Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναμένεται αλαλούμ στις εφορίες

Καθώς τα περιθώρια για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ είναι ασφυκτικά και λήγουν τη Δευτέρα, θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κομφούζιο αν δεν δοθεί παράταση

Αναμένεται αλαλούμ στις εφορίες

  • A-
  • A+

Νέο κομφούζιο αναμένεται να δημιουργηθεί στα τμήματα μητρώου των εφοριών, λόγω των ασφυκτικών περιθωρίων που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, που θέλουν να απαλλαγούν από το καθεστώς ΦΠΑ, καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν αίτηση μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.

Ουσιαστικά έχουν μία ημέρα μόνο στη διάθεσή τους να υποβάλουν την αίτηση, αν τελικώς δεν δοθεί κάποια παράταση από το υπουργείο, όπως ζητούν άλλωστε και οι λογιστές.

Πράγματι, ο σχετικός νόμος όριζε τη 12η Ιανουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων, όμως σε πολλές εφορίες υπήρχαν προβλήματα με τη διαδικασία, καθώς δεν είχαν δοθεί ρητές οδηγίες από τη φορολογική διοίκηση για την ακριβή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.

Πάντως, όπως τονίζεται στην εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι εφορίες θα παραλαμβάνουν δηλώσεις μετάταξης υποκείμενου στον ΦΠΑ από το κανονικό καθεστώς στο απαλλασσόμενο χωρίς να διενεργείται έλεγχος κατά το στάδιο της υποβολής της αίτησης.

Οποιοσδήποτε έλεγχος θα έπεται της υποβολής της αίτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν περίπου 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, πρέπει να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου δηλώσεις μεταβολής στα Τμήματα Μητρώου των αρμόδιων εφοριών.

Εφόσον υποχρεούνται να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, δηλαδή τιμολόγια και αποδείξεις, δεν θα πάψουν να υπάγονται στην υποχρέωση αυτή. Ωστόσο, σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων». Η διάταξη με την οποία προβλέπεται η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ είναι το άρθρο 251 του ν. 4281/2014, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ για μια μικρή επιχείρηση, απ’ τη μια μεριά συνεπάγεται σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών της υποχρεώσεων, ταυτόχρονα όμως οδηγεί και σε απώλεια της δυνατότητας είσπραξης επιστροφών ΦΠΑ για τα έξοδα που πραγματοποιεί η επιχείρηση.

Χάνεται το δικαίωμα της επιστροφής ΦΠΑ

Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για έναν επιχειρηματία σημαίνει παύση της υποχρέωσης να χρεώνει ΦΠΑ 13% ή 23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει για τα προϊόντα που πωλεί ή τις υπηρεσίες που παρέχει. Συνεπώς, απαλλάσσεται κι από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο.

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας του νέου καθεστώτος δεν δικαιούται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνει για τις δαπάνες του και ως εκ τούτου χάνει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ στην περίπτωση που τα έξοδά του είναι περισσότερα από τα έσοδά του. Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
Το φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο για τους φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το 2015 είναι έτοιμο. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η εφαρμογή του, υπό...
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
Τροπολογίες για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον χρόνο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες...
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν έλεγχοι για τις αποδείξεις
Σε εφαρμογή είναι από χθες τα νέα πρόστιμα της εφορίας με τα οποία καθιερώνεται ελάχιστη ποινή 250 ή 500 ευρώ. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε τη σχετική εγκύκλιο, ενώ δεν έχουν...
Ξεκινούν έλεγχοι για τις αποδείξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «ποινολόγιο» για αποδείξεις
Μπορεί η εφορία να «αγριεύει» από την επόμενη Δευτέρα επιβάλλοντας με το νέο «ποινολόγιο» πιο τσουχτερά πρόστιμα, πλην όμως σε κάποιους φορο-παραβάτες θα συνεχίσει να χαϊδεύει τα αυτιά. Πρόκειται για τις...
Νέο «ποινολόγιο» για αποδείξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόλπο με πρόστιμα για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα
Σε «βιομηχανία» φαίνεται ότι είχε εξελιχθεί η επιβολή προστίμων, ακόμη και για… ανύπαρκτες φορολογικές παραβάσεις, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και κατ’ επέκταση τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Η...
Κόλπο με πρόστιμα για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας