Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψάχνουν το δρόμο για μία συνολική συμφωνία

EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ψάχνουν το δρόμο για μία συνολική συμφωνία

  • A-
  • A+

Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τεχνοκρατών των θεσμών, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το Δευτέρα το μεσημέρι σε ένα σχέδιο συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, το οποίο θα υποβάλουν για εξέταση στο Eurogroup.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα θέματα που θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε σχέση με το χρέος, το σχέδιο της συμφωνίας θα βασίζεται στον οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2016 από το Εurogroup, ο οποίος προβλέπει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Κάλεσμα για «συνολική συμφωνία»

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρα έχει πια επικεντρωμένο το βλέμμα της και η κυβέρνηση.

«Τα μηνύματα από το πολιτικό και το οικονομικό πεδίο δείχνουν ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία», δήλωσε την Πέμπτη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Alpha 9.89, προσθέτοντας ότι «το βασικό σενάριο, πάνω στο οποίο δουλεύουν οι πάντες, είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου».

Στο μεταξύ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλεί τους εταίρους της Ελλάδας να καταλήξουν σε μια «συνολική συμφωνία».

Μετά την υιοθέτησης των προαπαιτούμενων από τη Βουλή των Ελλήνων και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε: «Γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να λάβουν αυτές τις αποφάσεις που μας φέρνουν ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Και πρόσθεσε: «Τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Καθοριστικός ο ρόλος του Βερολίνου

Το επίκεντρο των εξελίξεων μεταφέρεται στις Βρυξέλλες με την ικανοποίηση των αξιωματούχων για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με τα νέα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι εταίροι-δανειστές, να είναι διάχυτη.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για μία «αξιόπιστη στρατηγική» που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όμως το Βερολίνο θα έχει τον τελευταίο και καθοριστικό ρόλο.

Σε ερώτηση της εφημερίδας Bild σχετικά με περαιτέρω ελαφρύνσεις ή επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απάντησε: «Δεν επίκεινται τέτοια μέτρα για το χρέος».  

Τα μηνύματα από το ΔΝΤ

Και μπορεί το τοπίο σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει θολό, συναίνεση για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φαίνεται να βρήκε στο Μπάρι της Ιταλίας η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας συμφωνία για να μπορέσει το Ταμείο να λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της ιστοσελίδας www.mignatiou.com από πηγές εκτός Ταμείου.

Να θυμίσουμε πως η συνάντηση έγινε στην ιταλική πόλη στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7.

Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, εν τούτοις η ισχυρή κυρία του Ταμείου φέρεται να νοιώθει ότι τα πράγματα προχωρούν προς το παρόν καλά.

Mε δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από τη μεθεπόμενη τακτική συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου.

[ad-slot]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί με φόντο το Eurogroup της 21ης Ιουνίου
Λίγες ημέρες μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία -μεταξύ άλλων- έλαβε αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και...
Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί με φόντο το Eurogroup της 21ης Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετικά μηνύματα για χρέος, διάψευση για νέα μέτρα
Αισιοδοξία για την επίτευξη οριστικής λύσης σχετικά με το ζήτημα του χρέους εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...
Θετικά μηνύματα για χρέος, διάψευση για νέα μέτρα