• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.9°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.6°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%

Τις αποφάσεις για το χρέος περιμένει η ΕΚΤ

 • A-
 • A+

Στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, 21-23 Απριλίου, θα δώσει την επόμενη μάχη της η ελληνική κυβέρνηση.

Το ζήτημα του χρέους θα είναι στο επίκεντρο και η Αθήνα προσδοκά να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ Γερμανίας και Ταμείου για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Αλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι επιδιώκει λύση-πακέτο «αξιολόγηση – χρέος», διότι είναι σαφές ότι όσο το χρέος είναι δυσβάσταχτο, οι θυσίες του ελληνικού λαού πηγαίνουν σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο και η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας μοιάζει με τον σισύφειο αγώνα.

Το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Αθήνας δεν είναι άλλο από το πολύ υψηλό –πάνω από τον στόχο– πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο θα επικυρώσει στις 24 Απριλίου η Eurostat (3,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ).

H Αθήνα λοιπόν θέλει έναν πολύ συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, με τον οποίο θα πάει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, το αργότερο, καθώς δεν αποκλείεται η διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης νωρίτερα.

Σε αυτό το Eurogroup (έκτακτο ή όχι) η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο «οδικός χάρτης» θα γίνει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέτρων που θα ανάψει το πράσινο φως συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενδεχομένως στις αρχές Ιουνίου, καθώς θα έχει γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους η νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα έχει συντάξει το Ταμείο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει την πολυπόθητη απόφαση ένταξης των ελληνικών τίτλων στην ποσοτική χαλάρωση (QE), δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία, καθώς μεταξύ άλλων θα οδηγούσε τους οίκους αξιολόγησης σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για να λάβει μια τέτοια απόφαση η ΕΚΤ είναι η 5η Ιουλίου, όταν συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο στη Φρανκφούρτη, αν και οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου.

Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης να περιμένουν την πληρωμή των ομολόγων των 4 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες στις 20 Ιουλίου, όταν και συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ, προτού λάβουν την απόφαση για την QE. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές πληρωμές τον Ιούλιο ανέρχονται στα 7,4 δισ. ευρώ.

Πηγές από τη Φρανκφούρτη εκτιμούν ότι η QE για τους ελληνικούς τίτλους θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούλιο, ενώ για την Αθήνα, το ιδανικό σενάριο είναι να αρχίσει αμέσως μετά το Εurogroup του Μαΐου και ένα από τα πρώτα επιλέξιμα για ένταξη θα είναι το ομόλογο «Σαμαρά», το οποίο εκδόθηκε το 2014 και λήγει τον Απρίλιο του 2019.

Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία η ποσοτική χαλάρωση για την ελληνική οικονομία;

Τις δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής θέλει να αποφύγει πάση θυσία το οικονομικό επιτελείο, ώστε να μη βρεθεί προ απροόπτων και τετελεσμένων, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα δυσάρεστης έκπληξης και τετελεσμένων αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ενταχθούν τα κρατικά ομόλογα.

Κανονικά οι ελληνικοί τίτλοι θα… έπρεπε να ενταχθούν το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα είχε εκπληρώσει τους δύο βασικούς όρους υπαγωγής στο QE: ήταν σε πρόγραμμα και είχε ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, με την υιοθέτηση επώδυνων μέτρων.

Ωστόσο, η ΕΚΤ, κατόπιν εορτής, προσέθεσε αναιτιολόγητα στους όρους υπαγωγής στο QE την αναγκαιότητα ύπαρξης ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ετσι, το… τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης «χάθηκε» για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους και πλέον η ελληνική πλευρά όχι μόνο «κυνηγάει» τον χρόνο ώστε να μπει στο QE μέσα στον Μάιο, αλλά να επιχειρεί να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια μη υπαγωγής της, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2016.

Το τι συνέβη με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την κατόπιν εορτής τρικλοποδιά της ΕΚΤ –οι πληροφορίες δείχνουν ως εμπνευστές τη Γερμανία και τους δορυφόρους της– προφανώς και το γνωρίζει η αντιπολίτευση.

Προτιμά ωστόσο να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «κρατάει ομπρέλα την ώρα που στην Ευρώπη βρέχει λεφτά», για προφανείς λόγους.

Μπορεί λοιπόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υποστηρίζει ότι δεν επείγει η λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες εκτινάσσονται πάνω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2020, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει άμεσες αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και ζητάει μετ’ επιτάσεως λύση-πακέτο για χρέος και αξιολόγηση.

Πρώτον, γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αποδείξει ότι έχουν «πρόβλημα» να τηρούν τις υποσχέσεις τους και η ελληνική κυβέρνηση θέλει πλέον συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι απλές υποσχέσεις.

Υπενθυμίζεται η απόφαση του Εurogroup τον Νοέμβριο του 2012 όταν υποσχέθηκαν ότι η επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα άνοιγε τη συζήτηση για το χρέος.

Οι στόχοι επετεύχθησαν, αλλά ούτε κουβέντα για το χρέος.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Αθήνα επείγεται είναι ότι χωρίς μεσοπρόθεσμα (και μακροπρόθεσμα) μέτρα για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και άρα δεν θα πληρούται ένας από τους όρους υπαγωγής των ελληνικών τίτλων στο QE, το οποίο λήγει στις 31/12/2017.

Θετικό σήμα στις αγορές

Το ερώτημα ωστόσο είναι αν για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρκεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για το ελληνικό χρέος ή αν θα μας προκύψει ένας ακόμα όρος για να προσθέσει, όπως έκανε πέρσι, όταν υπό τη γερμανική πίεση, «κρύφτηκε» πίσω από το ΔΝΤ.

Γιατί όμως έχει τόσο μεγάλη σημασία το QE για την Ελλάδα;

Το άμεσο όφελος, σε στενά οικονομικούς όρους, είναι μικρό καθώς τα ελληνικά ομόλογα που θα μπουν στο QE (δηλαδή θα πουληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και μάλιστα σταδιακά) δεν ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 3-4 δισ. ευρώ.

Το ουσιαστικό όφελος της ένταξης των ελληνικών τίτλων στο QE είναι ότι θα δοθεί ένα θετικό σήμα στις αγορές.

Σε συνδυασμό πάντα με το κλίμα σταθερότητας που θα καλλιεργηθεί τους επόμενους μήνες, τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από τις αγορές και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού θα είναι ευνοϊκότερο για τη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: κατ’ αρχάς η χώρα θα μπορέσει να εκδώσει νέα ομόλογα και θα γίνει εφικτή η έξοδός της στις αγορές και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει εκ νέου στους δανειστές μας για νέα χρηματοδοτική στήριξη, με τα γνωστά επακόλουθα.

Από την άλλη πλευρά, ένα χαμηλό, λογικό κόστος δανεισμού για τη χώρα θα επιτρέψει και στις ελληνικές επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητά τους και θα δημιουργούσε ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι στο 7% και οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου και της αγοράς, αν οι ελληνικοί τίτλοι μπουν στο QE, είναι να πέσει σταδιακά στη ζώνη του 3,7-4%.

Η έξοδος στις αγορές αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση ότι είναι στρωμένη με αγκάθια. Το κυριότερο είναι οι καθυστερήσεις, που τις περισσότερες φορές είναι σκόπιμες ώστε να βρεθεί η χώρα με την πλάτη στον τοίχο και να υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις.

Για την Αθήνα, το τελικό ζητούμενο δεν είναι απλώς να πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια των 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, αλλά να κινηθεί η οικονομία και να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Στα χέρια του Eurogroup οι εξελίξεις

AP Photo/Virginia Mayo

Λύση στο πλαίσιο του Eurogroup που θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, προσδοκά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τη γραπτή απάντηση του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, σε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, πριν από λίγες ημέρες.

Ταυτόχρονα, αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, απαντώντας στον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο Ντράγκι θύμισε ότι στις 22/6/2016 η ΕΚΤ είχε διευκρινίσει ότι θα εξέταζε σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα είχε σημειωθεί αναφορικά με την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων.

Ο Μάριο Ντράγκι πάντως θέτει και το ζήτημα των πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η χρονική περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ρεαλιστικά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα, αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πολιτική δέσμευση για...
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση
Eπιτυχώς ολοκληρώνονται σήμερα και τυπικά τα stress tests για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώνει στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδος τα αποτελέσματα, που, όπως όλα...
Καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λεπτή ισορροπία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
Τη δική του ατζέντα θέλει να επιβάλει το ΔΝΤ και στα θέματα της τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη με την εμμονή που δείχνει στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης...
Λεπτή ισορροπία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
Τη διατήρηση «μαξιλαριού» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά το ΔΝΤ επισημαίνοντας το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων αλλά και τη χαμηλή...
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος
Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μήνυμα προς...
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας