Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Διπλό χτύπημα στις συντάξεις»

«Η επερχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η μείωση του αφορολογήτου μετατρέπουν τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα» τονίζει ο Νίκος Χατζόπουλος

EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΌΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

«Διπλό χτύπημα στις συντάξεις»

  • A-
  • A+

Εναν εκρηκτικό συνδυασμό, που φέρνει τους συνταξιούχους στα όρια της ένδειας, φέρνει το 2019 η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Από το 2020 ή το 2019 όταν και θα ισχύσει το διπλό χτύπημα (κατάργηση προσωπικής διαφοράς και μείωση του αφορολογήτου) οι συνταξιούχοι θα απολέσουν ακόμη και το 65% του εισοδήματός τους!

«Η επερχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η μείωση του αφορολογήτου μετατρέπουν τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος. Ομως δεν είναι μόνον αυτοί οι δύο παράγοντες αλλά και η αυστηροποίηση των δεδομένων για τη λήψη της εθνικής σύνταξης.

Οπως επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος, κατά την περίοδο των μνημονίων (2010-2016) οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους κατά 35-50%, ενώ σημαντική μείωση των νέων συντάξεων, η οποία φτάνει και το 25-30%, φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου (σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξει το 40%).

Αναπηρικές και πρόωρες

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τα δικαιούμενα ποσά συντάξεων, θα καταβάλλεται γενικώς η εθνική σύνταξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εθνική σύνταξη θα χορηγείται με τέτοιες προϋποθέσεις που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων -κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80% αλλά και όσοι φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την πλήρη θεμελίωση ασφαλιστικού δικαιώματός τους- θα παίρνουν πολύ λιγότερα από 384 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα καταργείται η κατώτερη σύνταξη, που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ [15 χρόνια ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (Η.Α.)].

Ετσι, για να πάρει πλέον ένας ασφαλισμένος πλήρη εθνική σύνταξη θα πρέπει να είναι 67 ετών για να λάβει:

α) Με 20 χρόνια ασφάλισης (ή 6.000 Η.Α.), σύνταξη 384 ευρώ.

β) Με 15 χρόνια ασφάλισης (ή 4.500 Η.Α.), σύνταξη 346 ευρώ.

Επίσης για να δικαιούται κάποιος εθνική σύνταξη μειωμένη λόγω γήρατος θα πρέπει να έχει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Με 20 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη 268 ευρώ στα 62.

β) Με 15 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη 241 ευρώ στα 62.

Αντιστοίχως μειωμένα είναι και τα ποσά για την καταβολή εθνικής σύνταξης και στις συντάξεις λόγω αναπηρίας. Ετσι τα ποσοστά αναπηρίας για τα οποία προβλέπονται μειώσεις στο ποσό της εθνικής σύνταξης για εκείνους που θα λάβουν σύνταξη λόγω αναπηρίας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της ορίζονται ως ακολούθως: α) από 67% έως και 79,99%, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και β) από 50% έως και 66,99%, χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης.

Συντριβή ανταποδοτικής

Η μείωση στις νέες συντάξεις επέρχεται και λόγω της νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης. Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ που μετά 15 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 840 ευρώ θα λάμβανε με το προηγούμενο σύστημα σύνταξη 486,84 ευρώ, τώρα θα δει τη σύνταξή του μειωμένη κατά 44,04 ευρώ, στα 442,8 ευρώ τον μήνα. Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος, οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μετά 35 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 1.322,01 ευρώ, αντί σύνταξης 1.181,4 ευρώ θα λάβουν 880,01 ευρώ, μειωμένη κατά 301,39 ευρώ.

Αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 40 χρόνια υπηρεσία, με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα έπαιρναν σύνταξη κοντά στα 1.320 ευρώ, ενώ τώρα θα λάβουν περίπου 215 ευρώ λιγότερα, ήτοι 1.105 ευρώ τον μήνα.

Ακόμη και για την περίπτωση υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 35ετία στο Δημόσιο, ενώ με τον παλαιό (προ νόμου Κατρούγκαλου) τρόπο υπολογισμού η σύνταξη υπολογίζεται σε 1.040,2 ευρώ, μετά τις αλλαγές γίνεται 855,8 ευρώ, ήτοι μειωμένη κατά 184,4 ευρώ.

Οι κατώτατες συντάξεις

Οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που θα απονέμει στο εξής ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους θα ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν θα ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μικτά), έναντι των 486 ευρώ.

Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία.

Ειδικά για τους χαμηλόμισθους το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόνο 11,55% επί των αποδοχών για τα 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή για μέσες αποδοχές 400 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη είναι 46,20 ευρώ, για 500 ευρώ είναι 57,75 ευρώ και για 600 ευρώ είναι 69,30 ευρώ.

Στον αντίποδα, η εθνική σύνταξη ανέρχεται σε 384 ευρώ μηνιαίως μόνον εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών.

Για τα 15 έτη ασφάλισης το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ, στο οποίο προστίθενται τα 46,20 ευρώ (για τις αποδοχές των 400 ευρώ) και μας δίνουν τελικό ποσό σύνταξης 391,80 ευρώ. Αντίστοιχα, με μισθό 500 ευρώ η σύνταξη που θα πάρει ο δικαιούχος ανέρχεται σε 403,35 ευρώ, ενώ φτάνει στα 414,90 ευρώ όταν ο μισθός είναι 600 ευρώ.

Σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης (πριν από τα 67) τα παραπάνω ποσά περιορίζονται στα 288,12 ευρώ για μισθό 400 ευρώ, στα 299,67 ευρώ για μισθό 500 ευρώ και στα 311,22 ευρώ για αποδοχές 600 ευρώ.

Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι οι νέες συντάξεις λόγω θανάτου, καθώς στην περίπτωση χαμηλόμισθων με λίγα χρόνια ασφάλισης μπορεί να ξεκινούν από τα 195,90 ευρώ μικτά και να φτάνουν στα 207,45 ευρώ, με 15 έτη ασφάλισης και μέσες αποδοχές που ανέρχονται στα 600 ευρώ.

Ακόμη χαμηλότερα ποσά προκύπτουν (στη 15ετία) για τους αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας έως 67%, καθώς τους χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης.

Για ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% δίνεται το 75% της εθνικής σύνταξης, ενώ ολόκληρη δίνεται μόνο σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση για τις προσφυγές των συνταξιούχων
Φωτιά φαίνεται ότι άναψε η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης να δικαιώσει συνταξιούχο για τις αντισυνταγματικές και άρα παράνομες μειώσεις στις συντάξεις που έγιναν το 2012…Την ίδια περίοδο που...
Παρέμβαση για τις προσφυγές των συνταξιούχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα τρέχουμε για τις συντάξεις
Το συνταξιοδοτικό και η πορεία των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ μονοπώλησαν χθες τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που συνεδρίασε μαζί με την Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος...
Τώρα τρέχουμε για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 9% η μεσοσταθμική μείωση συντάξεων
Ο λευκός καπνός της συμφωνίας για το ασφαλιστικό φέρνει στο τόσο κοντινό 2019 μεγάλο τσεκούρωμα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Από την άλλη, στον αέρα βρίσκεται και το θέμα της βάσης του υπολογισμού...
Στο 9% η μεσοσταθμική μείωση συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βάσει πληθωρισμού η αναπροσαρμογή συντάξεων
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που έχει συμπεριληφθεί στον νόμο Κατρούγκαλου και πλέον με τη θέση σε ισχύ της νέας ρύθμισης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών δεν λαμβάνονται υπόψη οι...
Βάσει πληθωρισμού η αναπροσαρμογή συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη μείωση στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης
Σε ρυθμούς «γρηγορείτε» φαίνεται ότι έχουν τεθεί οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων στην εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ την 31η Δεκεμβρίου 2014 οι εκκρεμείς...
Μεγάλη μείωση στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας