Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γαλλικό «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας

Ημέρα ντροπής για τη Θεσσαλονίκη | AP Photo/Michael Sohn

Γαλλικό «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας

  • A-
  • A+

Μία πρόταση της Γαλλίας επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ξεμπλοκάροντας τη συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt -που επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν- η πρόταση αναφέρεται σε μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να πειστεί το Ταμείο και να αλλάξει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια - ώστε να περιοριστεί η επιδίωξή του για λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. 

Στην εν λόγω πρόταση περιλαμβάνονται μέτρα για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών. Όπως προτείνεται, οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους θα συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας: αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά, αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. 

«Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια πρόταση, διατυπωμένη από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει με σκεπτικισμό τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τις θέσεις του. 

[ad-slot]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπαρκτή η αντιπαράθεση ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος
Στην κυβέρνηση, ψηλά στην ατζέντα παραμένει το ζήτημα του χρέους όπως διεφάνη και από το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ στο...
Υπαρκτή η αντιπαράθεση ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ένας Γερμανός στηρίζει το γαλλικό σχέδιο για το χρέος
Ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τάχθηκε υπέρ...
Ένας Γερμανός στηρίζει το γαλλικό σχέδιο για το χρέος