Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάει για παράταση η ισχύς της ΕΓΣΕΕ

Με διαφορετική διάθεση φαίνεται ότι ξεκίνησαν τη συνάντηση στη ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης (αριστερά) και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας... (δεξιά)

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πάει για παράταση η ισχύς της ΕΓΣΕΕ

  • A-
  • A+

Η πρόταση για επανεκκίνηση χρεωμένων επιχειρήσεων (με διάσωση και των θέσεων εργασίας) που κόμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος «έβγαλε από τα ρούχα του» τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη, με αποτέλεσμα να σηκωθεί και να φύγει από την πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ) για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Είχε προηγηθεί παράδοση από τον κ. Παναγόπουλο ενός προσχεδίου ΕΓΣΣΕ με 7 άρθρα στα οποία πέραν της συγκεκριμένης πρότασης ξεχώριζε και η πρόταση για ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης!

«Προτεραιότητα των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ δεν θα έπρεπε να είναι το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, ούτε οι τεχνικές ομάδες “επανεκκίνησης” επιχειρήσεων, ενώ θεωρώ πλεονασμό την αναφορά στα αυτονόητα, όπως υγεία και ασφάλεια στην εργασία, καταπολέμηση του ρατσισμού και αδήλωτη εργασία», ανέφερε εμφανώς εξοργισμένος ο κ. Κορκίδης μετά την εσπευσμένη αποχώρησή του από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο κ. Παναγόπουλος στο άρθρο 5 του προσχεδίου ΕΓΣΣΕ που παρουσίασε, πρότεινε και ουσιαστικά ζήτησε να συμφωνηθεί από τα μέρη ότι θα συστήσουν κοινή τεχνική ομάδα μελέτης η οποία θα εισηγηθεί για την ανάληψη πιλοτικής πρωτοβουλίας που θα αποσκοπεί να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της αγοράς, εντός και εκτός της χώρας, δημιουργώντας φαινόμενο χιονοστιβάδας «επανεκκίνησης».

Συγκεκριμένα, η τεχνική ομάδα μελέτης θα έχει αντικείμενο:

1. να θέσει το πλαίσιο της υποστηρικτικής υποδομής που χρειάζεται (θεσμικά, λειτουργικά) και να εξειδικεύσει περαιτέρω το ακριβές αντικείμενο της παρέμβασης

2. να επιζητήσει την υποστήριξη (τεχνική και χρηματοδοτική) από φορείς της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, ιδίως διεθνείς οργανισμούς - αναφέρεται ουσιαστικά στον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας World Bank/IFC), στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ/EIF), στην Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας ΟΗΕ (ILO)

3. να υποδείξει πόρους χρηματοδότησης της «επανεκκίνησης» σε πιλοτική βάση, έξω από την κρατική χρηματοδότηση

4. να προτείνει αρχές, κανόνες και διαδικασίες που θα προστατεύσουν την πρωτοβουλία αυτή και τους μιμητές της από τον ηθικό κίνδυνο και θα διασφαλίσουν τη διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας με τους όρους ελεύθερης οικονομίας.

Πέραν αυτού η πλευρά της ΓΣΕΕ πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου (επίσης με τη σύσταση ομάδας μελέτης που θα υποδεικνύει μεταξύ άλλων και τους τρόπους χρηματοδότησης), την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας με την αποδοχή της εισήγησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, την αποτελεσματική υιοθέτηση των συστάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που περιέχονται στη Διαγνωστική Εκθεση για την Αδήλωτη Εργασία στην Ελλάδα (2016) και την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για την Αδήλωτη Εργασία 2016-2019, ώστε να μειωθούν η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή.

Χαμηλοί τόνοι

«Οι κοινωνικοί εταίροι, παρά το αποτρεπτικό-απορρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται (γι’ άλλη μία χρονιά) οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομόθυμα και ομόφωνα κατέληξαν στην αναγκαιότητα υπογραφής νέας ΕΓΣΣΕ, με τους ίδιους όρους όπως και οι προηγούμενες. Αυτό αφ’ ενός μεν για να διασφαλιστεί το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν και αφ’ ετέρου για να εξακολουθεί να υφίσταται το ελάχιστο πλαίσιο δικαίου για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, που δεν θίγει τη φυγή Κορκίδη από τη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος μετά το τέλος των συζητήσεων ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι ουδείς έθεσε θέμα προσφυγής για άντληση κεφαλαίων που θα κατευθύνονταν σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις για διάσωση θέσεων εργασίας και ότι για την Παγκόσμια Τράπεζα άκουσε μόνον από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Αυτό που σήμερα συμφωνήθηκε, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, εντός των νόμιμων προθεσμιών, θα παραταθεί η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης, ώστε να υπάρχει μια, όση μπορεί να υπάρχει, ασφάλεια δικαίου για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους», ανέφερε χαρακτηριστικά υπερτονίζοντας το θέμα της ομόφωνης απόφασης των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ) σε κάθε περίπτωση να παραταθεί η ισχύς της Εθνικής Σύμβασης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν η ΕΓΣΣΕ αφορά μόνο παράταση της παρούσας σύμβασης το προεδρείο της ΕΣΕΕ θα συναινέσει στην υπογραφή.

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
«Nαι μεν, αλλά» είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει σήμερα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες. Ποια...
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεμπλοκάρει η λειτουργία του ΟΜΕΔ
Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τη χθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστικών φορέων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ) με την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, που αφορούσε την...
Ξεμπλοκάρει η λειτουργία του ΟΜΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ: Εργασιακές «Μανωλάδες» επικρατούν σε όλη την Ελλάδα
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας, για την εκμετάλλευση αλλοδαπών εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας αποτελεί γροθιά στο στομάχι της ελληνικής...
ΓΣΕΕ: Εργασιακές «Μανωλάδες» επικρατούν σε όλη την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογράφηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2017
Χωρίς τις προτάσεις που έκαναν τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, να αποχωρήσει από την προηγούμενη συζήτηση υπογράφηκε χθες η Εθνική Γενική...
Υπογράφηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργασιακά: σκάλωσαν οι δανειστές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων
Με τη συνήθη τακτική τού «ακούμε χωρίς να λέμε τίποτε και χωρίς να εκφράζουμε οτιδήποτε από τις δικές θέσεις μας» προσήλθαν χθες στη διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι εκπρόσωποι των...
Εργασιακά: σκάλωσαν οι δανειστές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
Μπορεί χθες κατά τη συνάντηση των δανειστών με τους κοινωνικούς εταίρους οι πρώτοι να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά με ερωτήσεις να προσπάθησαν να εντοπίσουν τι θέλουν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και...
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας