Σημάδια σύγκλισης σε ορισμένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, τα οποία όμως δεν είναι ικανά ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για τεχνική συμφωνία, διαφάνηκαν στις συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Τελευταία ημέρα -εκτός απροόπτου- των επαφών χθες και η διαπραγμάτευση απέκτησε πολιτικό χαρακτήρα, αφού στην ομάδα των δανειστών ενσωματώθηκαν ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ.
Κινητικότητα
Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία, αν μη τι άλλο, πυροδότησε σχόλια για κινητικότητα και μεγάλη πρόοδο στις συζητήσεις επί βελγικού εδάφους.
Ωστόσο είναι αδύνατο να προεξοφληθεί η τελική έκβασή τους.
Ιδανικό σενάριο για την ελληνική πλευρά θα είναι η έκδοση ενός ανακοινωθέντος από τους τέσσερις θεσμούς για την επιστροφή των εκπροσώπων τους (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSM) στη χώρα μας, γεγονός το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον Απρίλιο, αλλά και για μια συνολική συμφωνία αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.
Αυτή η συμφωνία θα «ξεκλειδώσει» και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, αξιωματούχοι των θεσμών φίλα προσκείμενοι στη «γραμμή» Σόιμπλε συνεχίζουν να θεωρούν αδύνατο το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία εντός του Απριλίου και με δεδομένη τη διακοπή για τις γιορτές του Πάσχα, θέτουν ως ορόσημο τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 22 Μαΐου.
Εκτός και αν το ΔΝΤ παραιτηθεί από τις γνωστές του «αγκυλώσεις» σε ασφαλιστικό και φορολογικό και συμβιβαστεί με ένα λιγότερο αυστηρό -σε σχέση με το ευρωπαϊκό Μνημόνιο- Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), το οποίο είναι προ των πυλών.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όχι μόνο επιδεινώνει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία, αλλά είναι αποτρεπτική για επενδύσεις.
Σε συναντήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό επιχείρησε να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον τους για την επόμενη μέρα της συμφωνίας.
Οπως ήταν φυσικό, οι συζητήσεις με τα ξένα funds ήταν γύρω από αυτό το θέμα ζητώντας να μάθουν από τον υπουργό για την εξάμηνη καθυστέρηση της τεχνικής συμφωνίας.
Πρωτογενές πλεόνασμα
«Η Ελλάδα δεν παίζει καθυστερήσεις, αλλά έχει πέσει θύμα των διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων. Εμείς επιτυγχάνουμε τους στόχους και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ το 2016. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας πιέζουν τόσο πολύ», φέρεται να είπε ο κ. Τσακαλώτος στους επενδυτές ρίχνοντας ευθύνες στο ΔΝΤ για σκοπιμότητες στη διαπραγμάτευση. Δεύτερο σημαντικό κεφάλαιο για τους επενδυτές αποτελεί το θέμα της φορολογίας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τούς ενημέρωσε ότι στη φάση αυτή, η κυβέρνηση συζητά με τους δανειστές για μειώσεις και όχι αυξήσεις φόρων στις επιχειρήσεις, εάν και εφόσον πιαστούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα το 2018.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας