• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 16.2°C / 20.9°C
    2 BF
    77%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 15.1°C / 19.9°C
    2 BF
    77%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 17.6°C / 20.0°C
    3 BF
    79%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 11.9°C / 13.8°C
    1 BF
    91%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 14.6°C
    0 BF
    88%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 14.0°C / 16.6°C
    2 BF
    79%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 10.4°C / 12.9°C
    0 BF
    100%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    2 BF
    85%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 17.5°C / 18.8°C
    2 BF
    94%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.8°C / 16.8°C
    2 BF
    79%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.9°C / 20.4°C
    2 BF
    73%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    4 BF
    79%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.6°C / 20.6°C
    2 BF
    75%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 14.5°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    18°C 15.5°C / 17.8°C
    1 BF
    84%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.8°C / 19.9°C
    1 BF
    87%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.6°C / 20.0°C
    2 BF
    84%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.9°C / 19.9°C
    2 BF
    74%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    17°C 13.7°C / 17.2°C
    2 BF
    94%
  • Καστοριά
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 13.8°C
    0 BF
    90%

Με την Κριστίν Λαγκάρντ ανοίγει τον κύκλο των επίσημων ραντεβού στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

AP PHOTO / VIRGINIA MAYO

Αναζητείται συμβιβασμός για χρέος και πλεονάσματα

  • A-
  • A+

Mε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση για πλεονάσματα και χρέος προσέρχεται στη σημερινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας η κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το ελληνικό ζήτημα, καθώς στην Ουάσινγκτον οι κρίσιμες συζητήσεις και ζυμώσεις θα γίνουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Το πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα είναι με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 4 το μεσημέρι και η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις του ΔΝΤ, οι οποίες θα είναι ενδεικτικές των συζητήσεων που έγιναν στο παρασκήνιο όλο το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον.

Οι… μάσκες βέβαια θα πέσουν στα επόμενα ραντεβού. Αμέσως μετά ακολουθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και εκεί αναμένεται να διαφανεί αν οι Ευρωπαίοι έχουν καταλήξει σε μια κοινή γραμμή ή αν το Βερολίνο και ειδικότερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -με τον οποίο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν επαφή- συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι, επιδιώκοντας τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους, συνεχίζοντας την παρελκυστική πολιτική, που τελικά είναι σε βάρος της Αθήνας.

Το σημερινό πρόγραμμα των επίσημων συναντήσεων ολοκληρώνεται με το ραντεβού του Ευ. Τσακαλώτου με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, ο οποίος ωστόσο μάλλον ανησυχεί περισσότερο για τις εκλογές στη Γαλλία και το πολιτικό του μέλλον και λιγότερο για το ελληνικό ζήτημα.

Από τις αυριανές συναντήσεις ξεχωρίζει το τετ α τετ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, με τον οποίο θα κλείσει η αυλαία αυτών των επαφών.

Οσο για την «ατζέντα» της συνάντησης, αυτή μάλλον είναι γνωστή: οι περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις, που αρέσκεται να κάνει και όχι μόνο να συζητά το ΔΝΤ.

«Οπλο» της ελληνικής αποστολής σε αυτές τις συναντήσεις θα είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016, το οποίο αναμένεται αγγίξει το 4% του ΑΕΠ. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και στη συνέχεια από την Εurostat, τη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η ελληνική πλευρά προσδοκά συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ πάνω σε αυτό το ζήτημα, κάτι που θα επιτρέψει και την είσοδο του Ταμείου στο 3ο πρόγραμμα διάσωσης. Πάντως, τα μηνύματα που λαμβάνει η Ελλάδα, παραμονές των κρίσιμων συναντήσεων στην Ουάσινγκτον, δεν είναι αυτά που θα ήθελε να ακούσει η ελληνική πλευρά.

Ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, «έβαλε φρένο» στις όποιες προσδοκίες για γενναία αναδιάρθρωση, επισημαίνοντας ότι ο ESM ήδη δανείζει πολύ φτηνά την Ελλάδα, γεγονός που ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ, και ότι όταν κάποιοι ρωτούν πότε θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς.

«Αυτή τη στιγμή στα “βιβλία” μας υπάρχει το 50% του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάτι που σημαίνει ότι με επιτόκιο δανεισμού 1% η Ελλάδα εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της ετησίως το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην ιστορία. Ετσι όταν κάποιοι ρωτούν πότε θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Δίνουμε δώρο 6% του ΑΕΠ της στην Ελλάδα κάθε χρόνο», τόνισε ο Κλ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Atlantic Council, στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Παράλληλα ο επικεφαλής του ESM «φωτογράφισε» την εξόφληση δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, με το ποσό που έχει περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του 3ου προγράμματος (τέλος 2018) και αφού το ΔΝΤ έχει εκδώσει νωρίτερα νέα μελέτη βιωσιμότητας (DSA), η οποία θα πρέπει να είναι σε κοινή γραμμή με αυτή του ESM και αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι λεπτομέρειες των δύο προγραμμάτων, του ευρωπαϊκού και αυτού του ΔΝΤ, θα οριστικοποιηθούν με την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 25 Απρίλιου, ώστε να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό μαζί με τα αντίμετρα για το 2019 και το 2020.

Εκτιμάται ότι από εκεί και πέρα και εκτός απροόπτου ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ή ακόμα καλύτερα νωρίτερα σε μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία για αξιολόγηση και τεχνική συμφωνία
Την όρεξη των δανειστών για μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις άνοιξε το υπερπλεόνασμα του 2016, το οποίο σύμφωνα με την Eurostat ανήλθε σε 7,2 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ. Οι δανειστές ήρθαν χθες στην Αθήνα...
Στην τελική ευθεία για αξιολόγηση και τεχνική συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
Θέσεις μάχης λαμβάνουν Ουάσινγκτον και Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινάει την Παρασκευή στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ορίζοντα το... 2021 το νέο Μεσοπρόθεσμο
Από το 2015 έχει να «φτιάξει» η Αθήνα ένα κείμενο-πλαίσιο στο οποίο θα περιγράφονται οι βασικοί στόχοι και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πάντως οι δανειστές εξακολουθούν...
Με ορίζοντα το... 2021 το νέο Μεσοπρόθεσμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «συν» και «πλην» της εαρινής συνόδου
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα και τις τοποθετήσεις όλων των πλευρών (ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ) που έλαβαν χώρα τόσο στο περιθώριο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ξεκίνησαν
Τα «συν» και «πλην» της εαρινής συνόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας