Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προπομπός ασφαλιστικών εταιρειών
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Προπομπός ασφαλιστικών εταιρειών

  • A-
  • A+

«Η οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να παρέχεται από μία και μόνη πηγή: τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που παρέχουν οι εργοδότες και οι προσωπικές αποταμιεύσεις είναι όλα τους απαραίτητα και συμπληρωματικά τμήματα ενός ενιαίου συστήματος που του διασφαλίζουν προσιτό κόστος, επάρκεια και βιωσιμότητα» Γ. Στουρνάρας

Τον ρόλο του «λαγού» που εισηγείται μέτρα-σοκ στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να επιτευχθεί ο πάγιος στόχος της ιδιωτικής ασφάλισης να εισέλθει και να διαχειριστεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, επιφύλαξε χθες για τον εαυτό του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας!

Πρόκειται για μακροχρόνια στρατηγική στόχευση των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης που επιχειρείται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο:

Διοργανώνεται ένα συνέδριο και καλούνται διάφοροι καθηγητές-επαΐοντες της κοινωνικής ασφάλισης που μονίμως προτείνουν ως λύση την είσοδο μέσω της επαγγελματικής ασφάλισης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στους πυλώνες της κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτή τη φορά ξεφύγαμε από τα απλά συνέδρια (αφού μέχρι τώρα ουδείς εκ των κυβερνώντων τόλμησε να πράξει κάτι τέτοιο) και πήγαμε στα βαριά θεσμικά «όπλα».

Μιλώντας λοιπόν χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σε συνέδριο του Economist που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αφού εμφανίστηκε λάβρος κατά της κοινωνικής ασφάλισης και εξαιρετικά απαισιόδοξος για το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος, πρότεινε μέτρα-σοκ, όπως αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία, αλλά και υιοθέτηση μέτρων που περιλαμβάνουν την παράταση του εργασιακού βίου και την αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε αντιστάθμισμα βέβαια πρότεινε τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που συσσωρεύονται στο πλαίσιο των δημόσιων συστημάτων του πρώτου πυλώνα με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα, κάτι που έγινε με απόλυτη επιτυχία το 1992 με τον γνωστό νόμο Σιούφα.

Τι έγινε; Πολύ απλά κόπηκαν τόσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μειώθηκαν τόσο οι μελλοντικές συντάξεις που ο κόσμος στράφηκε σε ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης με αποτέλεσμα να καταγραφεί μια έκρηξη της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Οσον αφορά την παράταση του εργασιακού βίου των ηλικιωμένων, όπως φαίνεται, ουδείς έχει πληροφορήσει τον κ. Στουρνάρα για το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία (ούτε βέβαια ότι το κράτος χάνει πολλά δισ. από τους περίπου 250.000 συνταξιούχους που εργάζονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας).

Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, σε συνέδριο του Economist για την ιδιωτική ασφάλιση, γίνονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών για νέες περικοπές στις συντάξεις (κατάργηση προσωπικής διαφοράς) και οδεύει για τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου, ενώ μόλις 18 μήνες πριν νομοθέτησε για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (τέτοιας έκτασης που από το 2022 θα ισχύουν μόνο δύο όρια, αυτό των 62 ετών για μειωμένη σύνταξη και αυτό των 67 ετών για πλήρη).

Καθίσταται προφανές ότι ο κ. Στουρνάρας φέρνει στο τραπέζι (δεδομένης αυτής της αύξησης που είναι αδύνατο να μη γνωρίζει) τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την περίοδο στη Γερμανία και θέλει να απονέμεται σύνταξη στα 70!

Σύνταξη στα εβδομήντα

Ο Γιάννης Στουρνάρας λοιπόν προτείνει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα από την τοποθέτησή του για παράταση του εργασιακού βίου.

Κι αυτό προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης στην Ελλάδα, το οποίο για να μπορέσει να δώσει συντάξεις, με τους σημερινούς πενιχρούς μισθούς και την υψηλή ανεργία, υποχρεώνει τον προϋπολογισμό να μεταβιβάζει δαπάνες που ξεπερνούν το 7,1% του ΑΕΠ, ήτοι 12,8 δισ. ευρώ το 2015, για να μπορέσουν να πληρωθούν οι συντάξεις, έναντι 3,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη.

Ετσι εκπληρώνει και τη δεύτερη ιδιότητά του, αυτήν του «λαγού» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα σε μια τοποθέτησή του ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ανέφερε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει τόσο υψηλές συντάξεις αφού η κύρια σύνταξη (1.152 ευρώ/μήνα) αντιστοιχεί σε ποσοστό 78% της μέσης αμοιβής (1.470 ευρώ/μήνα), τη στιγμή που στη Γερμανία φτάνει στο 41% (3.143 ευρώ ο μέσος μηνιαίος μισθός και 1.278 ευρώ η κύρια σύνταξη).

Μάλιστα ο Δανός οικονομολόγος είχε αναφέρει πως η ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι πέντε χρόνια μικρότερη και η αναλογία των συνταξιούχων εφ’ όρου ζωής προς τις εισφορές που έχει καταβάλει ο συνταξιούχος πολύ μεγαλύτερη (280% έναντι 130% στη Γερμανία).

«Προωθεί ακραίες απόψεις»

Απόψεις που οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος χαρακτήρισαν τα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο διοικητής της ΤτΕ «προωθεί απόψεις που είναι πιο ακραίες ακόμα και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικάνικου φιλελευθερισμού» τόνιζαν οι ίδιες πηγές και υπογράμμιζαν ότι είναι της λογικής «ο καθένας μόνος του».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
Στοχευμένες παρεμβάσεις, με προγράμματα που θα αφορούν τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή τους ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και μακροχρόνια άνεργοι, κίνητρα για επιστροφή νέων επιστημόνων από το...
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσο (μας) κοστίζουν οι μορφές της αδήλωτης εργασίας
Ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ η ετήσια απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων από τις κάθε λογής και μορφής εργοδοτικές προσπάθειες να αποφύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές… Πρόκειται για χρήματα που αν εισέρρεαν στο...
Πόσο (μας) κοστίζουν οι μορφές της αδήλωτης εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιχνίδια μικροπολιτικής με το ασφαλιστικό
Την ώρα που οι δανειστές βλέπουν την πορεία των δημοσιονομικών και ξεσφίγγουν τον μνημονιακό κλοιό από την πραγματική οικονομία και την κοινωνία, η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει στο ασφαλιστικό να παίζει τα...
Παιχνίδια μικροπολιτικής με το ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
Η προσπάθεια της ιδιωτικής ασφάλισης να εισχωρήσει στα «χωράφια» της κοινωνικής είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και πολλά έτη… Οπως και τα «γεράκια» που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή την προσπάθεια…. Ομως, όταν...
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές στα πρόστιμα
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που φέρνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία αλλά και κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης....
Αλλαγές στα πρόστιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2019
Σε θέση άμυνας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στο θέμα των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι καλούνται από το 2019 να πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερα...
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας