Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψηφιακή καταχώριση για τα μπλοκάκια
EUROKINISSI

Ψηφιακή καταχώριση για τα μπλοκάκια

  • A-
  • A+

Η νέα «μόδα» που διέπει τις κυβερνητικές λειτουργίες και ακούει στο όνομα ηλεκτρονική πλατφόρμα παρασύρει και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που χθες εγκαινίασε τον ηλεκτρονικό τρόπο καταγραφής των «μπλοκάκηδων» προκειμένου να επιμερίζονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

Καθίσταται προφανές ότι αυτή η «μόδα» φέρνει το ασφαλιστικό σύστημα από την εποχή του μπακαλοτέφτερου που ήταν καταδικασμένο μέχρι πρότινος (αν εξαιρέσεις το ΙΚΑ που λειτουργούσε ηλεκτρονικά, όμως στην εποχή της δισκέτας) στη σύγχρονη εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Από χθες λοιπόν όσοι εργάζονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και λαμβάνουν αμοιβή από έναν έως δύο εργοδότες θα πρέπει να καταχωρίζονται από τους εργοδότες τους ηλεκτρονικά προκειμένου να επιμερίζονται οι εργοδοτικές εισφορές σ’ αυτούς και στις επιχειρήσεις (όπως συμβαίνει στους μισθωτούς).

Για να εισέλθει κάποιος επιχειρηματίας στην εφαρμογή που βρίσκεται στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ θα πρέπει να έχει τους κωδικούς πρόσβασης για να καταθέτει ηλεκτρονικά Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ).

Η καταχώριση αφορά όλες τις συμβάσεις που είναι ενεργές μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 (ανεξάρτητα από το πότε έχουν υπογραφεί, αρκεί να ισχύουν και για το τρέχον έτος).

Σύμφωνα με το διαχειριστικό, η καταχώριση μιας τέτοιας σύμβασης επιφέρει άμεσα αποστολή ενημερωτικού email στον ασφαλισμένο ώστε να λάβει γνώση.

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει, ακολουθώντας μία άλλη ηλεκτρονική διαδικασία (έχει αναρτηθεί σελίδα με τίτλο «Ενημέρωση ασφαλισμένου για συμβάσεις της παρ. 9 άρθρου 39 Ν. 4387/2016), να επιβεβαιώσει τη συναίνεσή του.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου όσοι έχουν ανοίξει ατομική επιχείρηση και λαμβάνουν αμοιβή από έναν ή δύο εργοδότες, τότε εντάσσονται ουσιαστικά στην κατηγορία των μισθωτών όσον αφορά τον επιμερισμό των ασφαλιστικών εισφορών τους (από την άλλη, δεν τους αναγνωρίζονται άλλα πλεονεκτήματα των μισθωτών, όπως οι τριετίες, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας, η αποζημίωση απόλυσης κ.λπ.).

Ετσι ναι μεν έχουν 20%, επί των αποδοχών τους, ασφαλιστικές εισφορές κύριας ασφάλισης, αλλά αυτές κατανέμονται σε ποσοστό 6,67% (εργατικές) και σε 13,33% (εργοδοτικές) και δεν αναλαμβάνεται η καταβολή εξ ολοκλήρου από τους ίδιους.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική εγκύκλιο, αυτοί που υπάγονται στον επιμερισμό είναι όσοι:

■ Απασχολούνται σε έναν ή έως δύο αντισυμβαλλόμενους-εργοδότες και αμείβονται αποκλειστικά με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ).

■ Απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους-εργοδότες, για τις παρεχόμενες με ΔΠΥ υπηρεσίες.

■ Απασχολούνται σε έναν εργοδότη και προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικές υπηρεσίες μέσω ΔΠΥ.

Ωστόσο δεν υπάγεται η κατηγορία των ασφαλισμένων που προσφέρουν υπηρεσίες υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται αποκλειστικά ως μισθωτοί.

Ομοίως δεν εντάσσονται οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη, λαμβάνοντας μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ, οπότε για το σύνολο των αποδοχών θα καταβάλλονται εισφορές σαν να είναι μισθωτοί.

Ομιλοι

Στον εργοδότη εντάσσεται και ο όμιλος επιχειρήσεων, δηλαδή λογίζεται ένα ή περισσότερα νομικά πρόσωπα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή άσκησης αυτής.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τεκμήρια για την υπαγωγή σ’ αυτή την κατηγορία εργοδοτών αποτελούν οι διαφορετικές επιχειρήσεις που ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, λειτουργούν στον ίδιο χώρο, με τον ίδιο μηχανογραφικό εξοπλισμό και απασχολούν από κοινού το ίδιο πρόσωπο με σύμβαση.

Αντίθετα οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, δεν εντάσσονται στην εν λόγω διάταξη για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών (εφαρμόζεται η περ. στ’ της παρ. 3 του άρθρου 38).

Πώς θα καλυφθούν οι δυσλειτουργίες του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις, θα επανεκδοθούν όλα τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Φεβρουαρίου (πρέπει να καταβληθούν μέχρι 13 Απριλίου, αν και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης), προκειμένου να διορθωθούν λάθη.

Επίσης όσοι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια και έχουν εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα θα πρέπει να προσέλθουν σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ να το δηλώσουν, ενώ οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ θα αναρτηθούν με τα ειδοποιητήρια Μαρτίου και η αποπληρωμή των εισφορών θα γίνει με επιμερισμό τους επόμενους μήνες.

Οποιος αμφισβητεί το ποσό των εισφορών που του επιβλήθηκε θα πρέπει να πάει να κάνει έγγραφη καταγγελία στον ΕΦΚΑ, ενώ όσοι έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά τους και έχουν λάβει ειδοποιητήριο θα πρέπει να το δηλώσουν ώστε να μη χρεωθούν.

Δύσκολα τα πράγματα για όσους λαμβάνουν χρήματα με τίτλο κτήσης (η παλιά απόδειξη δαπανών) καθώς θα πρέπει να πληρώνουν το κατώτατο ποσό με βάση το ελάχιστο των 586 ευρώ, ακόμη κι αν το εισόδημά τους προκύπτει από έναν μήνα του έτους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότο... 9,22% στα μπλοκάκια
​Με πολιτική ντρίμπλα επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει το δημοσιονομικό θέμα που προκύπτει από το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων συνεπεία των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα...
Καρότο... 9,22% στα μπλοκάκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκαθάριση παράλληλων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ
Οσοι ασκούν παράλληλη εργασία (ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχολούμενοι ή ως αγρότες) και άρα έχουν διπλή ασφάλιση, από αύριο ή το αργότερο το Σάββατο θα γνωρίζουν τι πρέπει να πληρώσουν για το 2017 και αν...
Εκκαθάριση παράλληλων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανάκριβη η «γρήγορη» σύνταξη
Πανάκριβα πρέπει να πληρώσουν πλέον οι ασφαλισμένοι τα πλασματικά έτη ασφάλισης ώστε να βγουν στη σύνταξη ταχύτερα. Οπως προκύπτει από εγκύκλιο που εξεδόθη χθες και έρχεται να εξειδικεύσει τον νόμο...
Πανάκριβη η «γρήγορη» σύνταξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσες εισφορές θα πληρώσετε για παράλληλη απασχόληση
Με την κατάργηση του ευεργετήματος όσων ανέλαβαν πρώτη φορά εργασία μετά την 1.1.1993, να μπορούν να επιλέγουν ένα μόνο ασφαλιστικό φορέα, οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη απασχόληση...
Πόσες εισφορές θα πληρώσετε για παράλληλη απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός ΑΠΔ οι αμοιβές με τίτλους κτήσης
Δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης, σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο, που σημείωσε ότι το αργότερο μέχρι την...
Εκτός ΑΠΔ οι αμοιβές με τίτλους κτήσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή «ανάσα» για τις εισφορές στα μπλοκάκια
Πολιτική λύση ψάχνει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ορυμαγδό λουκέτων στις ατομικές επιχειρήσεις που επιφέρει η συνειδητοποίηση των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά των...
Προσωρινή «ανάσα» για τις εισφορές στα μπλοκάκια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας