• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 25.2°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.7°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 23.8°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.1°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 19.5°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 25.1°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 25.4°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 23.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  69%

Η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές δεν είχε χειροπιαστά άμεσα κέρδη στα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά, κέρδισε όμως την έγκριση για κάποιες παροχές σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε σε συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα

 • A-
 • A+

Χαρμολύπη φέρνει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, αφού σε επίπεδο εργασιακών και ασφαλιστικού δώσαμε πολλά για να πάρουμε καθρεφτάκια!

Ετσι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι συνταξιούχοι (παρά τις κυβερνητικές πομφόλυγες Κατρούγκαλου της περασμένης άνοιξης, ότι από το 2019 θα απολαμβάνουν όχι μόνο διατήρηση της προσωπικής διαφοράς αλλά και αυξήσεις) είναι ότι θα πρέπει να ζήσουν με πολύ λιγότερα.

Από την άλλη, στα εργασιακά, η μάχη για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους χάθηκε οριστικά και ίσως αμετάκλητα, με την ελληνική πλευρά να είναι ικανοποιημένη γιατί έλαβε την κενού περιεχομένου έγκριση να προβεί στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Εκείνοι που πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα είναι όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις, καθώς αν δεν μπει δίχτυ προστασίας τότε θα μιλάμε για ένδεια που θα πλήξει άγρια ένα ευαίσθητο τμήμα των συνταξιούχων.

Στην ίδια κατάσταση, και όσοι συνταξιούχοι, ειδικά του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ, έχουν λάβει την ειδική συνταξιοδοτική παροχή των 220 ευρώ, που χάνεται οριστικά (αφού δεν έχει καταβληθεί ασφάλιστρο γι’ αυτή).

Ωστόσο, από την άλλη καθίσταται σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να διαπραγματευτεί και πήρε κάποια πράγματα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (από αύξηση της επιδότησης ενοικίου και τα οικογενειακά επιδόματα έως τη μηδενική συμμετοχή του 40% των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη).

Τυχεροί θα είναι και κάποιοι από τα ρετιρέ των συντάξεων, αφού η κυβέρνηση διαπραγματεύεται υπέρ αυτών, ώστε να τεθεί ποσόστωση στις περικοπές λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Πάντως, όλα μοιάζουν να έχουν μπει στη θέση τους και τα μέτρα (θετικά και αρνητικά) αναμένεται να αποφασιστούν εντός των επόμενων ημερών ώστε να σφραγιστεί η συμφωνία της β αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου (υπάρχει βέβαια πιθανότητα να συγκληθεί εκτάκτως νωρίτερα). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Προσωπική διαφορά

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πέτυχε για κάθε μέτρο που λαμβάνεται να υπάρχει και ένα ισοδύναμο σε παροχές. Ετσι για το 1% του ΑΕΠ (σε πραγματικούς αριθμούς 1,8 δισ. ευρώ) που θα πρέπει να περικοπεί από το 2018 η συνταξιοδοτική δαπάνη, να υπάρξουν αντίστοιχα κοινωνικά αντίμετρα.

Τι σημαίνει όμως αυτή η δαπάνη; Πολύ απλά κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Αρα οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αναμένουν δραστική περικοπή των συντάξεών τους (μεσοσταθμικά υπολογίζεται περίπου στο 18%).

Από την άλλη, η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (αλλά και πρόθεση της ελληνικής πλευράς) είναι να υπάρξει ένα «ταβάνι» προκειμένου να προστατευτούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πολύ υψηλές συντάξεις (πάντα σε σχέση με τον μέσο όρο), οι οποίοι με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται ακόμα και κατά 39%.

Αυτές που φαίνεται να τη γλιτώνουν προσώρας είναι οι επικουρικές συντάξεις, αφού σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αυτές δεν μπαίνουν στο κάδρο των περικοπών (εξάλλου και με δεδομένο ότι πλέον δεν συμμετέχει το κράτος σ’ αυτές, καθίσταται προφανές ότι είναι ευθέως αντισυνταγματική η περικοπή τους).

Οπως πάντως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες εντός του υπουργείου, αυτοί που θα θιγούν είναι περίπου 900.000 συνταξιούχοι με τις περικοπές να ξεκινούν από το πρώτο ευρώ της σύνταξης.

Πάντως αυτοί που δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαιτέρως είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, αφού όπως προκύπτει η μέση σύνταξη (περίπου στα 720 ευρώ) δεν βγάζει περικοπή λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Χωρίς αντίκρισμα

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Η βασική κυβερνητική επιδίωξη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον καθορισμό του κατώτατου μισθού έπεσε στο κενό, με την ελληνική πλευρά από την πολύμηνη διαπραγμάτευση να λαμβάνει απλώς την κενού περιεχομένου έγκριση για επαναφορά από τον Σεπτέμβριο του 2018 της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και της αρχής της ισχύος της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Ωστόσο, όλα αυτά, που αποτελούν το εποικοδόμημα του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν θα έχουν αντίκρισμα, αν η βάση του θεσμού (η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) παραμείνει στον έλεγχο του κράτους που κρατά για εκείνο τον καθορισμό της κατώτατης αμοιβής.

Από την άλλη, στις ομαδικές απολύσεις η κυβέρνηση κέρδισε να παραμείνει το ποσοστό στα ίδια με τα ισχύοντα σήμερα επίπεδα. (Μέχρι 6 εργαζομένους, προκειμένου για επιχειρήσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένους για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους).

Οσον αφορά το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) του περιφερειάρχη ή του υπουργού Εργασίας, η σχετική δυνατότητα θα μεταβιβαστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο θα διαθέτει τριμερή εκπροσώπηση (εργοδότες, εργαζόμενοι, κράτος) με ισομερή εκπροσώπηση.

Τέλος, στον συνδικαλιστικό νόμο δεν θα υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στο σύστημα των απεργιών, αλλά κάποιες ήσσονος σημασίας μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν τις συνδικαλιστικές άδειες και τους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών.

Παροχές 1,8 δισ. ευρώ σε ευάλωτες ομάδες

ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ: Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση με τους δανειστές συμφώνησαν να υπάρξουν αντίστοιχα θετικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής:

Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη: Θα θεσμοθετηθεί μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ.

Για τους υπολοίπους προβλέπεται κλιμάκωση, με βάση την οποία για όσους λαμβάνουν από 700-1.200 ευρώ θα μειωθεί η συμμετοχή κατά 50% (σήμερα η συμμετοχή είναι 0,10% και 25%, ανάλογα με τα φάρμακα και την ασθένεια). Αντίστοιχα η συμμετοχή για πάνω από 1.200 ευρώ θα μειωθεί κατά 25%.

Οικογενειακά επιδόματα: Θα υπάρξει αύξηση για το πρώτο (60 ευρώ) και το δεύτερο (90 ευρώ) παιδί, αλλά όχι για το τρίτο και το τέταρτο.

Επιδότηση ενοικίου: Στόχος είναι να καλυφθεί το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας. Θα ανέρχεται σε 80 ευρώ, ενώ θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια και θα λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Στόχος είναι να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών μεταξύ 0 και 4 ετών. Η χρηματοδότηση θα αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ και μέσω αυτών θα δημιουργηθούν 1.800 νέες δομές.

Προγράμματα απασχόλησης: Μέσω αυτών των 12μηνων δράσεων (επιδοτήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) θα υπάρξει δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Αναμένεται να δοθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ, με τον δημόσιο τομέα να προσφέρει θέσεις εργασίας στο κοινωνικό κράτος, ενώ στον ιδιωτικό θα αφορά κυρίως νέους υψηλών προσόντων με στόχο την ανάσχεση του brain drain.

Σχολεία: Σχεδιάζεται η επέκταση των σχολικών γευμάτων και στα Γυμνάσια με στόχο να καλυφθεί ο μισός μαθητικός πληθυσμός σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 παιδιά του Δημοτικού και 150.000 παιδιά του Γυμνασίου.

Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων: 300 εκατ. για αναπτυξιακές δράσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο
Τα μεγάλα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου που θα προκηρύσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις παραπέμπονται για την επόμενη επίσκεψη του...
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελαφρά μείωση της μερικής απασχόλησης
Η απώλεια 29.817 θέσεων εργασίας που κατέγραψε η ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Ιανουάριο έβγαλε στα κάγκελα την αξιωματική αντιπολίτευση σε τέτοιο βαθμό που ο πρώην υπουργός Γ. Βρούτσης έφτασε στο σημείο να δηλώνει ότι...
Ελαφρά μείωση της μερικής απασχόλησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
Μπορεί χθες κατά τη συνάντηση των δανειστών με τους κοινωνικούς εταίρους οι πρώτοι να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά με ερωτήσεις να προσπάθησαν να εντοπίσουν τι θέλουν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και...
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
Με τη μέση μείωση της οφειλής να φτάνει στο 70% η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας