• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.3°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.5°C / 1.9°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  5 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -0.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.2°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -3.2°C
  2 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.3°C / 5.3°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.6°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  7 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.4°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 2.6°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 1.0°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.9°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  3 BF
  48%
AP Photo/Michel Euler

Με το πλεόνασμα στο τραπέζι...

 • A-
 • A+

Οι αιματηρές θυσίες των ελληνικών νοικοκυριών το 2016 «έχτισαν» ένα τερατώδες πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, το οποίο όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανήλθε στο 3,9% του ΑΕΠ ή στα 6,937 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα το οποίο είναι οχτώ φορές πάνω από τον στόχο του Μνημονίου, ο πήχης του οποίου είχε τοποθετηθεί στο 0,5% του ΑΕΠ ή στα 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το παραπάνω μέγεθος έχει υπολογιστεί βάσει του ευρωπαϊκού προτύπου «ESA 2010», τον κανόνα μέτρησης που ακολουθεί η Eurostat και όχι αυτόν που εφαρμόζουν οι δανειστές με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες αλλά ακόμη και με αυτήν τη μέτρηση το πλεόνασμα του 2016 παραμένει πολλαπλάσιο του μνημονιακού στόχου.

Το θέμα είναι ότι ένα μέγεθος όπως αυτό, το οποίο είναι απότοκο της μεγάλης υπερφορολόγησης που υπέστησαν τον προηγούμενο χρόνο επιχειρήσεις, φορολογούμενοι και εκατομμύρια καταναλωτές με την κατακόρυφη αύξηση του ΦΠΑ και των υπόλοιπων έμμεσων φόρων, δικαιωματικά οδηγεί όλες αυτές τις επαγγελματικές τάξεις στην απαίτηση για την επιστροφή μεγαλύτερου κοινωνικού μερίσματος.

Μέρος αυτού του πλεονάσματος έχει ήδη δοθεί με τις παροχές 667 εκατ. ευρώ που διένειμε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνταξιούχους (13η σύνταξη) και νησιά (αναστολή αύξησης του ΦΠΑ) τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, ενώ υπήρξε αίτημα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για ένα δεύτερο κοινωνικό «πακέτο».

«Φρένο» για... παραδειγματισμό

Ωστόσο υπήρξε αρνητική απάντηση από τους θεσμούς προς παραδειγματισμό της Αθήνας για την κίνηση με τις παροχές στην οποία προέβη χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει το «πράσινο φως» από τους επιτρόπους της.

Ας σημειωθεί ότι κανονικά η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα για νέο μέρισμα σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αφού το τελευταίο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ενσωματώνει πρόβλεψη για διάθεση ενός ποσού ώς το 30% από το υπερβάλλον πλεόνασμα (6 δισ. x 30% = 1,8 δισ.)

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει μόλις 667 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο, υπολείπονται ακόμη 1,1333 δισ. ευρώ προς επιστροφή στις κοινωνικές ομάδες.

Ομως σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να το κάνει.

Από την άλλη όμως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και μετά με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκτός από το υψηλό πλεόνασμα, δεύτερος «άσος» του Ελληνα υπουργού σε αυτές τις συναντήσεις, που θα αξιοποιηθεί ανάλογα, είναι οι αστοχίες του ΔΝΤ στις προβλέψεις του για το ελληνικό πρόγραμμα.

Εσχάτως το Ταμείο αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το πλεόνασμα του 2016 στις οποίες είχε πέσει παταγωδώς έξω.

Από μόλις 0,1% (!), που ήταν η εκτίμηση τον περασμένο Οκτώβριο, αναθεώρησε σε 3,3%. Ωστόσο, αν και εκτιμά ότι για το 2017 τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, υποστηρίζει ότι από το 2018 και τουλάχιστον έως το 2022 οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

Κεντρικό στοιχείο της ελληνικής αποστολής για συνολική συμφωνία είναι να περιλαμβάνει μέτρα και αντίμετρα, συμβιβαστική λύση για πρωτογενή πλεονάσματα και μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος, με στόχο να σταλεί μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές αφού προηγουμένως η χώρα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το οποίο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 314,9 δισ. ευρώ (179% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), οι συζητήσεις στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων μεταξύ ΔΝΤ, Βερολίνου και ESM είναι προχωρημένες.

Στόχος να υπάρξει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποσά που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το τελευταίο δάνειο που είχε δοθεί στη χώρα (π.χ. χρήματα που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), ενώ επιμέρους λύση είναι η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (8 δισ.).

Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως «εγγύηση» στο ΔΝΤ.

Επί τάπητος τίθεται και η επιμήκυνση σχεδόν κατά μία δεκαετία, μετά την ισχύουσα διάρκεια του πιο μακροπρόθεσμου κομματιού του χρέους (δηλαδή να πάει στο 2070).

Το ΔΝΤ ζητά να υπάρξει ένας σαφής «οδικός χάρτης» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, με το Βερολίνο αντιθέτως να επιθυμεί ένα πιο γενικόλογο πλαίσιο.

Δ. Τζανακόπουλος: «Αδικαιολόγητες και υπερβολικές οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ»

«Δεν έχουμε σκοπό ούτε διάθεση να πανηγυρίσουμε», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. «Γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης», συμπλήρωσε και σημείωσε πως αποδεικνύεται ότι «οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ ήταν αδικαιολόγητες και υπερβολικές».

«Οι στόχοι για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο πως θα πιαστούν», συνέχισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν».

Κάλεσε τη Ν.Δ. να απαντήσει εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα και επισήμανε πως στόχος τώρα της κυβέρνησης είναι «να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, πράγμα που για πρώτη φορά είναι όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα αποτελέσματα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα ετήσιο ΑΕΠ τα δανεικά των μνημονίων
Στα 182 δισ. ευρώ, όσο περίπου είναι το ΑΕΠ της χώρας, ανέρχεται το συνολικό ύψος των δανείων της τελευταίας οκταετίας (2011- 2018) που έχει εκταμιεύσει η ευρωζώνη, τα κράτη-μέλη δηλαδή, για τη διάσωση της...
Ενα ετήσιο ΑΕΠ τα δανεικά των μνημονίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμία χαλάρωση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Μπορεί το αποθεματικό ασφαλείας των 16,4 δισ. ευρώ που θα έχει χτιστεί ώς τον Αύγουστο να απομακρύνει την ανάγκη τέταρτου προγράμματος, όμως οι υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα μέχρι το 2022 δεν αφήνουν κανένα...
Καμία χαλάρωση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 88 προαπαιτούμενα... εξόδου
Στο κλείσιμο των τελευταίων προαπαιτούμενων (υπουργικές αποφάσεις, ερμηνευτικοί εγκύκλιοι) που απορρέουν από την 3η αξιολόγηση θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει θετική εισήγηση για...
Τα 88 προαπαιτούμενα... εξόδου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι στόχοι του νέου Μεσοπρόθεσμου
Μέτρα και πολιτικές που θα διασφαλίζουν τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί η νέα προσπάθεια μείωσης από την ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνει το...
Οι στόχοι του νέου Μεσοπρόθεσμου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή υποχώρηση στο πρωτογενές πλεόνασμα
Στα επίπεδα του 1,967 δισ. ευρώ (από 4,647 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο) υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετά το «πακέτο» των παροχών που διένειμε τον ίδιο μήνα η...
Μικρή υποχώρηση στο πρωτογενές πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίσιμη εβδομάδα για το χρέος
Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων για το ελληνικό χρέος καθώς στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας το Σάββατο θα μπει, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, μόνο το περίγραμμα των μεσοπρόθεσμων...
Κρίσιμη εβδομάδα για το χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας