• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / -1.2°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  4 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.6°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.2°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -1.9°C / 0.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  67%

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους δανειστές προβλέπει ότι τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά θα μπορούν να ανοίγουν μέχρι 24+8 Κυριακές τον χρόνο

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών

 • A-
 • A+

Μέχρι και 32 Κυριακές τον χρόνο θα μπορούν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά όπως προβλέπεται στη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Την επίσημη πρώτη της «μισής» απελευθέρωσης στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα τη δούμε πιθανόν από αυτόν τον μήνα με την ψήφιση του νόμου, καθώς το άνοιγμα των καταστημάτων θα επιτραπεί σε περιοχές που θα χαρακτηριστούν «τουριστικές» για όλη την καλοκαιρινή περίοδο (έξι μήνες), δηλαδή από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Οι υπόλοιπες οχτώ επίσημα θεσμοθετημένες Κυριακές στις γιορτές και στις εκπτωτικές περιόδους δεν θα αλλάξουν.

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση διαφωνούσε με το μέτρο, ωστόσο επισήμανε ότι «μπορούμε να το δούμε ως εκσυγχρονισμό καθώς η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι κάτι που επιτρέπεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία «συμβιβασμό αλλά με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά».

«Υπάρχουν μέτρα που είναι καλά και άλλα που δεν είναι, καθώς μερικοί θα έχουν μειώσεις και κάποιοι άλλοι αυξήσεις. Βεβαίως και είναι αναπτυξιακά τα μέτρα. Ανοίγει παράλληλα η διαδικασία για την ποσοτική χαλάρωση που είναι άλλος ένας μοχλός ανάπτυξης, ενώ η τεχνική συμφωνία μάς δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες ελάφρυνσης του χρέους από αυτό τον μήνα στο Eurogroup» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Κριτήρια

Εξειδικεύοντας την απόφαση για τις Κυριακές ο Δ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η λειτουργία των καταστημάτων θα επιτρέπεται σε τουριστικά μέρη και μεταξύ άλλων στον Δήμο Αθηναίων, στην παραλιακή ζώνη από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά, γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος (σ.σ. εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα), στη Θεσσαλονίκη κ.α.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ως κριτήριο για τον καθορισμό των τουριστικών περιοχών θα χρησιμοποιηθεί ο αριθμός των 2.000 ξενοδοχειακών κλινών. Δεν αποκλείεται ο τελικός καθορισμός των περιοχών όπου θα λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που επιτρέπεται σήμερα, εξαιρούνται οριζόντια όλα τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. ενώ τη σχετική απόφαση για το άνοιγμα των μικρών πρέπει να λάβει ο αρμόδιος περιφερειάρχης.

Ο περιορισμός αυτός, που πρόκειται να καταργηθεί, ουσιαστικά δεν επέτρεπε στα πολυκαταστήματα, στις αλυσίδες και στα σούπερ μάρκετ της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων να εκμεταλλευτούν την κυριακάτικη λειτουργία και ήταν οι εκπρόσωποί τους που άσκησαν πιέσεις προς την τρόικα ώστε η κατάργηση των περιορισμών να γίνει προαπαιτούμενο της 2ης αξιολόγησης.

Χωρίς... καταστήματα η 1η Κυριακή των εκπτώσεων

Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου (1η Κυριακή των εκπτώσεων) αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ ως μια πρώτη αντίδραση στην επικείμενη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές.

Σε ανοιχτή επιστολή της, που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό, η ΕΣΕΕ ζητά να μην προχωρήσει η νομοθέτηση της απελευθέρωσης πριν εισακουστούν οι θέσεις των εμπόρων, ενώ σε αυστηρό τόνο κάνει λόγο για «συνταγματική εκτροπή» από τη στιγμή που υπάρχει ήδη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα.

«Αναρωτιόμαστε πώς θα νομοθετηθεί αυτή η απελευθέρωση μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επί της ουσίας έκρινε την Κυριακή αργία ως πολύ σημαντική και αναντικατάστατη ημέρα για τη ζωή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων αυτής της χώρας. Πώς θα συνυπάρξουν νομοθετικά κείμενα λειτουργίας τις Κυριακές με την ουσιαστική απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ερμηνεύει πρωτογενώς το Σύνταγμα; Δεν θα είναι αυτό συνταγματική εκτροπή»; επισημαίνεται στην επιστολή.

Παράλληλα η ΕΣΕΕ, που σήμερα παραχωρεί συνέντευξη Τύπου από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, καταγγέλλει ανοιχτά την κυβέρνηση ότι προωθεί με φωτογραφικό τρόπο την απελευθέρωση σε συγκεκριμένες περιοχές (κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παραθαλάσσια ζώνη, αεροδρόμια κ.λπ.) σημειώνοντας ότι εκεί επιχειρούν μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Κυριακές
Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νομοθετικής ρύθμισης που θα φέρει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές προτίθενται να καταθέσουν οι εκπρόσωποι...
Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Κυριακές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στοιχίζονται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και φωτογραφίζουν συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων που πιέζουν να...
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Κυριακές αλλάζουν τον χάρτη του εμπορίου
Η επταήμερη λειτουργία καταστημάτων δημιουργεί αγορά δύο ταχυτήτων, με «ευνοημένους» και «μουντζούρηδες». Οι εμποροϋπάλληλοι ετοιμάζονται να προσφύγουν πρώτοι στο ΣτΕ, ενώ δεν αποκλείεται την υπουργική απόφαση...
Οι Κυριακές αλλάζουν τον χάρτη του εμπορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές
«Kούρεμα» πρωτοφανών διαστάσεων που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα χρηματοδότηση περίπου 500 εκατ. ευρώ θα απαιτήσει το εγχείρημα διάσωσης της «Μαρινόπουλος» από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Από τη στιγμή...
Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούν συμφωνία εξυγίανσης
Το σχέδιο για την αποτροπή της χρεοκοπίας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, εφόσον υπάρξει συμφωνία πιστωτών, περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των υποχρεώσεων του Δημοσίου, των τραπεζικών δανείων και των...
Αναζητούν συμφωνία εξυγίανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα λουκέτα καλά κρατούν
Κλειστό παραμένει ένα στα τρία εμπορικά καταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, ακόμη και στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες των εμπορικών κέντρων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΣΕΕ για τα λουκέτα στις...
Τα λουκέτα καλά κρατούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας