• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 7.4°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 2.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -1.6°C
  0 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.7°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -5.1°C / 1.9°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 8.4°C
  0 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.1°C / -0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -0.5°C / 6.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 7.7°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -0.7°C / 4.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 3.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  80%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναζητούνται «εναλλακτικές επιλογές» για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

 • A-
 • A+

Με το βλέμμα στραμμένο στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προσπαθούν να «τρέξουν» ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις που μπορούν να προχωρήσουν πριν από την ουσιαστική λειτουργία του Υπερταμείου, το οποίο θα έχει και τον καθοριστικό ρόλο αλλά η λειτουργία του δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από το φθινόπωρο.

Λίγο πριν από το Πάσχα αποφασίστηκε η πρόσληψη συμβούλων για την καλύτερη αξιοποίηση του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ.

Στην προκήρυξη γίνεται λόγος για «εναλλακτικές επιλογές» και οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν αίτηση ώς τις 3 Μαΐου.

Το γραφείο που θα επιλεγεί θα έχει περιθώριο τεσσάρων μηνών να καταθέσει τις προτάσεις του, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι η αμοιβή καθορίζεται στα 80.000 ευρώ, που είναι αισθητά κάτω από τα συνήθη επίπεδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό σημαίνει ότι αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το τέλος του χρόνου και με δεδομένο ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες ξεπερνούν το δωδεκάμηνο, δεν αποκλείεται οι προτάσεις να καταλήξουν στα... αζήτητα, τουλάχιστον για την ΕΥΔΑΠ.

Η συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρεία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και υπηρεσιών αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Η διάρκεια του δικαιώματος ρυθμίζεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης που έχει συνάψει η εταιρεία με το Ελληνικό Δημόσιο το 1999 και η οποία είναι 20ετούς διάρκειας.

Με τα σημερινά δεδομένα το Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο οποίο είναι εισηγμένες οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ.

Με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το Δημόσιο πρέπει να κατέχει το 50% συν μία μετοχή, που σημαίνει ότι το 11% που θα διατεθεί προς αξιοποίηση θα προέρχεται από το πακέτο του ΤΑΙΠΕΔ.

Λίγο διαφορετικό είναι το σκηνικό στην Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), που επίσης έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής νερού, περισυλλογής και μεταφοράς αστικών λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή μέσω μιας τριακονταετούς αποκλειστικής σύμβασης παραχώρησης που σύναψε με το Δημόσιο τον Ιούλιο του 2001.

Διέπεται ωστόσο από την ίδια προστατευτική απόφαση του ΣτΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως εξακολουθεί να κατέχει το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 5% ανήκει στη γαλλική Suez Environment Company, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί επίσης την πώληση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ που κατείχε το Δημόσιο. Η διαδικασία για την επιλογή συμβούλου λήγει στις 10 Μαΐου και η διάρκειά της καλύπτει δώδεκα μήνες.

Θα πρέπει να υποβάλει δύο κύρια και δύο εναλλακτικά σενάρια για την εταιρεία.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ μετέχουν η Deutsche Telekom με ποσοστό 40%, το Δημόσιο με 5%, το ΤΑΙΠΕΔ με 5%, ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι θεσμικοί καθώς και ιδιώτες επενδυτές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίσιμο το δεύτερο εξάμηνο
«Το διάστημα ώς τον Ιούνιο θα είναι αρκετά κρίσιμο και θα αποτυπώσει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για έσοδα δύο δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Αρης...
Κρίσιμο το δεύτερο εξάμηνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμετάβλητο το μετοχολόγιο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Η άμεση και έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου δεν έχει μεταβληθεί, αναφέρουν σε χωριστές ανακοινώσεις τους οι διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την...
Αμετάβλητο το μετοχολόγιο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΣΦΑ
Δύο σημαντικοί όμιλοι, στους οποίους μετέχουν επτά μεγάλες εταιρείες, κατέθεσαν την Παρασκευή δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), το οποίο...
Δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9 μνηστήρες για την Εγνατία
Η πιο πολύφερνη «νύφη» των ιδιωτικοποιήσεων αναδεικνύεται η Εγνατία οδός, ο αυτοκινητόδρομος που φτάνει τα 1.000 χλμ. μαζί με τους τρεις κάθετους άξονες που συνδέουν τα Βαλκάνια με τα σημαντικότερα λιμάνια της...
9 μνηστήρες για την Εγνατία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπερταμείου
Διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία είναι το τρίπτυχο της πολιτικής του υπερταμείου, του νεοσύστατου φορέα που φιλοδοξεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα τα δημόσια assets,...
Ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπερταμείου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το 11% της ΕΥΔΑΠ
«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πωλείται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης, επιβεβαίωσε όμως ότι το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να διαθέσει έως 11% των μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου. Το...
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το 11% της ΕΥΔΑΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας