Εμφανής η ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή διάσκεψη της Ρώμης, όμως πλέον το Μαξίμου επανέρχεται στο φλέγον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, έχοντας ακόμα μία ημερομηνία - ορόσημο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης: την 7η Απριλίου όταν θα διεξαχθεί η άτυπη σύνοδος της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας.
Οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, παρουσία των Ελλήνων υπουργών Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου, δεν άνοιξαν τον δρόμο για την ποθητή τεχνική συμφωνία, αν και διαφάνηκαν σημάδια σύγκλισης σε ορισμένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Βεβαίως αμφότερες οι πλευρές διέρρευσαν πως υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που έγιναν: «Ολοκληρώθηκε η δια ζώσης διαπραγμάτευση. Απομένουν δύο έως τρία ζητήματα σε εκκρεμότητα, που τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί» ανέφεραν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώθηκε «κάποια πρόοδος», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χωρίς να προβεί σε διευκρινιστικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, παρατηρήθηκε σύγκλιση απόψεων στο ασφαλιστικό, ωστόσο τις δύο πλευρές χωρίζουν τόσα τα εργασιακά όσο και θέματα ενέργειας. Ειδικότερα για τα εργασιακά (που φαίνεται να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συμφωνία) ανέλαβε δράση κι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Ρώμη.
Τόσο στις ομιλίες του όσο και με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στο προσκήνιο το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζητώντας από τους επικεφαλής των δυο κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων, να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικά με την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο.
Αμφότεροι οι παραπάνω Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ξεκαθάρισαν πλήρως τη θέση τους στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφήνοντας ωστόσο μία νότα αισιοδοξίας στην ελληνική κυβέρνηση. Μιλώντας με γενικότητες, ο Γιούνκερ εξέφραζε την ευχή να εφαρμοστεί το κοινωνικό κεκτημένο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ωστόσο επέμενε στις «αναγκαίες» νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Λίγο πιο σαφής ο Τουσκ, δήλωσε πως «είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».
Αξιοσημείωτη είναι η στήριξη στην Ελλάδα για το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις «αδικαιολόγητες και άδικες απαιτήσεις του ΔΝΤ» που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί κύκλοι αποτίμησαν θετικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρώμη, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα των εργασιακών. Δείχνουν να λησμονούν, πάντως, πως ο «κακός» στις συνομιλίες για τα εργασιακά είναι το ΔΝΤ.
Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - θεσμών αναμένεται να συνεχιστούν εξ αποστάσεως καθώς δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα. Βασικός στόχος είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τον Μάιο αφού έχει προηγηθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον) όπου και θα ξεκαθαρίσουν πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας