• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 21.3°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.0°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 18.2°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.5°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 21.0°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.9°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  50%

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα προσφέρει συμβιβαστική λύση στους Ευρωπαίους για την Ελλάδα

AP Photo/Virginia Mayo

Δρομολογούνται εξελίξεις και... συμβιβασμοί

 • A-
 • A+

«Παράθυρο» συμβιβασμού μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου άφησε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, δέκα ημέρες πριν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ σήμερα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group από τη στιγμή που η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.

Συνολική συμφωνία «βλέπει» ο Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Handelsblatt, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι «με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία (συμφωνία) θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητά από Γερμανία και ΔΝΤ«να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα «για τους Έλληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».

Σύμφωνα με την Handelsblatt οι Ευρωπαίοι κορυφώνουν την πίεση προς το ΔΝΤ και το ίδιο κάνει και ο κ. Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών να προσθέτει ότι «η πρόγνωση (του Ταμείου) είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε, κρίνονται αρνητικά. Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται», λέει ο Έλληνας υπουργός.

Αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον. Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν (ή εάν) το eurogroup θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ».

Οι θέσεις του ΔΝΤ δεν συνιστούν θετική συνεισφορά

Κριτική στην πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ άσκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Πολιτική Γραμματεία να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ που επιχειρούν να προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης. Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του».

 

Ουδέν σχόλιον από ΕΕ για Λαγκάρντ

Από τις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση της επικεφαλής του Ταμείου για παράταση των συζητήσεων για το χρέος, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν κάνει ποτέ σχόλια σε δηλώσεις.

Ακόμη, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή «κατανόηση» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες και επανέλαβε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει και τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να κάνουν το ίδιο.

Σημείωσε δε ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς δεν εφαρμόζονται μόνο μεταρρυθμίσεις- κλειδιά, που είναι αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά παράλληλα διασφαλίζεται μια αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία για τη χώρα, τα επόμενα χρόνια.

Κατέληξε λέγοντας πως η δουλειά θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαίου του 2016, με την προοπτική να υπάρξει μια κατάληξη στο επόμενο Eurogroup.

Στο μέλλον οι οριστικές αποφάσεις 

Όμως, ούτε βήμα πίσω από τις αρχικές θέσεις τους για το ελληνικό χρέος δεν έχουν κάνει τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο, απ' ότι έχουν αφήσει να διαφανεί, με την Ελλάδα να ευελπιστεί πως στις 15 Ιουνίου (Eurogroup) ή στις 22 του ίδιου μήνα (σύνοδος κορυφής) θα βρεθεί μια λύση που θα ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αντί για λύση, οι επίσημες τοποθετήσεις στελεχών των δύο πλευρών δείχνουν ότι παραμένουμε στο σενάριο της χρηματοδοτικής αποχής του ΔΝΤ αλλά της παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα με τη λήψη των οριστικών αποφάσεων να μετατίθεται στο μέλλον.

Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με χθεσινή συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική εφημερίδα Handellsblatt, αυτή θα προσφέρει συμβιβαστική λύση στους Ευρωπαίους για την Ελλάδα.

«Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως ότι στην ιδανική περίπτωση ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζεται σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος είναι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αποφάσισε μεν το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν. Ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό δεν συμφωνούμε με τους ευρωπαίους εταίρους. Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει του τι είναι ρεαλιστικό για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό λαμβάνουμε υπόψη τις έως τώρα οικονομικές τάσεις, τις προβλέψεις, και της Κομισιόν, αλλά και τις δικές μας εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, αυτό θεωρεί αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό δεν σημαίνει κούρεμα του χρέους, αλλά μια εκτεταμένη παράταση της διάρκειας (των δανείων) και της αποπληρωμής των τόκων», όπως σπεύδει να διευκρινίσει.

«Αυτή είναι η προτίμησή μας και προκειμένου τα μέτρα αυτό να είναι αξιόπιστα για τους επενδυτές και τις αγορές, η προτίμησή μας αυτή θα πρέπει να εκφραστεί τώρα. Οι πιστωτές δεν πρέπει να υλοποιήσουν την ελάφρυνση του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος, ωστόσο (η ελάφρυνση) θα πρέπει να εκφραστεί τώρα με σαφήνεια προκειμένου να σηματοδοτήσει μια στροφή και να πουν οι αγορές: ''Το επίπεδο του χρέους αυτής της χώρας είναι βιώσιμο, συνεπώς μπορούμε να επενδύσουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα και να βάλουμε χρήματα στη χώρα''».

Συμμετοχή χωρίς χρήματα

Είναι όμως οι Ευρωπαίοι έτοιμοι να στείλουν ήδη σήμερα το σαφές αυτό μήνυμα; «Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν τις εκτιμήσεις μας, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, τότε μπορεί να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον όταν οι πιστωτές σκιαγραφήσουν με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και με άλλες χώρες όπου υπήρχαν παρόμοιες συνθήκες και υπό αυτή την έννοια δεν πρόκειται για μια λύση ειδικά για την Ελλάδα, «δεν ανακαλύπτουμε μια λύση α λα Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά λέει. Κληθείσα να απαντήσει εάν πρόκειται για ένα bail-out για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η Κρ. Λαγκάρντ απαντά: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι την συζήτησαν στη συνάντησή τους στις 22 Μαΐου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ελληνικό ενδιαφέρον η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με την Κριστίν Λαγκάρντ και στο «μενού»... θα βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους σε μια ύστατη...
Με ελληνικό ενδιαφέρον η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια
Έχοντας την απόφαση του Eurogroup στις αποσκευές της, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την πρόθεση της να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την έγκριση...
Το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το παρασκήνιο του Eurogroup και τα... «κόλπα του Σόιμπλε»
Με το πρόσφατο Eurogroup της Δευτέρας καταπιάνεται αρθρογράφος της Welt που δηλώνει ότι έχει στη διάθεσή του, τους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Η γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί...
Το παρασκήνιο του Eurogroup και τα... «κόλπα του Σόιμπλε»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
Από τη μία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι πρόθυμοι «δορυφόροι» του στο Eurogroup ξεκαθαρίζουν πως για να ληφθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος χρειάζεται απόφαση της γερμανικής Βουλής, σενάριο που το αρνείται...
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα «γρανάζια» των αντιπαραθέσεων Βερολίνου-ΔΝΤ
Τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι πλέον συγκεκριμένα και περιορισμένα. Οι δε τακτικές που ακολούθησαν στο τελευταίο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πολ Τόμσεν...
Στα «γρανάζια» των αντιπαραθέσεων Βερολίνου-ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παζάρια» για το χρέος στο περιθώριο...
Για τα καλά φαίνεται πως έχει «ανάψει» η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα του...
«Παζάρια» για το χρέος στο περιθώριο...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας