Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανταρτοπόλεμος για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ

Ανταρτοπόλεμος για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ

  • A-
  • A+

Από την Κοζάνη ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο για την πώληση λιγνιτικών εργοστασίων, δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του ότι στο τέλος της ημέρας είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να πουληθούν και υδροηλεκτρικά εργοστάσια προκειμένου το συνολικό «πακέτο» να συγκεντρώσει επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες

Στα χαρακώματα μπαίνουν από σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ με αφορμή το σχέδιο πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.

Η ΓΕΝΟΠ αναμένεται να στρέψει προς τον ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια όπλα που είχε αξιοποιήσει εναντίον της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ όταν το 2014 επιχείρησε να εφαρμόσει το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», το οποίο εν συνεχεία ακυρώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Δηλαδή τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις μονάδων και τις προσφυγές στα δικαστήρια, με νομικό επιχείρημα ότι μέρος των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ ανήκει τους εργαζομένους της ως αποτέλεσμα της παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών που γινόταν από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι και το 2001.

Προσφυγή

Μια τέτοια προσφυγή αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που οργανώνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η ομοσπονδία θα υποβάλει αύριο αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την πώληση του 24% στην κινεζο-ιταλική State Grid, μια ενέργεια που προτίθεται να επαναλάβει σε μερικούς μήνες από σήμερα όταν πάρει στα χέρια της το σχέδιο με τις μονάδες που πρόκειται να βγουν στο σφυρί.

Τέτοιες προσφυγές δεν έχουν πολλές πιθανότητες να δικαιώσουν τους εργαζομένους της επιχείρησης. Το σκεπτικό της ΓΕΝΟΠ, όμως, είναι να προκληθούν οι μεγαλύτερες δυνατές χρονικές καθυστερήσεις στη διαδικασία τεμαχισμού της ΔΕΗ μέσω της αβεβαιότητας που μπορούν να δημιουργήσουν αυτές οι ενέργειες στους επενδυτές. Κανονικός «ανταρτοπόλεμος» δηλαδή με όλα τα διαθέσιμα όπλα που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι.

Στην τακτική των καθυστερήσεων ποντάρει εν πολλοίς και η κυβέρνηση προκειμένου να σπρώξει όσο το δυνατόν πιο μακριά τον χρόνο υλοποίησης των διαγωνισμών πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Το ερώτημα είναι αν το ρίσκο της καθυστέρησης είναι τέτοιο που θα δημιουργήσει κίνδυνο ακόμη πιο βίαιων μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς, ώστε στο τέλος να μη μιλάμε μόνο για πωλήσεις λιγνιτικών εργοστασίων και ορυχείων, αλλά και για τις υδροηλεκτρικές μονάδες, που είναι τα σοβαρά φιλέτα για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Από την Κοζάνη όπου βρέθηκε για να ενημερώσει τις τοπικές αρχές και τους εργαζομένους, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο για την πώληση λιγνιτικών εργοστασίων ως απόρροια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ισότιμη πρόσβαση στα λιγνιτικά αποθέματα, δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του ότι στο τέλος της ημέρας είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να πουληθούν και υδροηλεκτρικά εργοστάσια προκειμένου το συνολικό «πακέτο» να συγκεντρώσει επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες.

Επιλογή μονάδων

Με τα έως τώρα δεδομένα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει από αυτή την εβδομάδα σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τα κλιμάκια της τρόικας τη διαδικασία «επιλογής» των λιγνιτικών μονάδων που θα μπορούσαν να πουληθούν, ώστε τον Σεπτέμβριο να διερευνηθεί το ενδιαφέρον των πιθανών επενδυτών (market test), τον Δεκέμβριο να νομοθετηθεί η πώληση και εντός του πρώτου 6μήνου του 2018 να πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί.

Αυτό που θα κρίνει όμως ποιο θα είναι το τελικό μείγμα των μονάδων και αν σε αυτό θα ενταχθούν και τα υδροηλεκτρικά, όπως φέρονται να επιδιώκουν οι εγχώριοι και οι ξένοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, είναι η διερεύνηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

«Αν αποτύχει αυτό το σχέδιο, όταν θα τεθούν σε δοκιμασία το market test και οι θεσμικές διαδικασίες, τότε υπάρχει κίνδυνος να κινητοποιηθούν και επιπρόσθετα δομικά μέτρα. Δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό, διότι είναι μια θεσμική διαδικασία που λέει αν αυτό αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο, τότε ανοίγει ξανά η συζήτηση», δήλωσε ο Γ. Σταθάκης από την Κοζάνη.

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Χθες κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, η...
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαμαρτυρία για «κρυφές» αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος
Δεν φτάνουν οι μπελάδες που έχει η κυβέρνηση με τους λιγνίτες, δεκαοχτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για «κρυφές» αυξήσεις στα τιμολόγια όσων χρησιμοποιούν...
Διαμαρτυρία για «κρυφές» αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πνίγουν» τη ΔΕΗ οι απλήρωτοι λογαριασμοί
Στα χέρια του Δημοσίου και των καταναλωτών κινδυνεύει να «σκάσει» σύντομα η ΔΕΗ αν δεν εξουδετερώσει επειγόντως τη βόμβα των απλήρωτων λογαριασμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που της χρωστούν πάνω από 2,2...
«Πνίγουν» τη ΔΕΗ οι απλήρωτοι λογαριασμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται ισοδύναμα της «Μικρής ΔΕΗ»
Η κυβέρνηση δεν απορρίπτει πλήρως τη συζήτηση που άνοιξε η τρόικα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Οσο κι αν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν από χθες να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά τον χρόνο που επέλεξε η Ν.Δ....
Αναζητούνται ισοδύναμα της «Μικρής ΔΕΗ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται νέο αναπτυξιακό σχέδιο
Το περιβόητο «Αναπτυξιακό Σχέδιο» της Ελλάδας έχει εξελιχθεί στο σύγχρονο γεφύρι της Αρτας για όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας επταετίας. Σχεδόν κάθε μία είχε και από ένα στο μυαλό της, με...
Αναζητείται νέο αναπτυξιακό σχέδιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο Δημόσιο
Ρεύμα στο Δημόσιο θα επιτρέπεται πλέον να πωλούν οι ιδιώτες προμηθευτές που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος ώστε το κράτος να συνδράμει, με προπληρωμές την ετήσια κατανάλωσή του και...
Σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας