• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 24.1°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.6°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 21.9°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.2°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.2°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 24.4°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.3°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 21.0°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 22.8°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%

Σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, φέτος θα διενεργηθούν 23.300 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, 50.000 στον τομέα του λαθρεμπορίου και 39.800 έλεγχοι σε κεντρικές αγορές, καταστήματα, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κυκλωτική επίθεση στα εισοδήματά τους θα δεχτούν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Λίγο οι φόροι του τρίτου μνημονίου, λίγο η βεβαίωση φόρων 4 δισ. που έχει βάλει στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και λίγο οι νέες ασφαλιστικές εισφορές, η μέγκενη για νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φορολογούμενους σφίγγει απειλητικά.

Ηδη έχει μπει σε εφαρμογή «ο μεγάλος αδελφός» για τον εντοπισμό αποκλίσεων ανάμεσα σε καταθέσεις και δηλωθέντα εισοδήματα, οπότε 70.000 φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα και φόρους 134 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος.

Ταυτόχρονα προωθείται η διασύνδεση του ηλεκτρονικού συστήματος Τaxis με ΕΧΑΕ, ΕΡΓΑΝΗ, καθώς και με το πληροφοριακό σύστημα της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.», προκειμένου οι ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν πλήρη στοιχεία ιδιοκτησίας ακινήτων σε υποθέσεις ελέγχου και είσπραξης οφειλών.

Οι ελεγκτικοί στόχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017 περιγράφονται στον Προγραμματισμό Δραστηριοτήτων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή, φέτος θα διενεργηθούν 23.300 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, 50.000 στον τομέα του λαθρεμπορίου και 39.800 έλεγχοι στην αγορά (κεντρικές αγορές, καταστήματα, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης).

Επίσης, φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή επικεντρώνει την προσοχή της σε ακόμη έναν στόχο, της οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογούμενων, δίνοντας έμφαση στους υπόχρεους που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στόχος είναι να συμμορφωθούν σε ποσοστό 50% και να εισπραχθεί το 35% των εν λόγω οφειλών. Συνολικά το Δημόσιο έχει προγραμματίσει την είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της φορολογικής διοίκησης.

Στο πλαίσιο της οικειοθελούς συμμόρφωσης έχουν προγραμματιστεί για φέτος περίπου 97.000 τηλεφωνικές υπενθυμίσεις στους υπόχρεους προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους (ΦΠΑ και εισοδήματος), αλλά και να πληρώσουν τους φόρους τους πριν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Επίσης ανά δίμηνο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αρχής θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης δόσεων.

Αναλυτικότερα, οι ελεγκτικοί στόχοι για το 2017 μεταξύ άλλων είναι:

■ Ανάπτυξη μελέτης αξιολόγησης κινδύνων με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών.

■ Επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.

■ Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα του Χρηματιστηρίου.

■ Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

■ Πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας.

■ Προσαρμογή συστημάτων TAXIS και ELENXIS, ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας, για περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών είσπραξης.

■ Υποστήριξη του νέου συστήματος υπολογισμού κοινωνικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

■ Παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων διενέργειας μερικών φορολογικών ελέγχων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τις οποίες εντοπίστηκαν ενδείξεις φοροδιαφυγής κατόπιν διαδικτυακής έρευνας.

■ Επιστροφές 3,289 δισ. ευρώ από ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΔΟΥ, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017, για εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 30/04/2016.

■ Βεβαίωση τουλάχιστον 3,96 δισ. ευρώ από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

■ Διενέργεια 110 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών και τουλάχιστον 80 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Ληξιπρόθεσμα

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 243 εκατ. ευρώ σημείωσαν τον Φεβρουάριο του 2017 τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, ανήλθαν σε 5,048 δισ. ευρώ από 4,805 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι απλήρωτες επιστροφές φόρων, οι οποίες από 1,206 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου οδηγήθηκαν στο 1,256 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.

Είναι γνωστή η τακτική της υπερσυγκράτησης των δαπανών που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό από τη στιγμή που οι δανειστές δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το αν θα προχωρήσουν στην εκταμίευση της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση είναι ακόμη ανοικτή.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
Σαφάρι φορολογικών ελέγχων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και σε νησιά ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να «θρέψει» τις εισπράξεις οι οποίες στο τετράμηνο υστερούν...
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένει εύθραυστη η οικονομία
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό πρόγραμμα κρούουν οι οικονομολόγοι της Βουλής. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, από κανέναν δείκτη της οικονομίας δεν είναι ορατή η ανάπτυξη. Αυτό που μεταδίδουν...
Παραμένει εύθραυστη η οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποινολόγιο-χάδι για τη φοροδιαφυγή
«Δώρο» για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν το νέο Ποινολόγιο της Εφορίας. Ο νέος Κώδικας Ποινών καθίσταται φιλικότερος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται με φορολογικές...
Ποινολόγιο-χάδι για τη φοροδιαφυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτόματη αναστολή ΑΦΜ για βάσιμες ενδείξεις φοροδιαφυγής
Σε μαζικές απενεργοποιήσεις Αριθμών Φορολογικού Μητρώου για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές προχώρησε, με απόφασή της γ. γ. Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαΐδου, το υπουργείο Οικονομικών σε...
Αυτόματη αναστολή ΑΦΜ για βάσιμες ενδείξεις φοροδιαφυγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόροι για όλους, με έμφαση στα «ρετιρέ»
Φορολογικό χαλί σε 700.000 μικρομεσαίους που προβλέπει μείωση συντελεστών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και νέα ρύθμιση χρεών στρώνει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν καλά καλά ακόμη στεγνώσει το μελάνι από το νέο...
Φόροι για όλους, με έμφαση στα «ρετιρέ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 11 αλλαγές που φέρνει η φετινή χρονιά
Με έσοδα 1 δισ. ευρώ από τα αποδυτήρια… ξεκινούν οι εισπράξεις του προϋπολογισμού για το 2015. Για τα έσοδα από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ο λόγος, που θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2016 ενώ...
Οι 11 αλλαγές που φέρνει η φετινή χρονιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας