Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος ζητά το ΔΝΤ

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος ζητά το ΔΝΤ

  • A-
  • A+

Επιμένει στις θέσεις του για το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ζητά συγκεκριμένα στοιχεία για τη βιωσιμότητά του.

Στην ενημέρωση προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ένα «ισχυρό πακέτο μέτρων», το οποίο είναι καλοδεχούμενο.

Ωστόσο, για τη συμμετοχή του Ταμείου είναι απαραίτητο να εκπληρωθεί και το δεύτερο σκέλος των απαιτήσεών του, και αυτό είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως τόνισε, πριν το ΔΝΤ αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις.

Δήλωσε ότι όλοι είναι αισιόδοξοι, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και από την πρόοδό τους θα εξαρτηθεί η απόφαση του Ταμείου.

Επισήμανε ότι αν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις του ΔΝΤ, τότε είναι πολύ πιθανή μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, σε μερικές εβδομάδες.

Ο Τζέρι Ράις επισήμανε ότι μειώνονται οι διαφορές μεταξύ Ταμείου και ΕΕ, ωστόσο πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ περιμένει ακόμη διευκρινίσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον Ράις, υπάρχουν επίσης ακόμη διαφωνίες για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οριστεί στην Ελλάδα από την ευρωζώνη, που το ΔΝΤ κρίνει πολύ περιοριστικά.

Οι ευρωπαίοι θέλουν κυρίως η Ελλάδα να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα (προ των δαπανών για τοκοχρεολύσια) ύψους 3,5% μακροπρόθεσμα, για να αποφευχθεί ένας νέος εκτροχιασμός των δημοσιονομικών της.

Για τον Ράις όμως, η επίτευξη του στόχου αυτού θα «επιβάλει ένα πολύ σημαντικό επίπεδο λιτότητας στον πληθυσμό της Ελλάδας» και αντίθετα, στο ΔΝΤ πως «θεωρούμε πως το (ύψος που θα έχει) το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω» ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να επανέλθει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο πρόγραμμα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του Ταμείου». 

Όπως σημείωσε, υπάρχουν σχετικά παραδείγματα στο παρελθόν «όπου το ΔΝΤ είχε εγκρίνει καταρχήν πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το Ταμείο μπορεί να δείξει κάποια ευελιξία ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστιικά της κάθε χώρας». Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι ακόμη δεν «υπάρχει συμφωνία», υπενθυμίζοντας ότι για να συμμετάσχει το Ταμείο στο υφιστάμενο πρόγραμμα, εκτός από το «ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκε», απαιτείται εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος αλλά και υιοθέτηση ρεαλιστικών προβλέψεων για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά το 2022. 

Όπως τόνισε, το ΔΝΤ δεν επιζητεί την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά την εξειδίκευσή τους.

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο, δημοσίως, υποστηρίζει ότι εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα η πάγια θέση του ΔΝΤ ήταν ότι «επιθυμεί την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, συμμετέχοντας σε αυτό χρηματοδοτικά». Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, πάντως, κλείνοντας τη σημερινή ενημέρωσή του, εξέφρασε την ελπίδα ότι το «πρόβλημα να επιλυθεί στο επόμενο Eurogroup», αναγνωρίζοντας πως οι «διαφορές έχουν αμβλυνθεί», όμως πρόσθεσε ότι «το Ταμείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές».

Ο Τζέρι Ράις άφησε, ακόμη, να εννοηθεί ότι στο Eurogroup της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι ζήτησαν το πρωτογενές πλεόνασμα να διατηρηθεί στο 3,5% και μετά το 2022.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα, μετά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε, θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022. Ωστόσο, για τη συνέχεια «το ΔΝΤ εκτιμά ότι η διατήρηση ενός τόσο υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι εφικτή», επισήμανε για να συμπληρώσει ότι μία τέτοια επιλογή θα έπληττε την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Το ΔΝΤ προτείνει «ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από την υιοθέτηση μικρότερου πρωτογενούς πλεονάσματος να διατεθεί για την τόνωση της ανάπτυξης», υπογράμμισε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίσιμη συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος
Με τις διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να παραμένουν, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η κλεψύδρα αδειάζει σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό...
Κρίσιμη συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κληρώνει σήμερα η δόση των 5,7 δισ.
Με το πρώτο «κομμάτι» της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και την πορεία της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ασχοληθεί σήμερα το Eurogroup, αφήνοντας εκτός ατζέντας τις συζητήσεις για την...
Κληρώνει σήμερα η δόση των 5,7 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση στην ελάφρυνση του χρέους βλέπει το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν έχουν αλλάξει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Γουίλιαμ Μάρεϊ, χάρη στις αποφάσεις...
Επιτάχυνση στην ελάφρυνση του χρέους βλέπει το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια
Έχοντας την απόφαση του Eurogroup στις αποσκευές της, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την πρόθεση της να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την έγκριση...
Το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος
Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μήνυμα προς...
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δρομολογούνται εξελίξεις και... συμβιβασμοί
«Παράθυρο» συμβιβασμού μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου αφήνει η Κριστίν Λαγκάρντ, δέκα ημέρες πριν το Eurogroup. Η ισχυρή κυρία του Ταμείου, δεν υποχωρεί στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους αλλά...
Δρομολογούνται εξελίξεις και... συμβιβασμοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας