• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 20.7°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 20.0°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 18.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 17.2°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  89%
EUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κληρώνει στις 15 Ιουνίου

 • A-
 • A+

Παίρνουμε την ίδια παρέα και ξαναρχίζουμε με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατά την επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης...

Από τη μία πλευρά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχοντας στο πλευρό του την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία και από την άλλη το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στη μέση, η λαβωμένη Ελλάδα, οι προσδοκίες της οποίας κλίνουν αυτή τη φορά προς το ΔΝΤ και βρίσκουν θετικό απόηχο στη δεύτερη ομάδα εταίρων. Αλλωστε, η γούνα της έχει ήδη καεί. Οι υπόλοιποι είναι αδιάφοροι.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβη χθες σε ήπιες δηλώσεις εν όψει της συνόδου της 15ης Ιουνίου, με μικρές ενέσεις αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με το ΔΝΤ. «Εάν όλα πάνε καλά, τότε σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία», είπε ο χερ Βόλφγκανγκ στο περιθώριο της συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ. Βέβαια, το «εάν όλα πάνε καλά» του Γερμανού υπουργού επιτρέπει πολλές ερμηνείες, αλλά τον έχουμε γνωρίσει πιο επιθετικό έναντι των ελληνικών θέσεων, ιδίως στο θέμα του χρέους.

Ο Πολ Τόμσεν από την πλευρά του επανέλαβε σε δηλώσεις του τη θέση του ΔΝΤ, ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ευρωζώνη το 2016 για το χρέος, είπε, ώστε ο Διεθνής Οργανισμός να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018...

Και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει το πρόγραμμα, το οποίο «θα επιτρέψει μία φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, διότι αντιμετωπίζει δύσκολα ζητήματα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό».

Το ΔΝΤ, λοιπόν, παραμένει στη θέση του για συγκεκριμενοποίηση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι όλοι στην ευρωζώνη και κυρίως η Γερμανία επιδιώκουν τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Διαφορετικά πρέπει να μπει στα σκαριά νέο πρόγραμμα, τη χρηματοδότηση του οποίου πρέπει να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι.

Πού κόλλησε η συζήτηση προχθές; Πρώτον, στα πλεονάσματα που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα μετά το 2022. Για την 4ετία 2018-2022 τα ζάρια έχουν ριχτεί: 3,5% του ΑΕΠ.

Για την περίοδο 2023 -2060, όμως, η Γερμανία ζητεί τώρα πλεονάσματα της τάξης του 2,2 % ετησίως (από 2,6 % που ζητούσε αρχικά), ενώ το ΔΝΤ δεν δέχεται πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους θα καταστεί μη εφικτός.

Ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν από του χρόνου το καλοκαίρι, το ΔΝΤ ζητεί όχι μόνο να καθοριστούν από τώρα, αλλά να αποσαφηνιστεί και η ποσοτικοποίησή τους, προτείνοντας μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕΤΧΣ και μεγαλύτερη περίοδο χάριτος.

Η πρόταση ελάφρυνσης του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που προέβλεπε επέκταση κατά 15 χρόνια των λήξεων για ορισμένα δάνεια, δεν κατάφερε να μεταβάλει τη στάση του ΔΝΤ έτσι ώστε να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Τα προαπαιτούμενα

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ θα συνεχιστούν, αν και ο «τσιγκούνης» Β. Σόιμπλε αρνείται προς το παρόν τα δύο αυτά αιτήματα του ΔΝΤ. Αλλά, μέχρι τις 15 Ιουνίου, πολλά μπορεί να αλλάξουν. Η Αθήνα θα πρέπει να πάει στην επόμενη σύνοδο έχοντας εκπληρώσει και τα 25 τελευταία προαπαιτούμενα (εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις) που λείπουν από την ατζέντα της β’ αξιολόγησης για να μπορέσει να διεκδικήσει τη δόση των 7,1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Κυβερνητική πηγή μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ανέφερε ότι η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προϋποθέτει την απόφαση από την πλευρά του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η Ελλάδα λόγω των λήξεων που έχει μπροστά της δεν θέλει να τραβήξει η ιστορία με την εκταμίευση της δόσης, αν και πηγές από την ευρωζώνη εμφανίζονται καθησυχαστικές ως προς τα χρονικά περιθώρια σχετικά με τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο.

Ας σημειωθεί ότι στις 17 του συγκεκριμένου μήνα θα πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο Σαμαρά ύψους 1,6 δισ. ευρώ αλλά και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 Ιουλίου. Ο «μεγάλος χορός» των λήξεων ολοκληρώνεται στις 17 Αυγούστου με τη δόση του 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα στον ESM.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι ο χρόνος κυλάει...
Για να κατευνάσουν τα πνεύματα στις σχέσεις με το ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό θέμα, Βερολίνο, Χάγη και Κομισιόν προτίθενται να επαναφέρουν στο τραπέζι τη λήψη ουσιαστικών μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση...
Κι ο χρόνος κυλάει...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητάει «αίμα» το ΔΝΤ
Εμμεσες αιχμές προς την ελληνική κυβέρνηση αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, καθώς, όπως σημειώνει, το 2015 –πρώτη χρονιά διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– η χώρα επέστρεψε στην ύφεση,...
Ζητάει «αίμα» το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
Θέσεις μάχης λαμβάνουν Ουάσινγκτον και Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινάει την Παρασκευή στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα βρέξει... ευρώ στις 20 Ιουνίου
​Το «πράσινο φως» για τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης που πιθανότατα θα λάβει η χώρα μας τρεις ημέρες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου «άναψαν» χθες από το Ελσίνκι οι εκπρόσωποι των υπουργών...
Θα βρέξει... ευρώ στις 20 Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική πρωτιά στο ΕΣΠΑ
Πρώτη με βάση το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων για το ΕΣΠΑ 2007-2013 κόβει το νήμα η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ με υπερδιπλάσιους ρυθμούς έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών...
Ελληνική πρωτιά στο ΕΣΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
44,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο 2018
Με πλεόνασμα «έκλεισε» το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της...
44,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο 2018

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας