Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δυσκολεύει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

EUROKINISSI

Δυσκολεύει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Η Ελλάδα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη λογική του QE, να εγκαταλείψει καταρχήν δηλαδή αυτό τον στόχο, φέρεται να δηλώνουν κύκλοι του ESM. Για την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου έκαναν λόγο το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η μη εξειδίκευση ή -στην καλύτερη των περιπτώσεων- υποτυπώδης συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, όπως είναι πιθανόν να γίνει στο κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αναμένεται να έχει μια άμεση συνέπεια που ανατρέπει ουσιαστικά τον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης: υπό αυτές τις συνθήκες φαντάζει σχεδόν αδύνατο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωτράπεζας, το περίφημο QE που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη λογική του QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), να εγκαταλείψει καταρχήν δηλαδή αυτό τον στόχο, ανέφεραν στη Deutsche Welle κύκλοι του ESM. Διότι μόνον έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup που με τη σειρά της θα δρομολογήσει και την έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η ρύθμιση του χρέους θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2018, όπως λένε.

Όλα αυτά βέβαια αφήνουν καταρχήν μετέωρο και το κυβερνητικό αφήγημα για άμεση επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Πώς όμως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η χώρα σε αυτή την περίπτωση; Ο Λαρς Φελντ (ένας εκ των λεγόμενων «5 σοφών» της γερμανικής οικονομίας) εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος τρίτου προγράμματος στήριξης θα ήταν μια πιο συμφέρουσα λύση για την Ελλάδα, καθώς έτσι θα εξασφάλιζε χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το δανεισμό από τις αγορές.

«Δεν χρειάζεται να είναι ένα νέο τέταρτο πρόγραμμα, μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι παράτασης», λέει ο Γερμανός οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διατηρούνταν και οι πιέσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Μαξίμου: Μας βοηθούν αυτές οι διαρροές

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν τις διαρροές περί μη ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ως εξής: 

«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Ανάγκη για συμφωνία στο Eurogroup

Η ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη το περιοδικό Economist σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Τόσο το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ όσο και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισαν την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε έναν βιώσιμο δρόμο.

Ευθυγραμμιζόμενος με το αίτημα της ελληνικής πλευράς, ο Γάλλος οικονομολόγος ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθούν τώρα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους -παρότι θα υλοποιηθούν το 2018 όπως έχει συμφωνηθεί- και συνέδεσε μάλιστα την εξειδίκευση των μέτρων με την πιθανή ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωτράπεζας. Ήρθε η ώρα να λάβουμε σοβαρές αποφάσεις που θα κάνουν τη διαφορά, εάν δεν το κάνουμε, θα μας κοστίσει περισσότερα στο μέλλον, προειδοποίησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Αρκετά πιο σαφής ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δεν δίστασε να κατηγορήσει ανοιχτά Ολλανδία και Γερμανία για δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι καλό μόνον για τις μεταρρυθμίσεις και να παραμερίζεται όταν ζητά την απομείωση του χρέους, είπε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός. Αυτός ο υποβαθμισμένος και σε κάθε περίπτωση όχι πλήρης ρόλος του Ταμείου στην ελληνική διάσωση τείνει πλέον να παγιωθεί.

Η λύση που προωθείται και η οποία παρουσιάστηκε αρχικώς στο τελευταίο Eurogroup προβλέπει έναν αμιγώς συμβουλευτικό και όχι χρηματοδοτικό ρόλο για το ΔΝΤ. Μια ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή της πρότασης αυτής -χωρίς ουσιαστικές ωστόσο αλλαγές- είναι πλέον το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τις 15 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

[ad-slot]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγάζουν στα πόδια φτερά
«Ασθενές» μήνυμα -που θα ενταθεί με την κάθοδο των δανειστών στη χώρα μας- έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλώντας την Αθήνα να...
Βγάζουν στα πόδια φτερά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βίζερ: Ουδέν πρόβλημα για την Ελλάδα από τυχόν άνοδο του επιτοκίου
Στους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης της Ελλάδας έκανε αναφορά ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, Τόμας Βίζερ, υποστηρίζοντας πως το...
Βίζερ: Ουδέν πρόβλημα για την Ελλάδα από τυχόν άνοδο του επιτοκίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα Brussels Groups ξανάρχονται
Τις λύσεις στα μείζονα θέματα της αξιολόγησης θα αναζητήσουν στην έδρα των δανειστών, κυβέρνηση και θεσμοί. Πρόκειται για τα περιβόητα Brussels...
Τα Brussels Groups ξανάρχονται