• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 19.5°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 18.6°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 20.5°C
  4 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  58%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.6°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.2°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.8°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.3°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 17.0°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  59%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕUROPEAN UNION / STR

Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης

 • A-
 • A+

Χωρίς τυμπανοκρουσίες για το υψηλό πλεόνασμα του 2016, το οποίο αξιοποίησε δεόντως στη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνοντάς της παράλληλα τις άστοχες εκτιμήσεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη, επιστρέφει από την Ουάσινγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών επικεντρώνεται τώρα στον στόχο για συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου και έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος ότι το μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου θα φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα

Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον.

Από αύριο Τρίτη, ο παλμός των γεγονότων μεταφέρεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Hilton όπου ξεκινά ο νέος –και τελευταίος όπως ευελπιστεί η ελληνική πλευρά– κύκλος της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement), το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανακοινωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Θα προηγηθεί η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για τα μέτρα και τα αντίμετρα της διετίας 2019-2020, που θα ανέρχονται σε 2% του ΑΕΠ για κάθε έτος. Το γεγονός ότι στην Αθήνα έρχεται και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, αποτελεί σοβαρή ένδειξη των δεσμεύσεων που έλαβε από τους Ευρωπαίους η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, είναι το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που έχουν λάβει οι δύο πλευρές, δηλαδή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Κι αυτό γιατί η λύση του ελληνικού ζητήματος δεν είναι ανεξάρτητη από τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Αυτό άλλωστε φάνηκε από τις δηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης σε περίπτωση επικράτησης της Μαρίν Λεπέν.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι στη Σύνοδο της G7 στο Μπάρι, 11-13 Μαΐου, θα γίνουν νέες συζητήσεις για το χρέος. Οπως ανέφερε «θα μπορούσε να γίνει Washington Group στην G7» αφού όπως προσέθεσε όλοι οι πρωταγωνιστές θα είναι εκεί.

Με δεδομένο ότι ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών είναι στις 7 Μαΐου, οι Ευρωπαίοι θα γνωρίζουν στο Μπάρι ποιος θα είναι ο νέος συνομιλητής τους εκ μέρους Γαλλίας με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πολιτική της Ευρώπης.

Πάντως σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε ότι συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο.

Το ΔΝΤ, όπως είπε, θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από όση οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παράσχουν. Εκτίμησε όμως ότι όσο προχωράμε προς την καταληκτική ημερομηνία, τόσο οι διαφορές θα αμβλύνονται. «Είναι εφικτό να έχουμε global agreement» για το χρέος, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενα ακόμα θέμα που δεν «έκλεισε» στην Ουάσινγκτον είναι αυτό των πρωτογενών πλεονασμάτων για το οποίο η Αθήνα επιδιώκει μικρότερη διάρκεια (από τα 10 χρόνια που ορίζει το Μνημόνιο) και μικρότερο ύψος από το 3,5% του ΑΕΠ.

Εκτιμάται ότι το κεφάλαιο «πλεονάσματα» θα κλείσει επί ελληνικού εδάφους, διότι συνδέεται άμεσα με το θέμα του χρέους. Εφόσον αυτό ξεκαθαρίσει θα μπορέσει η χώρα να προχωρήσει στη σύνταξη νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2018-2021.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
Με τρία προαπαιτούμενα λιγότερα σε σχέση με τα δεκαπέντε που προβλέπει το «πακέτο» της συμφωνίας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και με μια νέα υπόσχεση ότι «δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν», προσέρχεται στο...
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φωτιά» στην αξιολόγηση βάζει το ΔΝΤ
Ακριβά θα στοιχίσει στην κυβέρνηση το «εισιτήριο» επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης που μάλλον ξεκινά μετά τις 20 Φεβρουαρίου. Μετά τα όσα διημείφθησαν στον πρώτο κύκλο...
«Φωτιά» στην αξιολόγηση βάζει το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελεσίγραφο για πλεόνασμα
Φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση η νέα απαίτηση-πρόκληση των δανειστών, οι οποίοι στο παρά ένα της πρώτης αξιολόγησης για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ ζητούν από την Αθήνα να έχει πετύχει από τον Φεβρουάριο κιόλας...
Τελεσίγραφο για πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές
Tο ΔΝΤ διαμηνύει: «Νέα μέτρα εσείς, λεφτά εμείς», εκτιμώντας ότι η Αθήνα δεν θα πιάσει τον φετινό στόχο για πλεόνασμα -0,24% του ΑΕΠ ή στα 418 εκατ. ευρώ, εκτός και αν η ύφεση το 2015 δεν είναι 2,3% αλλά πολύ...
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας