• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.2°C / 36.3°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 35.3°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 36.0°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.1°C / 36.6°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.4°C
  3 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 33.3°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 31.4°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.7°C
  3 BF
  35%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.8°C / 36.0°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.9°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  41%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης

 • A-
 • A+

Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι «όσες πολιτικές υπέρ της ενίσχυσης των μικρομεσαίων εταιρειών και αν ληφθούν, τον καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος θα τον παίξει τελικά η ανάπτυξη μέσω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης της κατανάλωσης και του τζίρου και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου»

Στο συρτάρι, λόγω διαφωνίας των δανειστών να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ΕΣΠΑ, υποχρεώθηκε να βάλει η κυβέρνηση το προεκλογικό της σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα χρηματοδοτούσε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες σε συνέδριο για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, στο οποίο ωστόσο επισήμανε ότι η κυβέρνηση «ανέστειλε αλλά δεν έχει εγκαταλείψει το αρχικό της σχέδιο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» επανέφερε επίσης στο τραπέζι την άποψή του επισημαίνοντας ότι, ενώ η έλλειψη χρηματοδότησης είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των ΜμΕ καθώς υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες 3,5 έως 4,5 δισ. ευρώ, εντούτοις η Ελλάδα «δεν έχει τις εναλλακτικές δομές και μορφές χρηματοδότησης που υπάρχουν σε άλλες χώρες και λειτουργούν ως ένα παράλληλο και εναλλακτικό προς το τραπεζικό σύστημα δίκτυο, συμβάλλοντας στην κάλυψη ή στην άμβλυνση του χρηματοδοτικού κενού».

Υπέρ της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμφανίστηκε και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θ. Μητράκος, ο οποίος είπε ότι η ΤτΕ «είναι πρόθυμη να σταθεί αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και του θεσμικού της ρόλου».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ο υποδιοικητής της ΤτΕ είπε ότι το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για τη ρύθμιση των δανείων θα συμβάλει στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων εταιρειών και εκτίμησε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών θα επωφεληθούν δεδομένου ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 υπήρχαν περίπου 340 χιλιάδες δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και περίπου 73 χιλιάδες δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα.

Τα κακά Μνημόνια…

Εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του Γ. Δραγασάκη να βγάλει από το κάδρο της οικονομίας το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και να μιλήσει μόνο για τα «καταστροφικά αποτελέσματα» που προκάλεσαν στην οικονομία το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο.

Εστιάζοντας στις επιπτώσεις της κρίσης κατά την περίοδο 2008-2014, σημείωσε ότι από τις 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν οι 700.000 ήταν από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναφερόμενος πάλι στην περίοδο των προηγούμενων κυβερνήσεων σημείωσε ότι στο διάστημα 2008-2014 έκλεισαν 229.000 επιχειρήσεις, κυρίως από τον τομέα των κατασκευών (82.000) και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο (61.000).

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «οι σχεδιαστές του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου συνέβαλαν ώστε η κρίση να μετατραπεί σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή», χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στα στοιχεία των τελευταίων 2,5 ετών.

Ξεχάστε τα δανεικά

Ο ίδιος πάντως έδωσε το στίγμα ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν οι ίδιες προσανατολισμό και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, σημειώνοντας πως «δεν είναι σωστό ότι η παγκοσμιοποίηση οδηγεί τη μικρή επιχειρηματικότητα σε θάνατο».

Εστειλε επίσης το μήνυμα ότι η πρόσβαση σε δανεισμό θα παραμείνει δύσκολη υπόθεση. Οπως είπε, όσες πολιτικές υπέρ της ενίσχυσης των μικρομεσαίων εταιρειών και αν ληφθούν, τον καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος θα τον παίξει τελικά η ανάπτυξη μέσω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης της κατανάλωσης και του τζίρου και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου.

Και σημείωσε ότι με βάση το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης «η επιβίωση και η επέκταση των επιχειρήσεων πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως στις δυνατότητες αυτοχρηματοδότησής τους και δευτερευόντως στον δανεισμό».

Δύο δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις για το ΕΣΠΑ μέσω του ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού ο οποίος εξασφαλίζει στους δικαιούχους τις προκαταβολές που δικαιούνται για τις υλοποιούμενες επενδύσεις.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθεί και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ), το οποίο με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ επιδιώκει να διοχετεύσει σε δάνεια και εγγυήσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Εντός του επόμενου μήνα επίσης θα ξεκινήσει η στελέχωση των 12 υποταμείων του Ταμείου Συνεπενδύσεων, το οποίο φιλοδοξεί να διοχετεύσει επενδυτικά κεφάλαια 1 δισ. ευρώ σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των ΜμΕ στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ίδιος είπε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις και για τον δεύτερο κύκλο των τεσσάρων δράσεων του ΕΣΠΑ με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τις δράσεις Ενίσχυση Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναβάθμιση ΜΜΕ, Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ και Νεοφυής Επιχειρηματικότητα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ντόμινο πτωχεύσεων-εφιάλτης για τους εργαζόμενους
Η περίπτωση της «Μαρινόπουλος», αλλά και εκείνη της εταιρείας πετρελαιοειδών JΕΤΟΙL Mamidoil, όπως και εκατοντάδων άλλων μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων που προηγήθηκαν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2016 ή θα...
Ντόμινο πτωχεύσεων-εφιάλτης για τους εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δραγασάκης: Στόχος πλέον η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Τους επόμενους στόχους μετά τα αποτελέσματα των επιτυχημένων τραπεζικών stress tests, έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι...
Δραγασάκης: Στόχος πλέον η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
Ερευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το τρένο της επιχειρηματικότητας κινείται ακόμη στις ράγες της απαισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, καθώς μια σειρά από σημαντικά...
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο προστασίας από κατασχέσεις στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών
Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε «δεύτερο χρόνο» και όχι ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης θα έχουν οι επιχειρηματίες που χρωστούν σε τράπεζες, εφορίες ή ασφαλιστικά Ταμεία και επιδιώκουν...
Παράθυρο προστασίας από κατασχέσεις στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δαγκώνουν» οι καρτο-προμήθειες
Η δημιουργία συστήματος «ΔΙΑΣ» για τις κάρτες είναι ένα από τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να προκαλέσει μείωση των υπέρογκων τραπεζικών προμηθειών έως και 3% που επιβαρύνουν τις...
«Δαγκώνουν» οι καρτο-προμήθειες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φέρτε πίσω τα... σεντούκια
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα επιτρέπεται πλέον η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων για τα χρήματα που επιστρέφουν στις τράπεζες και το σπάσιμο προθεσμιακών για αγορά ακινήτων και έξοδα διαβίωσης. Επίσης...
Φέρτε πίσω τα... σεντούκια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας