• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 32.6°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.2°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 33.2°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.1°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 31.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.4°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 30.0°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 31.6°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 32.8°C
  0 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  39%

Εμποροι και βιοτέχνες έχουν ζητήσει από τα μέλη τους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 7 Μαΐου, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι έχουν προκηρύξει απεργία με τη στήριξη της ΓΣΕΕ

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Κυριακές

 • A-
 • A+

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νομοθετικής ρύθμισης που θα φέρει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές προτίθενται να καταθέσουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των εργαζομένων. Παράλληλα σκοπεύουν να προχωρήσουν και σε ασφαλιστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αναστείλουν την άμεση εφαρμογή του νόμου.

Η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου για το θέμα, μιλούν για «συνταγματικό ατόπημα» και παράλληλα καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με τη νομοθετική ρύθμιση εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα από τον κλάδο των εμπορικών κέντρων, των εκπτωτικών χωριών και των σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται κυρίως εντός της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων αστικών κέντρων.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των βιοτεχνών έχουν ήδη ζητήσει από τα μέλη τους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου (πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Μαΐου), ενώ η ΟΙΥΕ προκηρύσσει απεργία με τη στήριξη της ΓΣΕΕ καλώντας τους εμποροϋπαλλήλους να μην εργαστούν εκείνη την ημέρα.

Μάλιστα η ΓΣΕΕ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα, δίνοντας τη χαριστική βολή τόσο στους εργαζόμενους στο εμπόριο όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

«Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μόνο που θα επιφέρει είναι εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές», σχολιάζεται σχετικά σε ανακοίνωση.

Τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ προτίθενται παράλληλα να κλείνουν τα καταστήματα τουλάχιστον μία από τις οκτώ ήδη θεσμοθετημένες Κυριακές. Παράλληλα κάλεσαν όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε φωτογραφική τη διάταξη λέγοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που στις τουριστικές περιοχές θα συμπεριλαμβάνεται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το παραλιακό μέτωπο από την Καλλιθέα έως τη Γλυφάδα, αλλά και οι περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου βρίσκονται το «εκπτωτικό χωριό» και δύο μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών και επίπλων.

Στηρίζοντας το ίδιο επιχείρημα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κ. Καββαθάς αναρωτήθηκε με νόημα: «Γιατί να ανοίγουν τα καταστήματα γύρω από το αεροδρόμιο; Μήπως για να αγοράζουν ψυγεία και έπιπλα οι τουρίστες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, υποστήριξε ότι περίπου ένας στους τρεις εμποροϋπαλλήλους που έχουν εργαστεί στις θεσμοθετημένες Κυριακές δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, καταγγέλλοντας μαζική καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Ο ίδιος απέρριψε την επιχειρηματολογία ότι θα αυξηθούν τα έσοδα των εμπορικών επιχειρήσεων από την κυριακάτικη λειτουργία τους και ζήτησε να δημιουργηθεί ευρεία συμμαχία «για τη διάσωση των θέσεων εργασίας και των όρων εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας».

Στοιχεία μελέτης που παρουσίασε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό κόστος λειτουργίας τους τις επιπλέον Κυριακές.

Και αυτό γιατί όπως υπολογίζεται, τα επιπλέον έξοδα φτάνουν συνολικά τα 9 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι με συνολικά 30-32 Κυριακές τον χρόνο το κόστος φτάνει τα 270 εκατ. ευρώ για το σύνολο των εν λειτουργία εμπορικών καταστημάτων.

Οπως καταδεικνύει η μελέτη, αν απασχοληθεί το 70% από τον συνολικό αριθμό μισθωτών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο (222.745 άτομα) για 1 Κυριακή, τότε το επιπρόσθετο συνολικό κόστος των επιχειρήσεων λιανικής από τη λειτουργία μόνο μιας επιπλέον Κυριακής/έτος θα είναι 6,36 εκατ. ευρώ.

Εάν απασχοληθεί το 50% από τον συνολικό αριθμό μισθωτών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης για μία Κυριακή, τότε το επιπρόσθετο συνολικό κόστος των επιχειρήσεων λιανικής από τη λειτουργία μιας επιπλέον Κυριακής/έτος θα είναι 4,54 εκατ. ευρώ.

Ναι μεν, αλλά, από την ΑΒ

Σε ανακοίνωσή της η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος του ομίλου Ahold Delhaize επισημαίνει ότι διαφωνεί μεν ρητά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου καθώς θεωρεί επαρκές το υφιστάμενο πλαίσιο, από την άλλη όμως πιστεύει ότι έχει νόημα να γίνει συζήτηση για τη λειτουργία των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές όπου η ζήτηση είναι αυξημένη, και αυτό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου κάθε περιοχής.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
Μέχρι και 32 Κυριακές τον χρόνο θα μπορούν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά. Την επίσημη πρώτη της «μισής» απελευθέρωσης στην κυριακάτικη λειτουργία των...
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στοιχίζονται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και φωτογραφίζουν συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων που πιέζουν να...
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές
«Kούρεμα» πρωτοφανών διαστάσεων που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα χρηματοδότηση περίπου 500 εκατ. ευρώ θα απαιτήσει το εγχείρημα διάσωσης της «Μαρινόπουλος» από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Από τη στιγμή...
Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη «μάχη της Κυριακής» και πάλι η ΕΣΕΕ
Μικροί - μεγάλοι είναι και πάλι έτοιμοι για τη «μάχη της Κυριακής», με την ΕΣΕΕ να καλεί τους καταστηματάρχες να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους στο τέλος της εβδομάδας, κατά την πρώτη Κυριακή των ανοιξιάτικων...
Στη «μάχη της Κυριακής» και πάλι η ΕΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Κυριακές αλλάζουν τον χάρτη του εμπορίου
Η επταήμερη λειτουργία καταστημάτων δημιουργεί αγορά δύο ταχυτήτων, με «ευνοημένους» και «μουντζούρηδες». Οι εμποροϋπάλληλοι ετοιμάζονται να προσφύγουν πρώτοι στο ΣτΕ, ενώ δεν αποκλείεται την υπουργική απόφαση...
Οι Κυριακές αλλάζουν τον χάρτη του εμπορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οπωσδήποτε την Κυριακή
Ανοίγει ξανά ο φάκελος της ελεύθερης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Οι θέσεις που υπερασπιζόταν η κυβέρνηση για «κλειστά καταστήματα τις Κυριακές» όχι μόνο αποτελούν...
Οπωσδήποτε την Κυριακή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας