • A-
 • A+

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ/NPEs) των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή τα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και αυτά που είναι αβέβαιο ότι θα εισπραχθούν χωρίς τη ρευστοποίηση εξασφάλισης, μειώνονται με τους προσδοκώμενους ρυθμούς, ωστόσο η κατάσταση για τα μη εξυπηρετούμενα, τα γνωστά μας «κόκκινα» που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, δεν βελτιώθηκε.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τα πρώτο τρίμηνο του 2017, τα ΝPEs στο τέλος Μαρτίου ήταν σχεδόν 104 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί (στα ποσά αυτά εξαιρούνται τα εκτός ισολογισμού στοιχεία).

Αντίθετα τα «κόκκινα» δάνεια (NPLs) δεν μειώθηκαν όσο θα έπρεπε καθώς διαμορφώθηκαν στα 75,2 δισ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι ο στόχος μείωσής τους υπολείπεται κατά 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια που δημιουργήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017, ήταν περισσότερα από αυτά που «θεραπεύτηκαν».

Ετσι, για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ο δείκτης MΕΑ/NPEs βρίσκεται στο 50,6%, ακριβώς όσο και ο στόχος, και ο δείκτης NPLs στο 36,7% συγκριτικά με τον στόχο του 36%.

Οι τράπεζες πέτυχαν τον στόχο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κυρίως λόγω των διαγραφών «κόκκινων» δανείων.

Εκτεταμένες διαγραφές

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι παρά την ακόμη ισχυρή ροή νέων ανοιγμάτων, ειδικότερα για τους πρώτους δύο μήνες του έτους, οι τράπεζες κατάφεραν να τα μειώσουν περαιτέρω, κυρίως λόγω των εκτεταμένων διαγραφών δανείων (ιδίως στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο) που ανήλθαν σε 1,3 δισ. για το πρώτο τρίμηνο.

Οι τράπεζες εξάλλου ανέφεραν, σε αντίθεση με την τάση των προηγούμενων τριμήνων, σημαντικές εισροές νέων ΜΕΑ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου παρατηρείται ότι το 1/3 των υπολοίπων των ΜΕΑ αφορά δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς νομικής προστασίας.

Περιορισμένη ήταν η μείωση των ΜΕΑ που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις. Οπως προαναφέρθηκε, τον κυριότερο παράγοντα μείωσης αποτέλεσαν οι διαγραφές, ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Μαρτίου του 2017, άγγιζε το 42,2% για το στεγαστικό, το 54,2% για το καταναλωτικό και το 45% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Συγκεκριμένα, στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 68,3%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ-δείκτης ΜΕΑ: 60,7%).

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 25,9%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 35,4%).

Με το βλέμμα στην αξιολόγηση

Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα κρίνει εν πολλοίς και την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ).

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, σε περιόδους αβεβαιότητας και αστάθειας, οι πολίτες το πρώτο πράγμα που κάνουν, σχεδόν ενστικτωδώς, είναι να αποσύρουν καταθέσεις –στον βαθμό που τους επιτρέπουν τα capital controls– και να σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνειά τους.

Η συμπεριφορά αυτή αποτυπώνεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος) τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Ενα δεύτερο στοιχείο, το οποίο αποτέλεσε τροχοπέδη για τις τράπεζες, είναι ο νόμος για την εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών.

Οπως τονίζουν στελέχη των τραπεζών, ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως η πολύμηνη σχετική συζήτηση, που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του νόμου, μετά το Πάσχα, απέτρεψε πολλούς δανειολήπτες –κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις– από την πληρωμή ή διευθέτηση των δανείων τους.

Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν από τα νοικοκυριά μέχρι τις μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
Επιθετικά, φιλόδοξα, αλλά σε καμία περίπτωση μη ρεαλιστικά, χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ τα επιχειρησιακά πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των...
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
Με δεδομένη την πίεση για μείωση των ελληνικών προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να «καθαρίσουν» τα βιβλία τους με πωλήσεις μεγάλων...
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο τραπέζι η πρόταση για bad bank που θα αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια
​Επιστρέφει στο τραπέζι η πρόταση για τη δημιουργία bad bank, πρόταση που είχε κάνει ήδη από το 2015 η κυβέρνηση και είχαν απορρίψει οι θεσμοί αλλά και ορισμένα τραπεζικά στελέχη.Ο διοικητής της ΤτΕ από το...
Στο τραπέζι η πρόταση για bad bank που θα αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πέτυχαν οι τράπεζες
Βελτιώνεται το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ωστόσο στο τομέα των «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες απέκλιναν του στόχου μείωσής τους κατά 400 εκατ. ευρώ Σύμφωνα με έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τους...
Σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πέτυχαν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Αgenda 2020» της Τράπεζας Πειραιώς
Το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς «Αgenda 2020» είναι φιλόδοξο αλλά εφικτό και έχει στόχευση «να γίνουμε πάλι κανονική τράπεζα, να μειώσουμε τη χρηματοδότηση από τον ELA, να βγούμε στις αγορές και να...
Η «Αgenda 2020» της Τράπεζας Πειραιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας