Η Πλοηγική Υπηρεσία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (υποστελέχωση λόγω έλλειψης προσωπικού, έλλειψη πλοηγίδων κ.ά.) δεν έρχονται πρώτη φορά στην επικαιρότητα.
Η «Εφ.Συν.» επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο θέμα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως και ειδικά από τότε που το λιμάνι του Πειραιά άλλαξε χέρια και πέρασε στην κινεζική Cosco, το θέμα της Πλοηγικής Υπηρεσίας όλο και πιο συχνά κάνει την εμφάνισή του.
Αυτή τη φορά η καθυστέρηση πλοήγησης ενός μεγάλου κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι του Πειραιά πήρε έκταση και το θέμα έφτασε και στη Βουλή.
Ο βουλευτής Ηρακλείου (Ποτάμι) Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής και σχολιάζοντας το κυβερνητικό έργο, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει κρουαζιερόπλοιο προγραμματισμένης επίσκεψης στον Πειραιά δύο ώρες αρόδο μέχρι να φτάσουν το ρυμουλκό και ο πλοηγός.
«Δεν μπορούμε να αναμένουμε αύξηση των εσόδων μας από την κρουαζιέρα, όταν τα κρουαζιερόπλοια περιμένουν δύο ώρες εκτός λιμανιού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη διαμορφώνουμε συνεχώς ένα όλο και πιο φιλοεπενδυτικό κλίμα» επισήμανε.
Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας και με ανακοίνωσή του εξήγησε τους λόγους της καθυστέρησης πλοήγησης του κρουαζιερόπλοιου, οι οποίοι, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρέθεσε, δεν έχουν καμία σχέση με δυσλειτουργία της Πλοηγικής.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά, το κρουαζιερόπλοιο ήταν υποχρεωμένο να μείνει αρόδο γιατί βάσει των ΔΚΑΣ (Διεθνείς Κανονισμοί Αποφυγής Συγκρούσεων) είχαν προτεραιότητα τα πλοία της ακτοπλοΐας.
Ο διαθέσιμος πλοηγός πήγε στο κρουαζιερόπλοιο και ενημερώθηκε από το Κέντρο Θαλάσσιας Κυκλοφορίας ότι θα υπήρχε καθυστέρηση, λόγω του απόπλου των πλοίων της ακτοπλοΐας.
Ετσι, ο πλοηγός διατέθηκε στα εμπορικά πλοία που περίμεναν πλοήγηση στον εμπορικό σταθμό. Οταν στις 07.35 π.μ. βγήκαν από το λιμάνι τα πλοία που είχαν προτεραιότητα βάσει των ΔΚΑΣ, ο πλοηγός επιβιβάστηκε στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο έδεσε στις 08.21 π.μ.
Ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Χρήστος Λαμπρίδης (στη συγκεκριμένη γραμματεία υπάγεται η Πλοηγική Υπηρεσία), δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι η Πλοηγική Υπηρεσία είχε αφεθεί στην τύχη της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν φρόντισαν να τη συντηρήσουν, αλλά με τη μείωση των οργανικών θέσεων του προσωπικού προσπάθησαν να την απαξιώσουν.
Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που γίνονται προσλήψεις προσωπικού, που έχει δρομολογηθεί η αύξηση των οργανικών θέσεων, η προμήθεια νέων μηχανών και σκαφών.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης από το υπουργείο Ναυτιλίας θα οδηγήσει σύντομα σε μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία, ικανή να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των χρηστών με τρόπο ασφαλή και σύμφωνο με τις απαιτήσεις του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την παροχή λιμενικών υπηρεσιών.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η αναφορά του υπουργείου Ναυτιλίας για «πιέσεις που ασκούνται», παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης της Π.Υ.
Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι το προσωπικό της Π.Υ. Πειραιά, παρά τις δυσκολίες, εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα την κρουαζιέρα και τυχόν καθυστερήσεις αφορούν τις πλοηγήσεις των εμπορικών πλοίων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ελευσίνας, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης της Π.Υ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας