• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 6.3°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.4°C / 4.1°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 6.8°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / 0.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 3.4°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -0.9°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 3.6°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.9°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.5°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -4.1°C / 1.0°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.8°C / 7.1°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 6.6°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.7°C / 3.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 4.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  79%

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές της κρουαζιέρας»

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Σηκώστε την ελληνική σημαία»

 • A-
 • A+

Να βάλουν την ελληνική σημαία στα πλοία τους κάλεσε τους Ελληνες εφοπλιστές ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές της κρουαζιέρας», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σ’ αυτή τη χώρα καλό είναι να ζητάμε ό,τι ζητάμε, αλλά να βάζουμε και εμείς λίγο το χέρι στην τσέπη».

Διευκρίνισε ότι καλώς οι εφοπλιστές διατυπώνουν αιτήματα, τα οποία η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τα διευκολύνει, ωστόσο κανείς δεν τους εμποδίζει να βάλουν την ελληνική σημαία στα καράβια τους.

Ο Π. Κουρουμπλής παρουσίασε τις πτυχές ενός νέου αναπτυξιακού τομέα στην Ελλάδα που είναι η κρουαζιέρα, καταθέτοντας τα δύο σημαντικά προβλήματα του κλάδου που είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ελλάδα (Τουρκία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) και η αδυναμία αφορολόγητων αγορών για τους τουρίστες.

Αναφέρθηκε στην ασφάλεια των λιμανιών της χώρας, κάνοντας γνωστό ότι ο αρμόδιος διεθνής φορέας εξέτασε πολύ αυστηρά τα ελληνικά λιμάνια και αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τους καλύτερους όρους ενώ, όπως σημείωσε, είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει η χώρα ένα καινούργιο σύστημα εποπτείας και ασφάλειας των λιμανιών.

Για τη βελτίωση των υποδομών σε λιμάνια κρουαζιέρας όπου χρειάζεται να προσεγγίζουν μεγάλα και νέου τύπου πλοία, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις διαδικασίες παραχωρήσεων ορισμένων δραστηριοτήτων και θα γίνουν ειδικές συμφωνίες ώστε οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν υποδομές.

Αύξηση επιβατών

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην εθνική τουριστική πολιτική που εφαρμόζεται με ορίζοντα τετραετίας, η οποία και έφερε ρεκόρ αφίξεων τη διετία 2015-2016 και στην κρουαζιέρα, ενώ επισήμανε ότι η αξιοποίηση της τεράστιας αυτής δυναμικής στον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα παρέμενε ανεκμετάλλευτη στο παρελθόν, καθώς ουδέποτε υπήρξε στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξή της.

Τόνισε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση 30-40% στις προσεγγίσεις πλοίων. Ομως, με την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής και τις στρατηγικές συνεργασίες του υπουργείου με τους διεθνείς ομίλους, η μείωση των προσεγγίσεων έχει περιοριστεί μόνο σε 15%, ενώ λόγω των πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας και των αυξημένων πληροτήτων αναμένεται συνολικά αύξηση στους επιβάτες κρουαζιέρας.

Δημόσια Πλοηγική Υπηρεσία

Στη Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, λέγοντας ότι είναι ένα εργαλείο που για πρώτη φορά τούς δίνει τη δυνατότητα να έχουν μια συγκροτημένη πολιτική στον τομέα της κρουαζιέρας.

Αναφερόμενος στην Πλοηγική Υπηρεσία, υποστήριξε ότι οι πλοηγοί εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τα κρουαζιερόπλοια, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά στα εμπορικά πλοία στην Ελευσίνα και επ’ ουδενί στην κρουαζιέρα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο για μια σύγχρονη δημόσια Πλοηγική Υπηρεσία.

Εκανε λόγο για τα προβλήματα που δημιουργεί η «πανσπερμία» των Λιμενικών Ταμείων, καθώς από 54 που ήταν το 2001 σήμερα έχουμε 83, συν 13 ακόμη φορείς διαχείρισης που είναι οργανισμοί λιμένα και για τον λόγο αυτό συστάθηκε επιτροπή με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας προκειμένου το σύστημα να γίνει βιώσιμο.

Τα λιμάνια χρειάζονται υποδομές

Για ένα εθνικό σχέδιο που θα πρέπει να δημιουργήσει η Ελλάδα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, έκανε λόγο ο Κυριάκος Αναστασιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Crystal Cruises, πρόεδρος της ευρωπαϊκής CLIA (Διεθνής Ενωση Κρουαζιέρας) λέγοντας ότι τα δυο σημαντικά προβλήματα είναι: πρώτον, ότι χρειάζονται διαφορετικές υποδομές στα λιμάνια, καθώς τα κρουαζιερόπλοια έχουν αλλάξει μορφή, έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερα και, δεύτερον, οι ανάγκες των επιβατών όταν επισκέπτονται έναν προορισμό είναι πολύ πιο απαιτητικές απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν.

«Να εντείνουμε την προσοχή μας σε 6-7 κυριότερα λιμάνια ώστε να γίνουν κόμβοι για τα μεγάλα πλοία και να κοιτάξουμε το πώς μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάσει τον εαυτό της, να γίνουμε πιο ελκυστικοί πιο ανταγωνιστικοί. Εχουμε την τάση να λέμε πολλά σαν χώρα και να κάνουμε λίγα. Θα ήταν προτιμότερο να καθίσουμε να βγάλουμε ένα σχέδιο, να το υλοποιήσουμε και στη συνέχεια να απαιτήσουμε από τις εταιρείες να έρθουν περισσότερα κρουαζιερόπλοια», είπε.

Εξαφανίστηκε η σημαία

Το θέμα της ελληνικής σημαίας και γιατί αυτή έχει εξαφανιστεί από τα κρουαζιερόπλοια, έθιξε ο Γιώργος Κουμπενάς, γ.γ. της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, λέγοντας ότι υπήρχαν πολλές εταιρείες με ελληνική σημαία που για διάφορους λόγους και με ευθύνες πολλών την κατέβασαν.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το εάν μπορεί να υπάρξει ξανά κρουαζιερόπλοιο με ελληνική σημαία» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε στο προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την κρουαζιέρα και το πώς αντιμετωπίζεται ένα πλοίο στην Ελλάδα.

Επίσης υπογράμμισε το ζήτημα με τα ναυπηγεία, λέγοντας ότι «καταφέραμε στην Ελλάδα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο, να μην έχουμε ναυπηγείο, οπότε όταν μια εταιρεία κρουαζιέρας έχει πρόβλημα μ’ ένα πλοίο της τότε θα πρέπει αυτό να το πάει στη Μάλτα, είτε στη Τουρκία».

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσεγγίσεις μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων το 2017 στα ελληνικά λιμάνια
Θετικά είναι τα μηνύματα για την κρουαζιέρα το 2017, καθώς εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών ομίλων του κλάδου έκαναν γνωστό ότι έχουν προγραμματιστεί για την Ελλάδα προσεγγίσεις μεγαλύτερων πλοίων με...
Προσεγγίσεις μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων το 2017 στα ελληνικά λιμάνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθοδική πορεία στην κρουαζιέρα
​Σημαντική μείωση στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια το πρώτο τρίμηνο του 2018, συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2017, δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η Τράπεζα της...
Καθοδική πορεία στην κρουαζιέρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση της κρουαζιέρας κατά 15% για την Ελλάδα
Οι πολιτικές αναταραχές, η μεταναστευτική κρίση και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την ασταθή κατάσταση στη Συρία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, έχουν αναγκάσει τις εταιρείες...
Μείωση της κρουαζιέρας κατά 15% για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θαλασσοταραχή για το yachting
Κάθετα αντίθετοι με τις διατάξεις που αναφέρονται στο yachting και συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έθεσε σε δημόσια διαβούλευση...
Θαλασσοταραχή για το yachting
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρία για την κρουαζιέρα η υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων
Η υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων στα 10 περιφερειακά λιμάνια που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου, ανοίγει τον δρόμο σε διεθνείς διαχειριστές λιμανιών κρουαζιέρας να...
Ευκαιρία για την κρουαζιέρα η υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποστηρικτικά στην κρουαζιέρα θα λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια
Την ανάγκη επίσπευσης της λειτουργίας των υδατοδρομίων, καθώς τα υδροπλάνα θα είναι υποστηρικτικά της κρουαζιέρας, επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη για την πορεία των...
Υποστηρικτικά στην κρουαζιέρα θα λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας