• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.9°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 5.7°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  5 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.8°C / 1.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 5.3°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.4°C / 6.6°C
  8 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  7 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.0°C / 0.5°C
  3 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  51%

Σε ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, και οφειλές που δεν σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του οφειλέτη, όπως λ.χ. στεγαστικά και άλλα δάνεια

EUROKINISSI

«Κούρεμα» για όλα τα χρέη

 • A-
 • A+

Ολα τα είδη οφειλών προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, θα μπορούν τελικά να «κουρεύονται» για τις επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στον «εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών κατόπιν πίεσης των τραπεζών και των δανειστών που από τη μια πλευρά θα έχει κόστος για το Δημόσιο αλλά από την άλλη εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποδοτικότερες ρυθμίσεις οφειλών.

Η μόνη οφειλή που μένει εκτός δυνατότητας ρύθμισης είναι η εργατική εισφορά, δηλαδή τα χρήματα που παρακρατούνται από τον μισθό του εργαζομένου και πρέπει να αποδίδει ο εργοδότης στο ασφαλιστικό ταμείο του.

Η διαγραφή βασικών οφειλών (κεφάλαιο) σε ΦΠΑ και ΦΜΥ έρχεται να προστεθεί στην πρόβλεψη ότι μπορούν να «κουρευτούν» όλοι οι τόκοι υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα και μέχρι το 95% των προστίμων και προσαυξήσεων που έχει επιβάλει το Δημόσιο (εφορίες και Ταμεία) στα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Είναι σημαντικό επίσης ότι σε ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν σύμφωνα με το νομοσχέδιο και οφειλές που δεν σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του οφειλέτη, όπως λ.χ. στεγαστικά και άλλα δάνεια.

Μέσω του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο και τα Ταμεία -αλλά όχι προς τις τράπεζες ή άλλους πιστωτές- και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα.

Η ρύθμιση οφειλών δεν θα γίνεται μέσα από το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά μέσα από πρόταση που θα πρέπει να υποβάλει ο ίδιος ο οφειλέτης στις εφορίες και στα Ταμεία.

Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, αναμένεται ωστόσο ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, η ενεργοποίησή του απαιτεί την έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, με αποτέλεσμα στην πράξη να αναμένεται ότι το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει να «λειτουργεί» μετά το καλοκαίρι.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ενιαίας διευθέτησης επιχειρηματικών οφειλών προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, προμηθευτές και άλλους πιστωτές.

Προϋποθέσεις

Eπιλέξιμες για υπαγωγή στον νόμο είναι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ ή με συνολικές υποχρεώσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις έως 2 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να εμφανίζουν λειτουργική κερδοφορία σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης, ενώ για τις μεγάλες προβλέπεται εναλλακτικά ότι μπορεί να έχουν θετική καθαρή θέση (ίδια κεφάλαια) σε μία χρήση.

Για να αιτηθεί μια επιχείρηση υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει επίσης να έχει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ που βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ή να έχουν ρυθμιστεί μετά την 1η Ιουλίου 2016.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο φαύλος κύκλος χρεών και οφειλών δεν λέει να σπάσει
Κάθε μήνα που περνά, το Δημόσιο χρωστά περισσότερα στους ιδιώτες και οι φορολογούμενοι περισσότερα στο Δημόσιο. Τον Ιούνιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους αυξήθηκαν στα 7,2 δισ. ευρώ και από την...
Ο φαύλος κύκλος χρεών και οφειλών δεν λέει να σπάσει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρία... ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις
​Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που ψηφίστηκε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης για τη διαχείριση των χρεών και θα έχει προκαθορισμένη ισχύ ώς το τέλος του 2018. Αυτό που επί της ουσίας ξεκινά...
Ευκαιρία... ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
«Φωτιά» είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, καθώς οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένοι έως και 40%. Το στοιχείο αυτό...
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εν αναμονή εγκυκλίου που θα σταματήσει τον κυκεώνα παραπληροφόρησης
Η καθυστέρηση έκδοσης της εγκυκλίου (μπορεί να εκδοθεί σήμερα) που να αφορά τα περιβόητα μπλοκάκια (αποδείξεις παροχής υπηρεσιών) και πώς αυτοί που τα χρησιμοποιούν θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές έχει...
Εν αναμονή εγκυκλίου που θα σταματήσει τον κυκεώνα παραπληροφόρησης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάσα για χιλιάδες επιχειρήσεις
Το σχέδιο εξωδικαστικού συμβιβασμού προβλέπει από 120 έως 180 δόσεις. Βασική πρόβλεψη είναι πως μόνο «βιώσιμες» επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση και να μπορούν να...
Ανάσα για χιλιάδες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο
Τα μεγάλα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου που θα προκηρύσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις παραπέμπονται για την επόμενη επίσκεψη του...
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας