• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.4°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Εισιτήριο επιστροφής βγάζουν οι δανειστές

 • A-
 • A+

Κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με Ελληνα ανώτατο αξιωματούχο, και μένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση η «συμφωνία» θα πρέπει να κλειδώσει πριν από το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, το οποίο αποτελεί ορόσημο και για τις δύο πλευρές.

Θα προηγηθεί το EuroWorking Group αυτής της Πέμπτης, στο οποίο θα «σφραγιστεί» το εισιτήριο επιστροφής των τεσσάρων εκπροσώπων των θεσμών και θα διαφανεί αν τελικά το σκληρό πόκερ της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες άμβλυνε τις αντιθέσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αλλά και μεταξύ τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη ξεκινήσει να καθαρογράφει το επικαιροποιημένο μνημόνιο στη βάση των συζητήσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό του και οι δύο πλευρές τηρούν σιγήν ιχθύος. Ετσι, η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των τεχνοκρατών (EwG) αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην ευθεία προς το Eurogroup της Μάλτας, οι Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Ουσιαστικά, όμως, απευθύνονται περισσότερο στην ελληνική πλευρά, ασκώντας πιέσεις για υποχωρήσεις...

«Πρόοδος»

Ερωτηθείς χθες για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε θέματα-κλειδιά της αξιολόγησης και ανέφερε πως οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης συνεχίζονται από τις έδρες.

Εναπόκειται τώρα στις δύο πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Και φρόντισε να υπενθυμίσει την απαντητική επιστολή του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον πρωθυπουργό, στην οποία θέτει ως ορόσημο για επίτευξη συμφωνίας την 7η Απριλίου και καλεί τους θεσμούς και την κυβέρνηση «να εργαστούν υπεύθυνα προς αυτήν την κατεύθυνση»...

Σε συμπληρωματική ερώτηση σχετικά με την αναφορά του Ζ.-Κλ. Γιούνκερ στις 7 Απριλίου, εάν είναι τυχαία ή ένδειξη ανησυχίας για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, ο εκπρόσωπος δήλωσε χαμογελώντας με νόημα: «Ο πρόεδρος δεν λέει τίποτα στην τύχη, όταν μιλάει ζυγίζει κάθε του λέξη»...

Εκκληση Γιούνκερ

AP Photo/Alessandra Tarantino

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κομισιόν αποτελεί μέρος των θεσμών και την παθητική στάση που επέδειξε τελευταία ο εκπρόσωπός της στις διαπραγματεύσεις των Αθηνών και των Βρυξελλών απέναντι στις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ, είναι φανερό ότι η έκκληση του Ζ.-Κλ. Γιούνκερ προς τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας στις 7 Απριλίου απευθύνεται κυρίως στην κυβέρνηση.

Ζητεί με διακριτικό τρόπο, λες και είναι ουδέτερη η Κομισιόν, να προβεί η Ελλάδα σε υποχωρήσεις και να τελειώσει η ιστορία της αξιολόγησης, πριν φουσκώσει επικίνδυνα πάλι το ελληνικό ζήτημα, σε περίοδο μάλιστα εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία...

Η καθυστέρηση πάντως στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής πλευράς, η οποία έχοντας στραμμένο προς αυτή την κατεύθυνση το βλέμμα της κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξης και του στόχου για επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2,7% φέτος.

Μία τέτοια εξέλιξη μοιραία θα την οδηγήσει σε νέα δημοσιονομικά μέτρα και μάλιστα από το 2018 που, όπως η ίδια διατείνεται, το κενό αυτής της χρονιάς έχει κλείσει με παραμετρικές παρεμβάσεις.

Ηδη, το πρώτο καμπανάκι από τα φορολογικά έσοδα είναι γεγονός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, στο πρώτο δίμηνο του έτους οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ -με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή- βρέθηκαν κάτω από τον στόχο, γράφοντας απώλειες 134 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 2,568 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 2,702 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2016, εισπράχθηκαν μόλις 68 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Ποσόν που θεωρείται σχετικά μικρό, καθώς από τον περασμένο Ιούνιο έχει αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24% και έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλείνει τη Δευτέρα η τρίτη αξιολόγηση
Ολα πάνε καλά... Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του ότι την ερχόμενη Δευτέρα που συνέρχεται το Eurogroup θα κλείσει το θέμα της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και θα δοθεί...
Κλείνει τη Δευτέρα η τρίτη αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Ουάσινγκτον θα καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου
Μετά τα μέσα Οκτωβρίου έρχεται το κουαρτέτο των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το γνωστό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά το σενάριο είναι τόσο...
Στην Ουάσινγκτον θα καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
Χρονιά χωρίς τρόικα ή κουαρτέτο δεν γίνεται. Την ερχόμενη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να προετοιμάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας....
Τη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...
Πιστή στο δόγμα της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει και επαινεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και την πρόοδο στην οικονομία, όμως αρνείται να δώσει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Σύμφωνα με αξιωματούχους,...
Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίσιμες αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Eπιασαν δουλειά οι διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της ευρωζώνης στις 21 του μήνα στο Λουξεμβούργο ● Βασικά θέματα για τους εταίρους-δανειστές είναι ο καθορισμός της τελευταίας...
Κρίσιμες αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας