• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.4°C
  3 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 12.8°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  88%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Επιμήκυνση πληρωμών και μικρότερα πλεονάσματα ζητά ο διοικητής της ΤτΕ

 • A-
 • A+

Ελάφρυνση χρέους με επιμήκυνση των πληρωμών, που θα οδηγήσει σε μικρότερες δαπάνες για τόκους, προτείνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ως ένα από τα εργαλεία για την ανακούφιση της Ελλάδας από τον μεγάλο όγκο των δανειακών υποχρεώσεων.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αντίθετος με την ευρω­παϊκή ρητορική περί υψηλών πλεονασμάτων (3,5%) ζητώντας από τους θεσμούς να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων και της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Ο διοικητής της ΤτΕ τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης της μεσοσταθμικής διάρκειας των πληρωμών τόκων για τα δάνεια του EFSF κατά 8,5 χρόνια με ταυτόχρονη μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2020, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η διαχειρισιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είναι πάνω από 100%, τα μέτρα που μειώνουν τις δαπάνες για τόκους μπορούν να βελτιώσουν τον λόγο ταχύτερα απ' ό,τι η αύξηση πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Με λόγο χρέους προς ΑΕΠ 180%, μια μείωση του μέσου επιτοκίου του χρέους κατά μία ποσοστιαία μονάδα μειώνει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα. Αντίθετα, μια αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα μειώνει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα (υποθέτοντας ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι 0, κάτι που, όπως γνωρίζουμε, δεν ισχύει)», επισήμανε ο διοικητής.

Το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα έντονο μετά το 2021 εξαιτίας της μετάθεσης των πληρωμών τόκων για τα δάνεια του EFSF και λόγω των τόκων του νέου χρέους που θα συναφθεί μέσω ομολογιακών εκδόσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ανάλυση που διεξήγαγε η ΤτΕ και εξετάζει τη διαχρονική επίδραση της εξομάλυνσης των πληρωμών τόκων για τα δάνεια του EFSF δείχνει ότι, αν επιμηκυνθεί η μεσοσταθμική διάρκεια των πληρωμών τόκων για τα δάνεια αυτά κατά 8,5 χρόνια και ταυτόχρονα μειωθούν τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2020, εξασφαλίζεται η διαχειρισιμότητα του χρέους και μάλιστα «χωρίς κόστος για τους πιστωτές», όπως είπε ο διοικητής.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι αν η εξομάλυνση των πληρωμών τόκων συνοδευθεί από υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων πλεονασμάτων, τότε «το προφίλ του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκά. Εναλλακτικά, αν πραγματοποιηθεί η εξομάλυνση των επιτοκίων και το κόστος επιμεριστεί εξίσου μεταξύ Ελλάδος και ESM, και σ’ αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι ευνοϊκότερα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«New Deal για την Ελλάδα»
​O Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε, αυτή τη φορά με άρθρο του στους Financial Times, ότι είναι «μη ρεαλιστικό και ανέφικτο να απαιτήσουμε από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018...
«New Deal για την Ελλάδα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποίηση της ΤτΕ για χρέος και νέο μνημόνιο
Υποβλήθηκε την Παρασκευή στον πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2016-2017 που επισημαίνει την «εντυπωσιακή βελτίωση» της δημοσιονομικής...
Προειδοποίηση της ΤτΕ για χρέος και νέο μνημόνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αξιολόγηση του... διεθνούς κινδύνου
Πέρα από τις προτροπές του για επιτάχυνση του προγράμματος και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας για την Τράπεζα της Ελλάδος η προσφυγική κρίση και η έξαρση των...
Αξιολόγηση του... διεθνούς κινδύνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Στουρνάρας μίλησε
Επειτα από μια καταστροφική εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αποφάσισε να δηλώσει ότι οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών...
Ο Στουρνάρας μίλησε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμο το χρέος και με σφραγίδα της ΤτΕ
Βιώσιμο μεν αλλά ώς το 2032 χαρακτηρίζει το δημόσιο χρέος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, με την οποία αφήνει παράθυρο για διατήρηση...
Βιώσιμο το χρέος και με σφραγίδα της ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφήσανε την «προληπτική» και πιάσανε την ανάπτυξη
Διαφορετικό θέμα διαφωνίας από το σύνηθες, αυτό της… καθαρής εξόδου, σε ακαδημαϊκό επίπεδο είχαν χθες οι παλιοί συμφοιτητές, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας, σε ειδική εκδήλωση του Χρηματιστηρίου...
Αφήσανε την «προληπτική» και πιάσανε την ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας