• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 12.7°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.9°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  6 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.4°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 7.2°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  88%

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, ένα μέρος από τις οποίες πήγε για να πληρωθούν φορολογικές υποχρεώσεις

ΕUROKINISSI

Υφεση βλέπει τώρα ο Χαρδούβελης

 • A-
 • A+

Τα… γυαλιά της ύφεσης φόρεσε ο Γκίκας Χαρδούβελης όταν προεκλογικά ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μιλούσε για βέβαιη ανάπτυξη το 2015.

Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και ο «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος χτυπάει καμπανάκι για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» επισημαίνει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την οικονομία να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση αν η χώρα εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας και τα «σπάσει» με τα μεγάλα αφεντικά της τρόικας.

Κατά τον ίδιο, η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου -με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις- έχει ήδη φέρει φόβους, αφού καταθέσεις ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ έχουν βγει από το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δύο μήνες, με κάποιες από τις εκροές να συνδέονται με φορολογικές πληρωμές.

Αν και το ποσό αυτό θεωρείται μικρό σε σύγκριση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, «θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει». Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η πιθανότητα μιας μαζικής εκροής καταθέσεων (bank run) είναι πολύ μικρή, καθώς οι καταθέτες κατανοούν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς, ξεκαθάρισε όμως πως είναι ακόμη η αρχή και θα πρέπει η συμπεριφορά των καταθετών να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά.

Πάντως, από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τεκμαίρεται ότι το ύψος των εκροών στο τελευταίο δίμηνο του 2014 είναι το ίδιο με αυτό του 2013, αφού εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που για να περάσουν τη «στενωπό» των φόρων του Μνημονίου βάζουν χέρι στα «έτοιμα».

Η «Wall Street Journal» σημειώνει πως από τις αρχές Δεκεμβρίου η Ελλάδα έχει εισέλθει σε πολιτικές αναταραχές και πως από τότε οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει, και οι εισπράξεις φόρων έχουν μειωθεί.

«Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, κάποιοι μήνες οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαθούν. Αν απολέσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, τότε ίσως και το δεύτερο τρίμηνο θα σου δώσει τη μισή αύξηση από αυτή που θα προσέφερε διαφορετικά», δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Στη βάση αυτή, ο υπουργός ανέφερε πως αν και ο στόχος για την ανάπτυξη του 2015 ανέρχεται στο 2,9%, η ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν στο μισό αυτού του ποσοστού, σε ένα σενάριο επιδείνωσης της κατάστασης.

Διαφορετική άποψη έχουν οι αναλυτές της Alpha Bank που εκτιμούν ότι η Ελλάδα ξεκινά από μια καλή αφετηρία. Η εξασθένηση του ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 και η σημαντική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου επιδρούν θετικά στο διαθέσιμο εισόδημα και διαμορφώνουν συνθήκες μεγαλύτερης ανάπτυξης. Στην έκθεσή της η τράπεζα κάνει λόγο για ανάπτυξη 1% το 2014.

Το θέμα της ρευστότητας

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για νέα γραμμή πίστωσης -η οποία κρίνεται απαραίτητη καθώς θα ξεκλείδωνε περίπου 7 δισ. ευρώ, χωρίς τα οποία η κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με πρόβλημα στη ρευστότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου- αυτό ίσως υπονομεύσει περαιτέρω την οικονομία.

Την εκτίμηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θα διαπραγματευτεί με πιο ευνοϊκούς όρους με την τρόικα» έκανε ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF, Τιμ Ανταμς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρειάζεται εξωτερική χρηματοδότηση ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, την οποία οι ιδιώτες επενδυτές είναι απίθανο να χορηγήσουν στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέγκενη και από ΔΝΤ
Η αλλαγή της υφιστάμενης δανειακής σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ που θα μετεξελιχθεί σε προληπτική γραμμή στήριξης και θα συζητηθεί από τον Ιανουάριο του 2015, όταν κλιμάκιο του Ταμείου θα επιστρέψει στην...
Μέγκενη και από ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα τρέχουν οι... τροϊκανοί
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η τρόικα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα∙ ιδιαίτερα μετά τις τοποθετήσεις του Γ. Δραγασάκη, που χαρακτήρισε «επιστολή προθέσεων» το Μνημόνιο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών...
Τώρα τρέχουν οι... τροϊκανοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση
Νέα φορολογική κλίμακα για φυσικά πρόσωπα με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, επαναφορά της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 δικαιούχους και αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα είναι τα τρία πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ...
Τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλάδεμα στις φοροαπαλλαγές
Στο… μάτι του Γιάννη Στουρνάρα έχουν μπει οι 700 φοροαπαλλαγές που γλίτωσαν από το «νυστέρι» του Μνημονίου, προτρέποντας την κυβέρνηση να αρχίσει αμέσως το «κλάδεμα» ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής...
Κλάδεμα στις φοροαπαλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο άλλος Γκίκας Χαρδούβελης...
Ο υπουργός Οικονομικών από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, αν και δεν είναι υποψήφιος με κανένα πολιτικό κόμμα, αποδόθηκε σε μια ατέρμονη προσπάθεια να πείσει ότι ελλοχεύει η έξοδός μας από το ευρώ.
Ο άλλος Γκίκας Χαρδούβελης...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναψε πράσινο για τη ρευστότητα (ELA)
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος για την υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA).
Αναψε πράσινο για τη ρευστότητα (ELA)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας