• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.8°C / 5.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.3°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 4.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 4.6°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.5°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 6.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  63%

Συνέντευξη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έδωσε στην εφημερίδα Politico ο Γιάννης Στουρνάρας

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»

 • A-
 • A+

«Δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την πλευρά της Ελλάδος ούτε από τους εταίρους της να εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα» εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η χώρα ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Politico, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, είναι να υπάρξει διαφωνία μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, κανείς δεν ξέρει, σημειώνει ο διοικητής, ποιες θα ήταν οι νομικές συνέπειες για κάποια κράτη-μέλη, ιδίως τη Γερμανία, όπου έχουν δηλώσει ρητά στο Κοινοβούλιο τους ότι χρειάζονται το ΔΝΤ ως εταίρο.

«Είμαι βέβαιος πάντως ότι στην απίθανη αυτή περίπτωση που θα αποχωρήσει το ΔΝΤ θα βρεθεί λύση. Αλλά αυτή η εξέλιξη μπορεί να καθυστερήσει τη λύση. Ελπίζω και πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα» αναφέρει ο διοικητής.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα θα αποτελούσε σφραγίδα εμπιστοσύνης από το πλευράς ΕΚΤ, ωστόσο το QE από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια, σημειώνει ο Γ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε τη φορολογία «μάλλον υπερβολική», με δεδομένο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα και γι’ αυτό θα είναι πολύ θετικό εάν η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει τον τελικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ σε 2% μετά το 2020.

«Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα πρέπει να μειωθεί για τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και του κεφαλαίου. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Νομίζω ότι οι πιστωτές μας το καταλαβαίνουν», καταλήγει ο διοικητής.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον.

«Η ελληνική οικονομία μόλις αρχίζει να αποκτά έναν καλύτερο βηματισμό. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία, μετά από πολύ καιρό. Η σταθερότητα και η αξιοπιστία αποτελούν προϋποθέσεις για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και υπό αυτή την έννοια είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Το 2017 μπορεί πράγματι να αποδειχθεί ένα έτος καμπή για την ελληνική οικονομία», σημείωσε από την Κρήτη, όπου κλιμάκιο της Εθνικής Τράπεζας θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες του νησιού.

Τέλος υπογράμμισε ότι το αμοιβαίο όφελος τραπεζών και επιχειρήσεων και πάνω απ’ όλα το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας επιτάσσουν να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να ενθαρρυνθούν και να στηριχθούν νέα επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις, με γνώμονα τον υγιή ανταγωνισμό, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη διεθνή ζήτηση σε προϊόντα και υπηρεσίες.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Στουρνάρας μίλησε
Επειτα από μια καταστροφική εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αποφάσισε να δηλώσει ότι οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών...
Ο Στουρνάρας μίλησε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις
Με διαφορετική «γραμμή» ως προς το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων εμφανίστηκαν οι δανειστές στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά την Ε.Ε. είναι...
Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριετές ομόλογο 300-500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα
Εντολή έκδοσης τριετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 300-500 εκατ. ευρώ θα δώσει τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα το Reuters. Πρόκειται για την πρώτη πώληση τραπεζικού ομολόγου από το 2014, λίγους...
Τριετές ομόλογο 300-500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λεπτή ισορροπία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
Τη δική του ατζέντα θέλει να επιβάλει το ΔΝΤ και στα θέματα της τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη με την εμμονή που δείχνει στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης...
Λεπτή ισορροπία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
Τη διατήρηση «μαξιλαριού» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά το ΔΝΤ επισημαίνοντας το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων αλλά και τη χαμηλή...
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος
Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μήνυμα προς...
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας