Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι προτάσεις του ESM για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Το σενάριο του ESM έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές

Οι προτάσεις του ESM για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

  • A-
  • A+

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους με τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της 15ης Ιουνίου να καλείται να δώσει λύση και να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ρίχνει στο τραπέζι τις προτάσεις του σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Βιωσιμότητα του χρέους

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σενάριο του ESM -έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές από το γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ.- είναι λιγότερο απαισιόδοξο (όσον αφορά την υπόθεση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) από αυτό του ΔΝΤ και λιγότερο αισιόδοξο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 1,8% (του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%.

Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το σενάριο αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:

  • Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια
  • Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)
  • Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

-Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια

-Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050

-Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

► «Μια μετάθεση αποπληρωμής των επιτοκίων, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια de facto νέα δανειακή σύμβαση, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το Reuters.

«Καθαρές λύσεις, καθαρές αποφάσεις»

Και ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης πως δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση που δεν συνοδεύεται από οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων εξέφρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε να δουλέψει προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης για να βρεθεί λύση.

«Ο κ. Σόϊμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση που θα δεν θα οδηγεί «σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος». 

«Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα; Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές και το δεύτερο, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις. Μετά από δύο χρόνια, όπου τρέχει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής. Και νομίζω ότι αυτό το κατανοούν όλοι, όπως φάνηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του δεν επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση οριστικής λύσης. Από τη δική μας την πλευρά έχουμε υλοποιήσει και ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει και πλέον η ευθύνη βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Όταν η μία πλευρά τηρεί τις συμφωνίες, πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες» είπε χαρακτηριστικά.

Επαφές Τσίπρα – Δηλώσεις Σόιμπλε

Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι συζητήσεις και οι επαφές για το ζήτημα του ελληνικού χρέους με τον πρωθυπουργού να βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους ξένους ομολόγους του.

Άλλωστε, δεν αποκλείεται σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Την Πέμπτη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέστρεψε στον παλιό... καλό εαυτό του και επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προσπάθησε να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του (τη στιγμή που δέχεται σφοδρή κριτική, ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας του) και κούνησε το δάχτυλο στην ελληνική κυβέρνηση.

Το Μαξίμου απάντησε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν είναι άμοιρος ευθυνών, ωστόσο αυτή η μίνι αντιπαράθεση καταγράφει τις σημαντικές δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελάφρυνση «γέφυρα» στις διαφορές Ευρωπαίων-ΔΝΤ
Το δημοσίευμα της Handelsblatt με τους πρώτους υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ/ΕSM) και της γαλλικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναζωπύρωσε τις συζητήσεις, με...
Ελάφρυνση «γέφυρα» στις διαφορές Ευρωπαίων-ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτά όλα τα σενάρια
Μικρό καλάθι στη μάχη του Λουξεμβούργου κρατά η ελληνική κυβέρνηση την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο παρατηρούνται έντονες ζυμώσεις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών....
Ανοιχτά όλα τα σενάρια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια επί σεναρίων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη συνεδρίαση του Eurogroup (15 Ιουνίου) και με δεδομένο πως το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, οι αναφορές του εγχώριου και...
Σενάρια επί σεναρίων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το παρασκήνιο του Eurogroup και τα... «κόλπα του Σόιμπλε»
Με το πρόσφατο Eurogroup της Δευτέρας καταπιάνεται αρθρογράφος της Welt που δηλώνει ότι έχει στη διάθεσή του, τους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Η γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί...
Το παρασκήνιο του Eurogroup και τα... «κόλπα του Σόιμπλε»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Die Welt: «Η Γερμανία αναζητά συμβιβασμό με ΔΝΤ για το χρέος»
Η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έως τις εκλογές του φθινοπώρου, σύμφωνα με τη εφημερίδα Die Welt. Όπως υποστηρίζει, η γερμανική κυβέρνηση «θα αναλάμβανε την υποχρέωση απέναντι...
Die Welt: «Η Γερμανία αναζητά συμβιβασμό με ΔΝΤ για το χρέος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών
Στη σκιά των ασφυκτικών πιέσεων του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, η...
Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας