Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμφωνία α λα Σόιμπλε

«Κλείνει το μάτι» στο Σόιμπλε η Λαγκάρντ

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Συμφωνία α λα Σόιμπλε

  • A-
  • A+

Μία εβδομάδα-φωτιά απομένει για την κρίσιμη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το ελληνικό χρέος. Τα μηνύματα που φθάνουν από το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον δείχνουν πως μπορεί να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση που πρωτίστως θα αφήνει ικανοποιημένο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Κλείνει το μάτι» στο Σόιμπλε η Λαγκάρντ

Το σήμα για συμβιβαστική λύση έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που δέχεται να δώσει περισσότερο χρόνο στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για να σκεφτεί τι θα κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι το καλοκαίρι του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα της χώρας. Έως τότε, το Ταμείο θα μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς εκταμίευση χρημάτων.

Η Αθήνα

Μήνυμα προς το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους δανειστές στέλνει η κυβέρνηση, μετά και τις δηλώσεις-προτάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Πηγές του Μαξίμου, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα στοχεύει να πάει στο Eurogroup με ανοιχτό μόνο το ζήτημα του χρέους. Οι ίδιες πηγές τονίζουν εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία στις 15 Ιουνίου.

Αναφορικά με το εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό το stand by arrangement (θέση του ΔΝΤ)  υπογραμμίζουν ότι εξαρτάται, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ, αναφορικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε και Λαγκάρντ απαντούν «δεν απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 για να τη δεχτούμε στις 15, ωστόσο εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε». 

Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η εκταμίευση της δόσης δεν επηρεάζεται από τις καθυστερήσεις και επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου «με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές».

Μήνυμα ελήφθη

Οι αντιδράσεις του Βερολίνου στην πρόταση Λαγκάρντ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα φιγουράρει στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων και αναμεταδίδεται από τη Deutsche Welle.

«Για μια ακόμα φορά η Κριστίν Λαγκάρντ έτεινε χείρα βοηθείας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει σε σχόλιο η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Στην διένεξη ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών η επικεφαλής του Ταμείου διατύπωσε μια πρόταση, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί το γερμανός υπουργός, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι επιθυμεί να ηρεμήσει την κατάσταση ενόψει των γερμανικών εκλογών. Η Κρ. Λαγκάρντ πρότεινε στον Β. Σόιμπλε να δώσει το Ταμείο πράσινο φως επί της αρχής σε ένα δανειακό πρόγραμμα, αλλά να εκταμιεύσει χρήματα στην Ελλάδα μόνο όταν ο Β. Σόιμπλε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε σαφείς ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Με την πρόταση της κ. Λαγκάρντ μπορούν τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο να διαφυλάξουν το κύρος τους. Επιπλέον ο Β. Σόιμπλε είναι σε θέση να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι δανειστές δεν αποφασίσουν ελαφρύνσεις, τότε και το Ταμείο δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε εκταμίευση. Μόνο από την οπτική γωνία της Αθήνας η πρόταση Λαγκάρντ έχει ένα μειονέκτημα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει άμεσα σε ελαφρύνσεις ή άλλες διευκολύνσεις. Μετά την πρόταση Λαγκάρντ είναι τώρα στο χέρι του Β. Σόιμπλε να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό με την Αθήνα».

Με αφορμή την πρόταση Λαγκάρντ η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύσει στις οικονομικές της σελίδες άρθρο με τίτλο «Δούναι και λαβείν». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η Κριστίαν Λαγκάρντ προσεγγίζει και ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις στον Β. Σόιμπλε».

Και η εφημερίδα σημειώνει: «Στο Βερολίνο όπου εντείνονται οι ρυθμοί του προεκλογικού αγώνα η πρόταση του Ταμείου προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις σε συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες. Το υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε ότι λαμβάνει υπόψη κάτι που ήταν ήδη γνωστό. Παράλληλα όμως το υπουργείο του Β. Σόιμπλε εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι "επιτέλους το ΔΝΤ άρχισε να κινείται". Την ίδια στιγμή οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης τηρούν σιγή ιχθύος σε ερωτήσεις γύρω από την πρόταση Λαγκάρντ και παραπέμπουν στο υπουργείο Οικονομικών. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ κάλεσε τον Β. Σόιμπλε να αποδεχθεί την πρόταση Λαγκάρντ και να "συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο στο Eurogroup έτσι ώστε να βρεθεί επιτέλους λύση". Πρόσθεσε επίσης ότι οι τακτικισμοί του υπουργού Οικονομικών εντείνουν την ανησυχία και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους γίνονται ελάχιστες επενδύσεις στην Ελλάδα».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία για την Ελλάδα βλέπει ο «λίγο πιο αισιόδοξος» Σόιμπλε
Παρά τις διαρκείς διαφωνίες γύρω από το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος...
Συμφωνία για την Ελλάδα βλέπει ο «λίγο πιο αισιόδοξος» Σόιμπλε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επί τάπητος το χρέος μας στο Μπάρι
Στη σύνοδο του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας θα φανεί το κατά πόσο ΔΝΤ και Γερμανία προτίθενται να κάνουν υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία. Μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου, πάντως, οι...
Επί τάπητος το χρέος μας στο Μπάρι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Die Welt: «Η Γερμανία αναζητά συμβιβασμό με ΔΝΤ για το χρέος»
Η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έως τις εκλογές του φθινοπώρου, σύμφωνα με τη εφημερίδα Die Welt. Όπως υποστηρίζει, η γερμανική κυβέρνηση «θα αναλάμβανε την υποχρέωση απέναντι...
Die Welt: «Η Γερμανία αναζητά συμβιβασμό με ΔΝΤ για το χρέος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν μιλά για «κούρεμα» το ΔΝΤ, αλλά για ελάφρυνση χρέους
​Με συνέντευξή του στη χθεσινή έκδοση της «Suddeutsche Zeitung», ο αντιπρόεδρος του ΔΝΤ, κ. Λίπτον, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Με τις...
Δεν μιλά για «κούρεμα» το ΔΝΤ, αλλά για ελάφρυνση χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώνει η έκθεση του ΔΝΤ τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κεντρικό σημείο αναφοράς για τις αγορές από τις οποίες θα εξαρτάται πλέον η Ελλάδα, θα επιβεβαιώνει η έκθεση του ΔΝΤ που θα δοθεί στη δημοσιότητα. Το...
Επιβεβαιώνει η έκθεση του ΔΝΤ τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας