Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
50 δισ. έχασαν οι συνταξιούχοι μέσα σε 7 χρόνια

Τον χάρτη των 23 περικοπών στην εποχή των μνημονίων, από το 2010, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις κατέγραψε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

50 δισ. έχασαν οι συνταξιούχοι μέσα σε 7 χρόνια

  • A-
  • A+

H παγίδα των Μνημονίων που κατακρήμνισε μισθούς και συντάξεις έφερε στα όρια της ασφυξίας την ελληνική οικονομία, η οποία απώλεσε μέσα σε 7 χρόνια 50 δισεκατομμύρια ευρώ μόνον από την περικοπή των συντάξεων.

Με δεδομένο ότι είναι παγκοίνως γνωστό πως το σύνολο των εισοδημάτων των συνταξιούχων κατευθύνεται στην άμεση κατανάλωση, εύλογα προκύπτει το έγκλημα που συντελέστηκε στην ελληνική πραγματική οικονομία με τις επιλογές στα Μνημόνια 1, 2 και 3.

Ομως και τώρα που είμαστε μπροστά στη νομοθέτηση άλλης μιας μείωσης των συντάξεων για το 2019 μπορούμε να δούμε τον χάρτη των 23 περικοπών το 2010.

Την καταγραφή κάνει το πάντα μάχιμο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

«Την τελευταία επταετία ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τους συνταξιούχους. Η φτωχοποίηση των απόμαχων της δουλειάς ολοκληρώνεται. Οι συντάξεις (μειώσεις έως 50%) μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα και με τη νέα περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2019 σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος.

Σ’ αυτές τις περικοπές όμως θα πρέπει να προστεθούν, όπως παρατηρεί ο κ. Χατζόπουλος, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας, όλα αυτά τα «χαράτσια» που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων περισσότερο από 50%.

Αναλυτικότερα οι περικοπές στις συντάξεις είναι οι εξής:

1. Το 2010, πριν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου ψηφίστηκε η περικοπή των δώρων, 13ης και 14ης κύριας σύνταξης.

2. Ολοι οι συνταξιούχοι (2011) κάτω των 60 ετών -ανάλογα με τα ποσά των συντάξεων που ελάμβαναν- υπέστησαν μειώσεις από 6% έως 10%. Συγκεκριμένα, για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ η μείωση ξεκινούσε από 6%, ενώ για περικοπές μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ έφτανε ακόμα και το 10%.

3. Επιβλήθηκε (2011) ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων από 3% έως 13% (κλιμακωτά) για ποσά συντάξεων από 1.400 ευρώ και άνω. Παράλληλα, ξεκίνησαν κλιμακωτές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από 3% για ποσά άνω των 300 έως 10% για επικουρικές άνω των 650 ευρώ.

4. Περικοπές στις κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων το 2011. Συγκεκριμένα, οι μικρότεροι των 55 ετών υπέστησαν 40% μείωση για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, ενώ οι μικρότεροι των 60 και μεγαλύτεροι των 54 ετών υπέστησαν μείωση 20% για ποσά άνω των 1.200 ευρώ. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν μειώσεις από 15% έως και 30% για ποσά άνω των 150 ευρώ και στις επικουρικές συντάξεις.

5. Αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2012, επιβλήθηκαν νέες μειώσεις σε όσες συντάξεις είχαν απομείνει «υψηλές», για παράδειγμα μειώσεις έως 12% υπέστησαν όσες ήταν άνω των 1.300 ευρώ. Με τον ίδιο νόμο, μειώθηκαν εκ νέου και οι επικουρικές. Συγκεκριμένα για ποσά άνω των 250 ευρώ η μείωση ήταν 10%, ενώ για ποσά από 251 έως 300 ευρώ η μείωση διαμορφώθηκε στο 15% και για ποσά άνω των 300 ευρώ η μείωση άγγιξε το 20%.

6. Μείωση (2012) στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, δηλαδή στο σύνολο της σύνταξης. Συγκεκριμένα, ποσά από 1.000 ώς 1.500 ευρώ υπέστησαν μείωση 5%, 1.500-2.000 μείωση 10%, 2.000-3.000 μείωση 15% και ποσά από 3.000 ευρώ και άνω μείωση 20%. Ταυτόχρονα, καταργήθηκαν τα επιδόματα δώρων στις κύριες και τα δώρα στις επικουρικές.

7. Οριζόντιες μειώσεις κατά 5,2% σε όλες τις επικουρικές το 2014.

8. Μειώθηκαν οι κατώτατες συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

9. Μειώθηκαν τα ποσά των πρόωρων συντάξεων κατά 10% για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

10. Μειώνονται μέχρι και 40% οι επικουρικές σε 250.000 συνταξιούχους.

11. Κατάργηση ΕΚΑΣ σε σχεδόν 160.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

12. Μειώσεις έως και 45% στα μερίσματα ΜΤΠΥ.

13. Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν συντάξεις μικρότερες κατά 30% -τουλάχιστον- λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου).

14. Επιβολή αναδρομικά από τον Οκτώβριο του «πλαφόν» των 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης) και των 3.000 ευρώ (άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών).

15. Αυστηρότερα κριτήρια στις συντάξεις χηρείας. Τέθηκε πλέον το όριο ηλικίας στα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55 θα παίρνουν διά βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια, εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών).

16. Περικοπή κατά 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται παραλλήλως.

17. Μειώσεις σε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα.

18. Περικοπές 15-20% στα εφάπαξ.

19. Δραματική μείωση των νέων αναπηρικών συντάξεων (από Μάιο 2016).

20. Αύξηση της εισφοράς σε όλες τις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) από 4% σε 6%. Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από κύριες συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2015 και οδήγησε σε επιπλέον 532 εκατ. ευρώ έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ ετησίως).

21. Εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ). Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση στις καθαρές αποδοχές 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων από επικουρικές συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2017 και απέδωσε επιπλέον 178 εκατ. ευρώ).

22. Εισφορά 14% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 650.000 αγροτών (σ.σ. ασφαλισμένων του τέως ΟΓΑ) για τον κλάδο κύριας σύνταξης (θεσπίστηκε αρχές Μαΐου, ισχύει από 1/1/2017 και προβλέπεται να αποδώσει έσοδα 450-500 εκατ. ευρώ).

23. Νέες περικοπές έως 18% για κύριες και επικουρικές καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019. Αφορούν περισσότερες από 900.000 κύριες συντάξεις που είχαν απονεμηθεί προ του Μαΐου 2016 και είναι υψηλότερες από τις συντάξεις -με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις- όπως αυτές προκύπτουν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οσον αφορά τις επικουρικές εκτιμάται ότι το «μαχαίρι» θα θίξει 200.000 συνταξιούχους.

«Εχουμε φτάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους. Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε πια ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΔΙΣΥ Ν. Χατζόπουλος.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βάσει πληθωρισμού η αναπροσαρμογή συντάξεων
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που έχει συμπεριληφθεί στον νόμο Κατρούγκαλου και πλέον με τη θέση σε ισχύ της νέας ρύθμισης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών δεν λαμβάνονται υπόψη οι...
Βάσει πληθωρισμού η αναπροσαρμογή συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγέλλουν «αλχημεία» στις συντάξεις
Με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει πως, με βάση την εγκύκλιο, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων δεν θα γίνεται επί του αρχικού ποσού των συντάξεων αλλά στο...
Καταγγέλλουν «αλχημεία» στις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρίζει» η προσωπική διαφορά
Αυτό που αρνούνταν πεισματικά οι κυβερνητικοί παράγοντες για την «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις έρχεται να σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης πριν κλείσουν 12 μήνες από την ψήφιση του νόμου 4387. Ηδη ο...
«Τρίζει» η προσωπική διαφορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι (δεν) προβλέπει η πρόταση της Ενωσης Αναλογιστών
Χαμένη στη μετάβαση από το εν ισχύι αναδιανεμητικό σύστημα στο κεφαλαιουχικό είναι η πρόταση της Ενωσης Αναλογιστών Ελλάδος (ΕΑΕ) για την κατεύθυνση που πρέπει να λάβει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο,...
Τι (δεν) προβλέπει η πρόταση της Ενωσης Αναλογιστών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης
Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει να μη μειωθούν οι συντάξεις έως 18% της προσωπικής διαφοράς από το 2019, υπάρχουν ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων....
Ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για πρόωρη συνταξιοδότηση
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας ήρθαν πάλι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κυβέρνηση να διαψεύδει ότι επίκεινται νέες αλλαγές προς το δυσμενέστερο. Το θέμα είναι με τον νόμο 4326 άλλαξαν τα όρια με...
Παράθυρο για πρόωρη συνταξιοδότηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας