Διατηρούν την αισιοδοξία τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναφορικά με την επίτευξη των στόχων του 2017 για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν ξεκίνησε ιδανικά. Στη διάρκεια των conference calls που πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, οι τράπεζες έθεσαν ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να βελτιωθεί η εικόνα σε όλα τα επίπεδα, με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αλλά και τη ρευστότητα να είναι τα κυρίαρχα.
Αλλωστε η επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017 αποτελεί βασική παράμετρο για τα σενάρια του πανευρωπαϊκού stress test του 2018.
Σε κάθε περίπτωση το «κλείσιμο» του 2016 με μείωση των «κόκκινων» δανείων, εισροές καταθέσεων και επιστροφή στην κερδοφορία για Εurobank, Alpha Bank και Εθνική (η Πειραιώς είχε οριακές ζημιές σε ενοποιημένη βάση) αποτελεί θετικό momentum.
Aναλυτικά:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Κατά 2,8 δισ. ευρώ περιορίστηκαν το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), ενώ σε ετήσια βάση, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκε σημαντικά σε 65 εκατ. ευρώ το 2016 από 869 εκατ. ευρώ το 2015.
Στην Ελλάδα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 45,1% και ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκε σε 33,8%, ενώ το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 56,5%.
Η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε κέρδη μετά τους φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 53 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, έναντι ζημιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015. Στην Ελλάδα, τα κέρδη μετά τους φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ.
Οι καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν το 4ο τρίμηνο κατά 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανερχόμενες σε 40,5 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τις εισροές καταθέσεων ύψους 900 εκατ. στην Ελλάδα, και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις μειώθηκε περαιτέρω σε 86%. Ταυτόχρονα η έκθεση στον μηχανισμό ΕLA έχει μειωθεί σε μόλις 5,8 δισ. ευρώ από 11,5 δισ. στο τέλος του 2015.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Μείωση των δανείων σε καθυστέρηση κατά 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (κατά 3,1, δισ. ευρώ από το ιστορικά υψηλό σημείο του Σεπτεμβρίου 2015) και μείωση κατά 700 εκατ. ευρώ των NPEs (1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2015). Η τράπεζα μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις (-71%), γεγονός που αποτυπώθηκε σε κέρδη 74 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα έπειτα από πολλά χρόνια μεγάλων ζημιών.
Σε ενοποιημένο επίπεδο η Πειραιώς μείωσε δραστικά τις ζημιές σε 168 εκατ. ευρώ από -2,93 δισ. ευρώ το 2015, ενώ μετά τους φόρους το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε οριακά αρνητικά κατά 4 εκατ. ευρώ (έναντι -1,8 δισ. το 2015). Οι καταθέσεις των πελατών αυξήθηκαν 3 δισ. ευρώ ετησίως.
ΑLPHA BANK: Κατά 77% μειώθηκαν τα νέα δάνεια που «κοκκινίζουν», ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα ανήλθαν σε 27,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι νέες καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου σε 38,1%. Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το δ’ τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε 303,9 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank πέτυχε καθαρά κέρδη 42,3 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη διοίκηση, «της βελτίωσης του αποτελέσματος προ προβλέψεων και της αποκλιμάκωσης των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου». Οι εισροές καταθέσεων ήταν 1,4 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο.
EUROBANK: Τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) αλλά και τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν αρνητικά το 4ο τρίμηνο του 2016 και διαμορφώθηκαν σε -108 εκατ. ευρώ και -85 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 40 μονάδες σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 45,2% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του 2016.
Παράλληλα τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων μειώθηκαν σε 34,7%, από 34,8% το γ’ τρίμηνο 2016 και 35,2% στο τέλος του 2015.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 230 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι ζημιών 1,2 δισ. ευρώ το 2015. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ το 2016 και κατά 664 εκατ.ευρώ το δ’ τρίμηνο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας