• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 31.8°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.6°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.0°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.1°C
  3 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  4 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  4 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 33.8°C
  4 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  31%
ΑΠΕ-ΜΠΕ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη η μείωση των «κόκκινων» δανείων

 • A-
 • A+

Σε ευρεία σύσκεψη στην αντιπροεδρία, πέραν των αμιγώς τραπεζικών θεμάτων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τραπεζών για τις συζητήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον, καθώς και για τα επόμενα βήματα ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να ενταχθούν οι ελληνικοί τίτλοι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση

Στο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαΐου εντάσσεται και η τροπολογία για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών που ασχολούνται με τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ στο τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών.

Επί του παρόντος η διάταξη για την ασυλία βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στους εκπροσώπους των τραπεζών ώστε να καταθέσουν τις τελικές παρατηρήσεις τους.

Χθες πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη εφ’ όλης της ύλης για τα τραπεζικά θέμα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Αττικής και HSBC).

Συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος, οι γενικοί γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής Ελενα Παπαδοπούλου και Εμπορίου Αντ. Παπαδεράκης και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της Ενωσης κυρίως για να μη δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές και οφειλέτες με υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και παραφουσκωμένους προσωπικούς λογαριασμούς.

Οπως είπε ο Γ. Δραγασάκης, η μείωση των «κόκκινων» δανείων πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη με σκοπό την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων ώστε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η μείωση των «κόκκινων» δανείων απαιτείται να γίνει «με τρόπο που να μην επιβραβεύει όσους “βουλιάζουν” τις επιχειρήσεις τους πλουτίζοντας οι ίδιοι σε προσωπικό επίπεδο».

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ανέφεραν ότι το 25% των «κόκκινων» δανειοληπτών είναι στην πραγματικότητα «στρατηγικοί κακοπληρωτές», με την κυβέρνηση να προτρέπει «να τους εντοπίσετε».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, από τα μέσα Μαρτίου παρατηρείται επιβράδυνση των εκροών καταθέσεων αλλά και υστέρηση στον ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων καθώς λόγω της αβεβαιότητας τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια μπήκαν ξανά σε καθυστέρηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την αξιοποίηση των ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που μπορούν να ενισχύσουν φέτος με 1,3 - 1,5 δισ. ευρώ την ελληνική οικονομία.

Διάλογος

Η επιστροφή στην κανονικότητα και η άρση της αβεβαιότητας, όπως επισημάνθηκε, είναι το ζητούμενο ώστε να βρει η οικονομία βηματισμό προς την ανάπτυξη.

Ο ρόλος των τραπεζών, όπως είπε άλλωστε και ο Γ. Δραγασάκης, σε αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστικός. Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, των τραπεζών και των εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς άμεσα (ξανα)ζήτησαν οι δανειστές
Ταχύτητα στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ζητούν οι δανειστές, καθώς έχουν φροντίσει να προσφέρουν και τεχνική βοήθεια, ωστόσο τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι δύσκολα θα ικανοποιηθεί η απαίτηση για...
Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς άμεσα (ξανα)ζήτησαν οι δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τίθεται πλέον. Το Ταμείο είναι και επισήμως ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του...
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ’ εμποδίων για την αξιολόγηση του φθινοπώρου
Να ξεμπερδεύει έως το τέλος Σεπτεμβρίου επιθυμεί η κυβέρνηση και όχι την άνοιξη του 2017, ώστε να αποφύγει τα… παρατράγουδα της προηγούμενης διαπραγμάτευσης. Προβληματισμός για τις εξελίξεις στο ΤΧΣ και την...
Μετ’ εμποδίων για την αξιολόγηση του φθινοπώρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το παζάρι για τα επιχειρηματικά δάνεια συνεχίζεται
Εστω και με... βαριά καρδιά, οι θεσμοί και ειδικότερα η ΕΚΤ φαίνεται να αποδέχονται την υπαγωγή των επιχειρηματικών δανείων στο νέο προστατευτικό πλαίσιο, καθώς μειώθηκε στα 175.000 ευρώ το κριτήριο της...
Το παζάρι για τα επιχειρηματικά δάνεια συνεχίζεται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που...
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας