• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.8°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 16.0°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 9.2°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.3°C / 15.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 10.0°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 17.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.9°C / 19.8°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.4°C / 17.0°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 16.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  50%

130 μικρής και μεσαίας όχλησης μονάδες υποχρεώνονται σε λουκέτο ή μετεγκατάσταση ως τις 31 Δεκεμβρίου

SOS από επιχειρήσεις της Δυτ. Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εκατόν τριάντα επιχειρήσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν «χαριστική βολή» στην ανάπτυξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες έξι γνωστοί επιχειρηματίες, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων των θιγόμενων εταιρειών, επισήμαναν τον κίνδυνο ερήμωσης της ευρύτερης περιοχής αν δεν διορθωθεί το χωροταξικό σχέδιο που εγκρίθηκε στα τέλη του 2015, αλλά εξαιρεί... τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ.!

«Εχουν γίνει σκανδαλώδεις χάρες σε μονάδες υψηλής όχλησης και δεν λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων τους, κατά παραβίαση των συνθηκών Seveso 2012 της Ε.Ε.», τόνισε μεταξύ άλλων ο γνωστός επιχειρηματίας Νικόλαος Φιλίππου, την ώρα που άλλες 130 μικρής και μεσαίας όχλησης μονάδες υποχρεώνονται σε λουκέτο ή μετεγκατάσταση ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Πρόκειται για εργοστάσια, ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, αναπτυξιακές, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ.

Οπως εξήγησε, αν αυτές οι επιχειρήσεις αναγκαστούν να φύγουν, κάποιες είτε δεν θα ξανανοίξουν είτε θα μετακομίσουν αλλού, αφήνοντας ανέργους χιλιάδες εργαζόμενους.

«Η χαριστική βολή δίνεται από το ψηφισμένο περιφερειακό χωροταξικό στο σύνολο των παραγωγικών μονάδων χαμηλής και μέσης όχλησης, που θα υποχρεωθούν σε υποχρεωτική φυγή ή λουκέτο», είπε ζητώντας τη διόρθωση του χωροταξικού σχεδίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την εφαρμογή της οδηγίας Seveso εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης»...

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι επιχειρήσειςέχουν θέσει το ζήτημα στην Περιφέρεια από την οποία έλαβαν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις περί διόρθωσης, κάτι όμως που μέχρι τώρα δεν έγινε.

«Είμαστε 55 χρόνια εκεί και ξαφνικά βρισκόμαστε ενώπιον διλημμάτων και προβλημάτων που δεν περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει πλήρης αδυναμία οποιασδήποτε επέκτασης, κτιριακής ή μηχανολογικής, αδυναμία ανανέωσης αδειών εταιρείας και εν πάση περιπτώσει τίθεται και το ερώτημα πώς εν μέσω κρίσης μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που μιλάμε για προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης», τόνισε ο γνωστός επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Χαΐτογλου.

Σύμφωνα με τους 130 θιγόμενους επιχειρηματίες, «υπάρχει μια σκοπιμότητα από κάποιους να ερημοποιήσουν μια συγκεκριμένη περιοχή και πρόκειται για σκάνδαλο να έχουν άλλα μέτρα και σταθμά για την Αθήνα, όπου το θέμα ρυθμίστηκε έγκαιρα στην περιοχή του Ασπροπύργου, και άλλα για τη δυτική Θεσσαλονίκη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της δυσοσμίας που απασχολεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής πολύ καιρό τώρα, σημείωσαν με νόημα ότι «αποτελεί τον Δούρειο Ιππο της επιχειρούμενης ερημοποίησης, τη στιγμή που οι μετρήσεις καθορίστηκε να γίνουν τρία χιλιόμετρα μακριά από την πηγή της δυσοσμίας», φωτογραφίζοντας τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ.

Η Περιφέρεια

«Ορισμένες από τις ήδη εν λειτουργία μεταποιητικές μονάδες, βιομηχανίες κ.λπ. έχουν ενδεχομένως λάβει προθεσμίες μετεγκατάστασής τους, λόγω προγενέστερης αλλαγής των χρήσεων γης στην περιοχή όπου βρίσκονται με την εκπόνηση και έγκριση νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

»Οι προθεσμίες αυτές πήραν παράταση με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι την 1/1/14 και μετέπειτα μέχρι τις 31/12/17, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί και νέα παράταση για τη μετεγκατάστασή τους», απάντησε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, σημειώνοντας ότι τα όσα καταγγέλθηκαν από τους επιχειρηματίες δεν ευσταθούν, ενώ χαρακτήρισε τις σχετικές αναφορές για το χωροταξικό ατεκμηρίωτες.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμες να βάλουν λουκέτο 63.000 μικρές επιχειρήσεις
Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει ότι το επόμενο 6μηνο τρεις στις δέκα θα κλείσουν οδηγώντας στην ανεργία 138.000 εργαζόμενους. Τα νέα λουκέτα οδηγούν σε αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα με τεράστιες επιπτώσεις...
Ετοιμες να βάλουν λουκέτο 63.000 μικρές επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εκκαθάριση η Hellenic Steel
Δεν χρωστούσε πουθενά κι ήταν έτοιμη να περάσει στην κερδοφορία, αλλά... κλείνει! Μετά οκτώ μήνες προσπαθειών και αγωνίας για τους εργαζόμενους, τίτλοι τέλους για την κατά τ’ άλλα υγιέστατη χαλυβουργική...
Σε εκκαθάριση η Hellenic Steel
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται νέα λουκέτα αμέσως μετά τις γιορτές
«Ντόμινο λουκέτων» στην αγορά Θεσσαλονίκης από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη.
Ερχονται νέα λουκέτα αμέσως μετά τις γιορτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βόμβα μεγατόνων στον τουρισμό
Βόμβα μεγατόνων στην τουριστική αγορά της Βόρειας Ελλάδας απειλεί να αφήσει πίσω της ανεργία και οικονομικό χάος, τη στιγμή ακριβώς που είχαν αρχίσει να αναπτερώνονται οι ελπίδες των ξενοδόχων, ειδικά της...
Βόμβα μεγατόνων στον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάντε το όπως το Νότιο Αιγαίο»
Το κίνδυνο αποκλεισμού 200.000 μικρών εμπορικών επιχειρήσεων από τα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών επισείει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ● Ο πρόεδρός της Γ. Καρανίκας μιλάει...
«Κάντε το όπως το Νότιο Αιγαίο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισραηλινοί, Ολλανδοί και Σλοβάκοι ενθουσιάστηκαν από τη Θεσσαλονίκη
Σε μικρή Ιερουσαλήμ μετατρέπουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Ισραηλινοί τουρίστες τη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση των αφίξεων επισκεπτών από το Ισραήλ για την περίοδο 2014-2018 έφτασε το εντυπωσιακό 564%, ενώ...
Ισραηλινοί, Ολλανδοί και Σλοβάκοι ενθουσιάστηκαν από τη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας