Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ζητάει ο Κερέ

Μπενουά Κερέ

European Union , 2012

Σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ζητάει ο Κερέ

  • A-
  • A+

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια συμφωνία για τον σαφή καθορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη με θέμα: «Ελλάδα: Μία επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».

Αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στους πιστωτές της Ελλάδας, είπε ότι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στις αγορές.

Όπως γνωρίζετε, είπε ο κ. Κερέ, οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στην υιοθέτηση μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕSM. Οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες, πρόσθεσε.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα και στον χρηματοπιστωτικό της τομέα ειδικότερα σημαίνει την εξάλειψη της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Από την άποψη αυτή, λυπούμαστε για ότι δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με το πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Μάιο, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμόζονταν στα μέσα του 2018, στο τέλος του προγράμματος. Αν είμαστε, όμως, αρκετά σαφείς για τα μέτρα σήμερα, αυτό θα βοηθούσε να φέρουμε μπροστά πολλά από τα επωφελή αποτελέσματα, ιδιαίτερα την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας κοινότητας στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μία πορεία ομαλότητας και σταθερότητας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους αποτελεί, επίσης, αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για αγορά από την ΕΚΤ. Η όποια απόφαση του Ευρωσυστήματος θα ληφθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα, είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι ένα σημαντικό στοιχείο στις σκέψεις μας είναι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Και, όπως για κάθε άλλη απόφαση, θα εξετάσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ θα αποτελέσει μία σημαντική "εισροή" από την άποψη αυτή».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κερέ είπε ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι αναγκαίο οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν σοβαρή δέσμευση στους στόχους που έχουν τεθεί και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Μόνο με μία τέτοια δέσμευση, πρόσθεσε, μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν και δεν θα αναστραφούν μετά το πρόγραμμα.

«Ταυτόχρονα», τόνισε, «άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά».

Αυτές οι προσπάθειες, είπε, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη συνολικά, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η οικονομία της συρρικνώθηκε οριακά στην αρχή του έτους, παρά το ότι η κυκλική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έγινε πιο στέρεη και απέκτησε μεγαλύτερη βάση, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Η σύγκλιση θα επιτευχθεί μόνο αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης συμμετέχουν, πρόσθεσε.

• Στο συνέδριο μετέχουν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικολά Τζιαμαρόλι (από τον ESM), το μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής καγκελαρίας Λαρς Φελντ, το στέλεχος των Moody's Κόλιν Έλις κ.ά.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ευρωπαϊκά χέρια το θέμα του χρέους;
Το διαζύγιο της Ε.Ε. με το ΔΝΤ μοιάζει οριστικό και πλέον στόχος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να παρθεί απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους που θα προσφέρει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές...
Σε ευρωπαϊκά χέρια το θέμα του χρέους;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας το ΔΝΤ και τις ιταλικές εξελίξεις
Στη σκιά του ιταλικού ζητήματος και των διαφορών ΔΝΤ-Βερολίνου η συνολική συμφωνία, στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση, μετατίθεται για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ● Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας...
Περιμένοντας το ΔΝΤ και τις ιταλικές εξελίξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο αξιολόγηση-χρέος, αίνιγμα το ΔΝΤ
Για το Eurogroup του Ιουνίου μετατέθηκαν οι οριστικές αποφάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ την ίδια στιγμή, ασαφείς εξακολουθούν να παραμένουν οι προθέσεις του...
Πακέτο αξιολόγηση-χρέος, αίνιγμα το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
Ρουτινιάρικη αναμένεται η σύνοδος της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς η εξέταση της ελάφρυνσης του χρέους παραπέμφθηκε στη σύνοδο του Απριλίου ● Προσκόμματα θέτει το ΔΝΤ για να...
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος
Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μήνυμα προς...
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας