Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανακόπτεται η απονομή των εκκρεμών συντάξεων

Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, ο ρυθμός έκδοσης οριστικών συντάξεων το πρώτο δίμηνο του 2017 υπολείπεται κατά πολύ από τον αντίστοιχο το τελευταίο τρίμηνο του 2016, εξαιτίας της καθυστέρησης στη δεύτερη αξιολόγηση

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Ανακόπτεται η απονομή των εκκρεμών συντάξεων

  • A-
  • A+

Η καθυστέρηση στη β' αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου έφερε και ανακοπή στην απονομή εκκρεμών συντάξεων με τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του 2017 να δείχνουν εξαιρετικά μειωμένο τον ρυθμό έκδοσης οριστικών συντάξεων σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με το σύστημα ΗΛΙΟΣ, που καταγράφει μήνα μήνα τα μεγέθη του συνταξιοδοτικού συστήματος, ιδιαίτερα αυξητικός ήταν το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ο ρυθμός απονομής προσωρινών συντάξεων.

Αναλυτικότερα το άθροισμα οριστικών και προσωρινών συντάξεων ανήλθε τον Ιανουάριο σε 13.299 ενώ τον Φεβρουάριο σε μόλις 11.941, όταν τον περασμένο Οκτώβριο ήταν 13.808, τον Νοέμβριο 14.196 και τον Δεκέμβριο 13.833.

Αν ωστόσο αναλογιστούμε ότι μέχρι 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων, τότε το θέμα γίνεται δισεπίλυτο δεδομένης της απουσίας προσωπικού στα αρμόδια τμήματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που απονέμουν τις συντάξεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τη διμηνιαία έκθεση του ΗΛΙΟΣ:

►1. Τον Ιανουάριο του 2017 πληρώθηκαν συνολικά 4.549.669 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.888.883 ήταν κύριες, οι 1.251.219 επικουρικές και 409.567 μερίσματα.

Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλαν τα Ταμεία ανήλθε σε 2.340.789.913,77€ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ (δεν περιλαμβάνεται το ΕΚΑΣ). Το πλήθος των συνταξιούχων ήταν 2.627.697 άτομα και το μέσο εισόδημα από συντάξεις ανήλθε σε 890,81€.

►2. Τον Φεβρουάριο του 2017 πληρώθηκαν συνολικά 4.541.159 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.882.047 ήταν κύριες, οι 1.249.926 επικουρικές και 409.186 μερίσματα.

Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλαν τα Ταμεία ανήλθε σε 2.338.365.380,40€ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ (δεν περιλαμβάνεται το ΕΚΑΣ). Το πλήθος των συνταξιούχων ήταν 2.621.101 άτομα και το μέσο εισόδημα από συντάξεις ανήλθε σε 892,13€.

Μειωμένο ΕΚΑΣ

Ωστόσο εκείνο που είναι ενδεικτικό της φτωχοποίησης των χαμηλοσυνταξιούχων είναι το ΕΚΑΣ, με τους δικαιούχους να λαμβάνουν μικρότερα ποσά. Συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο και μετά κανένας συνταξιούχος δεν λαμβάνει πάνω από 120 ευρώ ΕΚΑΣ ως πρόσθετη ενίσχυση. Η μηνιαία δαπάνη από 49,3 εκατ. ευρώ περιορίστηκε στο μισό (25,2 εκατ. ευρώ), με τους δικαιούχους να χάνουν το 50% της παροχής τους.

Συγκεκριμένα από τους 235.866 δικαιούχους του ΕΚΑΣ τον Φεβρουάριο, μόλις 1.188 λαμβάνουν έως 30 ευρώ τον μήνα βοήθημα. Αλλοι 9.923 εισπράττουν από 31-60 ευρώ τον μήνα ενώ από 60 έως 90 ευρώ λαμβάνουν 35.112. Τέλος, 189.643 εισπράττουν από 90 έως 120 ευρώ τον μήνα.

Εκτακτη επιχορήγηση για την ασφάλιση

Η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών έφερε απελευθέρωση των κονδυλίων για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε περίπου 150.000…

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) οι οποίοι δεν έχουν απονείμει τις συντάξεις θα μπορούν να επιχορηγούνται εκτάκτως, αποκλειστικά και μόνο για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν αυτές.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ως εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ορίζονται εκείνες για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Η έκτακτη επιχορήγηση αφορά αποκλειστικά την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν αυτές.

Οπως αναγράφει σχετικά η υπουργική απόφαση «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλουν να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή των σχετικών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης». Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη επιχορήγηση των 860 εκατ. ευρώ, μέχρι την 31.10.2017 να έχουν εκκαθαρίσει το σύνολο των συντάξεων που παραμένουν εκκρεμείς.

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
Η προσπάθεια της ιδιωτικής ασφάλισης να εισχωρήσει στα «χωράφια» της κοινωνικής είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και πολλά έτη… Οπως και τα «γεράκια» που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή την προσπάθεια…. Ομως, όταν...
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΔΙΣΥ: Οι 7 αλλαγές που μειώνουν τις συντάξεις
Με την υπόμνηση ότι από το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016 και διαρκώς εξειδικεύουν νέοι νόμοι οι συνταξιούχοι στα χρόνια των μνημονίων έχουν συνολικές περικοπές έως και 70%...
ΕΝΔΙΣΥ: Οι 7 αλλαγές που μειώνουν τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για πρόωρη συνταξιοδότηση
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας ήρθαν πάλι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κυβέρνηση να διαψεύδει ότι επίκεινται νέες αλλαγές προς το δυσμενέστερο. Το θέμα είναι με τον νόμο 4326 άλλαξαν τα όρια με...
Παράθυρο για πρόωρη συνταξιοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται η χορήγηση 138.000 εκκρεμών συντάξεων
Θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι που αναμένουν την απονομή της οριστικής σύνταξής τους τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα λοιπόν με κοινή υπουργική απόφαση, που...
Παρατείνεται η χορήγηση 138.000 εκκρεμών συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκδοση των συντάξεων με σχετική επιφύλαξη
«Ανθρακες» αποδείχθηκε για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη 16η Μαΐου 2016 η έκδοση της εγκυκλίου που αφορά τη διευκρίνιση της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Η εγκύκλιος αφορά περί...
Εκδοση των συντάξεων με σχετική επιφύλαξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάψευση για εκκρεμείς συντάξεις
Ψέμα που τιμά την Πρωταπριλιά χαρακτήρισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος τις καταγγελίες του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση περί «αλλοίωσης του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαγραφή...
Διάψευση για εκκρεμείς συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας