• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.5°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.6°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.8°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.4°C
  2 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.2°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  94%

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους το επόμενο εξάμηνο και να καλύψουν το αρνητικό πρώτο τρίμηνο, ώστε να πετύχουν τους συμφωνημένους στόχους για το 2017

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παραμένει ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ.

 • A-
 • A+

Ολα γυρίζουν γύρω από το κλείσιμο της αξιολόγησης, μηδέ εξαιρουμένων των «κόκκινων» δανείων που θα πρέπει να μειωθούν κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, γνώστης της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -που επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας- αλλά και του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις τράπεζες την πιο επιθετική αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Οι ελληνικές τράπεζες, ανέφερε η ίδια πηγή, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους το επόμενο εξάμηνο και να καλύψουν το αρνητικό πρώτο τρίμηνο, ώστε να πετύχουν τους συμφωνημένους στόχους για το 2017 και να εξαλείψουν τον κίνδυνο τα «κόκκινα» δάνεια να αποτελέσουν δυσάρεστη έκπληξη στα stress tests του 2018.

Οπως υπογραμμίζεται, η τελική επίδοση των ελληνικών τραπεζών στο stress test θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις απαιτήσεις που θα θέσει η ΕΚΤ για το δυσμενές σενάριο της άσκησης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής των στόχων που έχουν τεθεί συνολικά και ανά τράπεζα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρέπει να είμαστε, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, φιλόδοξοι και κυρίως ρεαλιστές ως προς την επίτευξη των στόχων.

Ο πρώτος στόχος των τραπεζών θα πρέπει να είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι δανειολήπτες που ενώ έχουν να πληρώσουν δεν το κάνουν, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση.

«Στο τέλος της ημέρας όμως και αυτά τα δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα και επιβαρύνουν την κατάσταση» σημείωνε με νόημα, καλώντας τις τράπεζες να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Στο μέτωπο των καταθέσεων, όπου το πρώτο δίμηνο υπήρξε εκροή, ο Ευρωπαίος αξιωματούχους είπε ότι το φαινόμενο ίσως είναι εποχικό, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που έχουν οι πολίτες. Ωστόσο αυτό που χρειάζεται για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα είναι μια καλή είδηση, δηλαδή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ίδια άποψη διατύπωσε δημοσίως, λίγες ώρες μετά, και η επικεφαλής του SSM, Nτανιέλ Νουί, που ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή της στην Αθήνα:

«Το 2016 υπήρξαν καλά νέα σε πολλά μέτωπα, τους πρώτους δύο μήνες του 2017 απογοητευτήκαμε λίγο, σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο. Την ίδια στιγμή, έχουμε δει ότι το ρευστό χρήμα μειώθηκε επίσης.

»Επομένως, μπορεί να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, μεμονωμένες περιπτώσεις. Φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους ή λογαριασμούς και ίσως η κατάσταση ξαναγίνει ομαλή τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα».

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, τονίζοντας ότι τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να στελεχώνονται από πρόσωπα που διαθέτουν εμπειρία σε υψηλές θέσεις και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή η μείωση στα «κόκκινα»
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ/NPEs) των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή τα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και αυτά που είναι αβέβαιο ότι θα εισπραχθούν χωρίς τη ρευστοποίηση εξασφάλισης,...
Μικρή η μείωση στα «κόκκινα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιθώριο μέχρι 10 Μαρτίου για τις μεταρρυθμίσεις
Με «αστερίσκους» στη διαχείριση των προβληματικών δανείων και την αντιμετώπισή τους, αναμένεται αύριο η δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης ● Στο τέλος της εβδομάδας, το νέο πλαίσιο για την προστασία...
Περιθώριο μέχρι 10 Μαρτίου για τις μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν οι διεργασίες για πρώτη κατοικία και «κόκκινα»
Εντατικοποιούνται οι διεργασίες για τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να είναι έτοιμο όταν λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη....
Τρέχουν οι διεργασίες για πρώτη κατοικία και «κόκκινα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
Επιθετικά, φιλόδοξα, αλλά σε καμία περίπτωση μη ρεαλιστικά, χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ τα επιχειρησιακά πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των...
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες, ο Γιάννης Δραγασάκης για να συζητηθεί το θέμα νέων χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες...
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας