• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.2°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 29.8°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 32.6°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.5°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.5°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  54%

Το ΙΟΒΕ τονίζει ότι το πλεόνασμα προέρχεται σε ένα μεγάλο μέρος από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και κατά ένα άλλο από την αύξηση των φορολογικών εσόδων

AP PHOTO / YORGOS KARAHALIS

Καμπανάκι για την ανάπτυξη

 • A-
 • A+

Σήμα κινδύνου για παράταση της στασιμότητας στην οικονομία αν η κυβέρνηση και οι δανειστές δεν συμφωνήσουν σε αλλαγή του μείγματος πολιτικής ώστε να μειωθεί η φορολογία και να δρομολογηθούν νέες επενδύσεις εκπέμπει το ΙΟΒΕ.

Στην πρώτη του έκθεση για το 2017, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών επισημαίνει ότι τα υψηλά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που καλείται να παράγει η οικονομία από το 2018 θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% και προειδοποιεί ότι ήδη οι στόχοι για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% οδεύουν προς εκτροχιασμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του ΙΟΒΕ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για φέτος δεν αναμένεται να υπερβεί το 1,5% (έναντι 2,7% που προβλέπει η Ε.Ε. και 2,2% το ΔΝΤ) και ενδεχομένως να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα αν καθυστερήσει περισσότερο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Με βάση τις εκτιμήσεις τους, η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα στηριχθεί κυρίως στη μικρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2%, στην περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας κατά μία μονάδα (22,2%), αλλά και στην αύξηση των επενδύσεων κατά 10-12% ως αποτέλεσμα των ιστορικά χαμηλών επιπέδων στα οποία διαμορφώνονται σήμερα.

Το μήνυμα, όμως, που στέλνει το ΙΟΒΕ είναι ότι παρά τα όσα θετικά θεωρεί ότι έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα (δημοσιονομική υπεραπόδοση, δρομολόγηση ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ.), η οικονομία συνεχίζει να κινείται χωρίς πυξίδα καθώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη ούτε η αναστροφή του κλίματος αβεβαιότητας ούτε η αποεπένδυση και η στασιμότητα στην οικονομία.

Για το ΙΟΒΕ η χώρα βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές που θα γίνουν μέσα στο 2017 θα σηματοδοτήσουν είτε την αλλαγή σελίδας είτε την επιδείνωση των συνθηκών. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «οι αποφάσεις που θα ληφθούν εντός της χώρας τους επόμενους μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς δυνητικά μπορούν να σηματοδοτήσουν την απαρχή ενός αναπτυξιακού κύκλου ή, εναλλακτικά, της παράτασης της στασιμότητας και, συνακόλουθα, της έντασης των κινδύνων, ιδίως καθώς θα πλησιάζει η λήξη του τρέχοντος προγράμματος».

Ενα ενδεχόμενο λάθος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα ήταν να θεωρηθεί πως η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων μέσω της μεγάλης αύξησης των φορολογικών εσόδων είναι ένδειξη θετικής εξέλιξης στην οικονομία. Υπό το πρίσμα αυτό, ενώ το ΙΟΒΕ θεωρεί σημαντική επιτυχία την υπεραπόδοση των στόχων για το πλεόνασμα το 2016, επισημαίνει ότι προήλθε από λάθος συνταγή και έπληξε αρνητικά την ανάπτυξη της περσινής χρονιάς.

«Το πλεόνασμα προέρχεται σε ένα μεγάλο μέρος από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα (τόσο από τη μείωση του επιπέδου των συντάξεων όσο και από την αύξηση των εισφορών) και κατά ένα άλλο από την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Προκύπτει πως αν είχε εφαρμοστεί ηπιότερη φορολογία, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία νέου εισοδήματος, ο ρυθμός ανάπτυξης για το περασμένο έτος θα ήταν θετικός...» αναφέρεται στην έκθεση.

Προτάσεις

Η δημοσιονομική εξισορρόπηση που επιτυγχάνεται εκ νέου είναι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δίκοπο μαχαίρι. Αν συνδυαστεί με μια πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, μείωση του βάρους του κράτους και συστηματικό άνοιγμά της, η οικονομία θα γυρίσει σελίδα και θα βγει από την κρίση, με βελτιωμένα δομικά χαρακτηριστικά, αναφέρει η έκθεση.

Αν όμως, όπως σημειώνει, θεωρηθεί πως η αύξηση της φορολογίας αποτελεί υποκατάστατο για τη βελτίωση των δομικών χαρακτηριστικών και των απαραίτητων τομών, τότε θα πρέπει να αναμένονται μεσοπρόθεσμα περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, απομάκρυνση της προοπτικής εξόδου στις αγορές και βαθύτερη ύφεση.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδυτική έκρηξη βλέπει το ΙΟΒΕ
Ερευνα του ΙΟΒΕ, που πραγματοποιήθηκε στο θετικό κλίμα της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου όταν δεν είχαν ανακύψει τα προβλήματα με τη δεύτερη αξιολόγηση, δείχνει ότι οι ελληνικές βιομηχανίες εκτιμούν πως οι...
Επενδυτική έκρηξη βλέπει το ΙΟΒΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ανάπτυξη μιλούν ΙΟΒΕ και ΣΕΒ
​Τουρισμός, αύξηση της κατανάλωσης και διψήφια αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου θα στηρίξουν φέτος την ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Η εκτίμηση του παραμένει συντηρητική για αύξηση του ΑΕΠ...
Για ανάπτυξη μιλούν ΙΟΒΕ και ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενική συνέλευση με μηνύματα για ανάπτυξη και χρέος
Με θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη που θα αντιπαρατεθούν με το αρνητικό κλίμα από τη «μη λύση» που προωθούν οι δανειστές για το ελληνικό χρέος, θα διεξαχθεί σήμερα η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ που φέτος...
Γενική συνέλευση με μηνύματα για ανάπτυξη και χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση επενδύσεων
Αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία κατά 18,8% εντός του 2017 περιμένει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την έρευνα Μαρτίου – Απριλίου που διενήργησε. Η εκτίμηση είναι αισθητά...
Το ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση επενδύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση δείχνει το... καλό σενάριο
Σε χαμένη χρονιά εξελίσσεται το 2016 για την οικονομία και την κοινωνία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, που προβλέπει νέα βουτιά σε ύφεση κοντά στο 1% για το σύνολο της χρονιάς και μεγαλύτερη ανεργία, στο 25,2%. Οι...
Υφεση δείχνει το... καλό σενάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
​Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε...
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας